Αναζητώντας τις «κρυμμένες» υπεραξίες στον άξονα Ηράκλειο – Ιωάννινα

Αναζητώντας τις «κρυμμένες» υπεραξίες στον άξονα Ηράκλειο – Ιωάννινα

Ποιες περιοχές της περιφέρειας εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες καθώς οι τιμές των ακινήτων δεν έχουν ανακάμψει με τον ίδιο ρυθμό σε σχέση με την Αττική

2' 37" χρόνος ανάγνωσης

Με βάση τους δείκτες τιμών της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η Αττική έχει πλέον προσεγγίσει το επίπεδο των τιμών του προηγούμενου υψηλού της κτηματαγοράς , που είχε καταγραφεί το 2008. Αντιθέτως στην υπόλοιπη χώρα εξακολουθεί να παρατηρείται σημαντική απόκλιση.

Συγκεκριμένα, στην Αττική, ο μέσος δείκτης τιμών απέχει πλέον ελάχιστα, μόλις 0,3%, για να φτάσει το επίπεδο του 2008. Στην πράξη βέβαια, οι τιμές είναι πλέον είτε ίδιες είτε έχουν ξεπεράσει κατά 8-10% κατά μέσο όρο τις αντίστοιχες της περιόδου πριν την οικονομική κρίση. Σε περιπτώσεις περιοχών ή ακινήτων με υψηλή ζήτηση, όπως για παράδειγμα τα νότια προάστια, οι σημερινές τιμές είναι υψηλότερες κατά 20-30% εκείνων του 2008.

Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ για την κτηματαγορά, ο δείκτης τιμών στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας με το πέρας και του τέταρτου τριμήνου του 2023 είχε φτάσει τις 90 μονάδες βάσης, απέχοντας κατά 14% από το υψηλότερο σημείο στο οποίο είχε βρεθεί πριν την κρίση

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στην περιφέρεια. Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, το προηγούμενο υψηλό είχε παρατηρηθεί κατά το τρίτο τρίμηνο του 2008, όταν στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας ο δείκτης τιμών είχε διαμορφωθεί σε 102,6 μονάδες βάσης. Με το πέρας και του τέταρτου τριμήνου του 2023, είχε φτάσει τις 90 μονάδες βάσης, απέχοντας δηλαδή ακόμα 14% από το υψηλότερο σημείο στο οποίο είχε βρεθεί πριν την κρίση. Πρόκειται για μια σαφή ένδειξη της απόστασης που εξακολουθεί να χωρίζει την υπόλοιπη χώρα από την Αττική, καθώς οι τιμές πώλησης κατοικιών δεν έχουν ανακάμψει με τον ίδιο ρυθμό. 

Μεγαλύτερη απόκλιση 

Αντίστοιχα, στην υπόλοιπη χώρα, εκτός δηλαδή των μεγάλων αστικών κέντρων της περιφέρειας, σε πιο μικρές πόλεις και τουριστικά σημεία, η απόκλιση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ειδικότερα, από τις 106,6 μονάδες βάσης, σήμερα η αγορά βρίσκεται στις 89,2 μονάδες. Παρότι αποτελεί το υψηλότερο σημείο από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και μετά, εντούτοις εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 19,5% σε σχέση με το 2008, που ήταν το προηγούμενο υψηλό. 
Ασφαλώς, τα παραπάνω ποσοστά απόκλισης αποτελούν τον μέσο όρο των επιμέρους περιοχών στο σύνολο της χώρας.

Η αγορά κατοικίας εξελίσσεται πλέον σε μια αγορά «πολλών ταχυτήτων», με το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας να εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες αγοράς κατοικίας, συγκριτικά με την Αττική, αλλά και τη Θεσσαλονίκη

Αναλύοντας τα στοιχεία του Spitogatos.gr, είναι εμφανές ότι η απόκλιση σε πολλές πόλεις είναι πολύ μεγαλύτερη. Ακόμα και πόλεις με σημαντική παρουσία φοιτητών, όπως τα Ιωάννινα, ο Βόλος, ή το Ηράκλειο της Κρήτης, εξακολουθούν να εμφανίζουν μεγάλη απόκλιση τιμών με το κέντρο της Αθήνας (2.327 ευρώ/τ.μ.). Στον Βόλο, οι τιμές διαφέρουν κατά 79% με αυτές της πρωτεύουσας, καθώς δεν ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ/τ.μ., στο Ηράκλειο της Κρήτης (1.632 ευρώ/τ.μ), κατά 42,6%, ενώ στα Ιωάννινα (1.643 ευρώ/τ.μ.), κατά 41,6%. Αυτό είναι εμφανές με όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Για παράδειγμα, στο Μεσολόγγι, η απόκλιση αγγίζει το 124,5%, αφού η μέση ζητούμενη τιμή δεν ξεπερνά τα 1.110 ευρώ/τ.μ. 
Από τα στοιχεία αυτά είναι εμφανές ότι η αγορά κατοικίας εξελίσσεται πλέον σε μια αγορά «πολλών ταχυτήτων», με το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας να εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες αγοράς κατοικίας, συγκριτικά με την Αττική, αλλά και τη Θεσσαλονίκη, όπου οι αξίες έχουν απογειωθεί σε σχέση με τα εισοδήματα των εγχώριων νοικοκυριών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT