Πάτρα: Οι ξένοι επενδυτές πιάνουν λιμάνι
πάτρα-οι-ξένοι-επενδυτές-πιάνουν-λιμά-563035552

Πάτρα: Οι ξένοι επενδυτές πιάνουν λιμάνι

Η κοντινή απόσταση από την Αθήνα, η μεγάλη ζήτηση για ενοικίαση κατοικίας και οι αλλαγές στο πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας», μαγνητίζουν το έξυπνο χρήμα

Νίκος Ρουσάνογλου
SPECIAL REPORT
Οι δύο κόσμοι του real estate: 15 πόλεις στο μικροσκόπιο
  1. Πάτρα: Οι ξένοι επενδυτές πιάνουν λιμάνι
  2. Ο νόμος των φοιτητών
  3. Αναζητώντας τις «κρυμμένες» υπεραξίες στον άξονα Ηράκλειο – Ιωάννινα
  4. Οι μεγάλες πόλεις με τις «μικρές» τιμές

Οι πόλεις που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, ή/και συγκεντρώνουν υψηλό αριθμό σπουδαστών, είναι κι εκείνες που καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών πώλησης κατοικιών, κάτι που εν πολλοίς ισχύει και με τις τιμές ενοικίασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos.gr, στην Πάτρα, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης είχε διαμορφωθεί σε 1.195 ευρώ/τ.μ. στο τέλος του 2023, έχοντας αυξηθεί κατά 19,5%, συγκριτικά με το 2022. Πηγές της αγοράς επισημαίνουν μάλιστα, ότι στην Πάτρα, έχει αρχίσει να μετακινείται μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό. Επενδυτικά κεφάλαια από τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ, έχουν επιλέξει την πόλη της Πάτρας, λόγω της κοντινής απόστασης από την Αθήνα, της μεγάλης ζήτησης για ενοικίαση κατοικίας, ιδίως από φοιτητές, αλλά και το γεγονός ότι, ακόμα και μετά τις αλλαγές στο πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας», μπορεί κανείς να εξασφαλίσει άδεια παραμονής, πληρώνοντας 400.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ένα νεόδμητο διαμέρισμα στο Τελ Αβίβ κοστίζει πλέον πάνω από 650.000 – 700.000 ευρώ. Κάπως έτσι, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης στην Πάτρα αυξήθηκε κατά 17% το 2023 και ανέρχεται πλέον σε 7,3 ευρώ/τ.μ. 
Ασφαλώς, συνολικά το 2023, τόσο η Αθήνα, όσο και η Θεσσαλονίκη διεύρυναν την απόσταση που τις χωρίζει από την υπόλοιπη χώρα. Στο κέντρο της Αθήνας, η μέση ζητούμενη τιμή στο τέλος του έτους διαμορφωνόταν σε 2.327 ευρώ/τ.μ., όντας 19,4% υψηλότερη σε ετήσια βάση. Αύξηση κατά 18,8% σημειώθηκε και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου η μέση τιμή ξεπέρασε τα 2.200 ευρώ/τ.μ.

Πέραν της Πάτρας, η μόνη άλλη πόλη της χώρας, που μπόρεσε να ανταγωνιστεί τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις των τιμών πώλησης, ήταν η Τρίπολη

Η αλλαγή στο πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας» και ο χρόνος που δόθηκε στους επενδυτές, προκειμένου να εξασφαλίσουν ακίνητα με χαμηλότερη τιμή (250.000 ευρώ, αντί για 500.000 ευρώ που ξεκίνησε να ισχύει στο κέντρο της Αθήνας από την 1η Αυγούστου του 2023 και μετά), είχε ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν οι συναλλαγές και να αυξηθούν οι τιμές. Το ίδιο συνέβη και με το πρόγραμμα «Σπίτι Μου», που επίσης οδήγησε τις ζητούμενες τιμές προς τα πάνω. 
Κάπως έτσι, πέραν της Πάτρας, η μόνη άλλη πόλη της χώρας, που μπόρεσε να ανταγωνιστεί τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις των τιμών πώλησης, ήταν η Τρίπολη, όπου οι τιμές κατέγραψαν άνοδο κατά 20,8% σε 1.023 ευρώ/τ.μ., εκκινώντας όμως από πολύ χαμηλά. Αντιθέτως, στις υπόλοιπες πόλεις, οι αυξήσεις ήταν χαμηλότερες και κυμάνθηκαν από 0,8% στα Χανιά έως 17% στην περίπτωση της Ρόδου. 
Διαφορετική εμφανίζεται η κατάσταση στις τιμές ενοικίασης, όπου αρκετές πόλεις της περιφέρειας κατέγραψαν ταχύτερο ρυθμό ανόδου συγκριτικά με την Αθήνα. Ετσι, ενώ στο κέντρο της πρωτεύουσας, η αύξηση διαμορφώθηκε το 2023 σε 10,6%, πόλεις, όπως τα Τρίκαλα (23%), η Πάτρα, που ήδη αναφέρθηκε, ο Βόλος (12,8%), η Λάρισα (12,6%) και η Τρίπολη (11,9%), σημείωσαν καλύτερη ετήσια επίδοση. 

Πηγή στοιχείων: Spitogatos

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT