Οι Τop 5 επενδυτικοί προορισμοί και το παράδοξο της Κέρκυρας
οι-τop-5-επενδυτικοί-προορισμοί-και-το-πα-563096374

Οι Τop 5 επενδυτικοί προορισμοί και το παράδοξο της Κέρκυρας

Το «Νησί των Φαιάκων» συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ακριβών προορισμών για βραχυχρόνια μίσθωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, παρόλα αυτά η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης των κατοικιών είναι η φθηνότερη μεταξύ των υπόλοιπων Επτανήσων

Νίκος Ρουσάνογλου

Ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων αγοραστών βρίσκεται και φέτος η ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για την αγορά εξοχικού στην Ελλάδα δεν είναι απαραίτητα και οι πιο ακριβοί, ή οι πιο κοσμοπολίτικοι. Αντιθέτως, συναντά κανείς περιοχές τόσο της νησιωτικής όσο και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Μικρές αλλαγές παρατηρούνται και στη λίστα των ακριβότερων και των φθηνότερων σημείων. Oσον αφορά τις χώρες από τις οποίες καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση, ξεχωρίζουν χώρες με έντονο το ελληνικό στοιχείο, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Πρόκειται για μια τάση που έχει καταγραφεί ήδη από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι Eλληνες ομογενείς, δεύτερης και τρίτης γενιάς, ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μια κατοικία στη χώρα των προγόνων τους, θέλοντας να επανασυνδεθούν με τις ρίζες τους.

Ασφαλώς, οι τιμές συνεχίζουν να καταγράφουν ανοδική πορεία, ιδίως στους πιο ακριβούς προορισμούς, που συνεχίζουν να έχουν «φανατικούς» επισκέπτες και ασφαλώς και αγοραστές εξοχικών κατοικιών. Στον αντίποδα, στις πιο φθηνές περιοχές, μπορεί κανείς να εντοπίσει πολύ καλές αγοραστικές κι επενδυτικές ευκαιρίες, με κόστος ιδιαίτερα προσιτό για τους περισσότερους. 
Πηγές της αγοράς αναμένουν ένα ιδιαίτερα «θερμό» καλοκαίρι αναφορικά με τις αγοραπωλησίες εξοχικών, με την προτίμηση των περισσοτέρων να στρέφεται σε νεόδμητες κατασκευές υψηλών προδιαγραφών. 

Ενα μείγμα από νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές συνθέτει την εικόνα των δημοφιλέστερων σημείων στην Ελλάδα για αγορά εξοχικής κατοικίας το φετινό καλοκαίρι, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές συγκριτικά με το 2023. Με δεδομένο ότι η ζήτηση προέρχεται πρωταρχικά από Ελληνες ενδιαφερόμενους αγοραστές και εν συνεχεία και από ξένους αγοραστές, οι προορισμοί που πρωταγωνιστούν φέτος αντανακλούν αυτήν ακριβώς τη συνθήκη.

Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos , που προκύπτουν με βάση τις αναζητήσεις μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών αγγελιών, στην κορυφή της φετινής λίστας των περιοχών είναι η Κέρκυρα. Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται κατά σειρά από τη Χαλκιδική, την Καλαμάτα, τη Λευκάδα και το Λουτράκι. Με βάση τα παραπάνω, είναι εμφανές ότι η ζήτηση επικεντρώνεται στα Επτάνησα και δημοφιλείς προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας. 

Στην Κέρκυρα, το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν ανέκαθεν υψηλό. Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, λόγω της εξαιρετικής απήχησης και αντίστοιχων αποδόσεων, που καταγράφει η δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Στην Κέρκυρα, το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν ανέκαθεν υψηλό. Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, λόγω της εξαιρετικής απήχησης και αντίστοιχων αποδόσεων, που καταγράφει η δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Παραθεριστικά σημεία της Κέρκυρας, στη νότια και βόρεια πλευρά του νησιού, ή ακόμα και εντός της πρωτεύουσας του νησιού, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά δημοφιλή, με αποτέλεσμα το «Νησί των Φαιάκων» να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ακριβών προορισμών για βραχυχρόνια μίσθωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2023, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στην Κέρκυρα ξεπερνούσε τα 200 ευρώ, επίδοση που την έφερε μέσα στην πρώτη δεκάδα με τους ακριβότερους προορισμούς στην Ευρώπη.

Παρόλα αυτά, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης των κατοικιών στην Κέρκυρα είναι η φθηνότερη μεταξύ των υπόλοιπων Επτανήσων, με μόλις 2.122 ευρώ/τ.μ. Πρόκειται λοιπόν για μια περίπτωση νησιού, όπου καταγράφονται ακόμα σημαντικές ευκαιρίες, τουλάχιστον συγκριτικά με άλλα σημεία.

Σύμφωνα με τον Spitogatos, οι κυριότερες χώρες προέλευσης των δυνητικών αγοραστών για κατοικίες στα Επτάνησα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Σερβία, η Ολλανδία, η Αυστραλία και το Ισραήλ

Για παράδειγμα, στη Λευκάδα, που βρίσκεται στην τέταρτη θέση των δημοφιλέστερων προορισμών για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης αγγίζει τα 2.654 ευρώ/τ.μ., έχοντας μάλιστα σημειώσει ετήσια αύξηση 23,5%.

Σύμφωνα με τον Spitogatos, οι κυριότερες χώρες προέλευσης των δυνητικών αγοραστών για κατοικίες στα Επτάνησα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Σερβία, η Ολλανδία, η Αυστραλία και το Ισραήλ.

Από τους παραδοσιακούς και πάντα δημοφιλείς προορισμούς, τόσο για Ελληνες, όσο και για ξένους, είναι ασφαλώς και η Χαλκιδική, η οποία παραμένει και φέτος ψηλά στη λίστα με τις προτιμήσεις των ενδιαφερομένων. Το αγοραστικό ενδιαφέρον στον συγκεκριμένο παραθεριστικό προορισμό προέρχεται κυρίως από την ελληνική αγορά και ιδίως από κατοίκους της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας, όπως επίσης και από τις γύρω βαλκανικές χώρες, όπως για παράδειγμα τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, αλλά και χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. 

Στη Μεσσηνία αυξάνεται η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες. Περιοχές, όπως η Παραλία Βέργας, η Μικρή Μαντίνεια, τα Ακοβίτικα και το Μύρτο βρίσκονται στο επίκεντρο, λόγω της εγγύτητάς τους με τη θάλασσα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρουσία της Καλαμάτας στη σχετική λίστα, καθώς πρόκειται για μία νέα τάση. Η ζήτηση στην περιοχή προέρχεται τόσο από την ελληνική αγορά όσο και από το εξωτερικό. Η παρουσία του δημοφιλούς και πολυτελούς τουριστικού θερέτρου του ομίλου ΤΕΜΕΣ στην Πύλο (Costa Navarino) λειτουργεί ως πόλος έλξης και ενισχύει το τουριστικό ρεύμα στη Μεσσηνία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες. Περιοχές, όπως η Παραλία Βέργας, η Μικρή Μαντίνεια, τα Ακοβίτικα και το Μύρτο βρίσκονται στο επίκεντρο, λόγω της εγγύτητάς τους με τη θάλασσα.

Το Λουτράκι επίσης αποτελεί ένα παραδοσιακό ελληνικό θέρετρο, που ανακάμπτει όσον αφορά τη ζήτηση, κυρίως από Ελληνες αγοραστές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT