Πού ζουν τον μύθο τους οι ξένοι επενδυτές
πού-ζουν-τον-μύθο-τους-οι-ξένοι-επενδυτ-563096545

Πού ζουν τον μύθο τους οι ξένοι επενδυτές

Την Πάρο προτιμούν κυρίως οι επενδυτές από ΗΠΑ και Γερμανία, τη Σύρο και την Κέρκυρα οι Βρετανοί, τη Χαλκιδική οι Βαλκάνιοι, ενώ η Αίγινα είναι ψηλά στις προτιμήσεις Γάλλων και Ισραηλινών

Νίκος Ρουσάνογλου

Η Γερμανία παραμένει στην κορυφή, μεταξύ των χωρών, απ’ όπου προέρχεται η μεγαλύτερη ζήτηση για αγορά εξοχικής κατοικίας φέτος. Ο λόγος είναι απλός, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον αφορά τόσο Γερμανούς όσο και Ελληνες ομογενείς, που μένουν και εργάζονται μόνιμα στη Γερμανία, αλλά επιθυμούν να αποκτήσουν και ένα εξοχικό ακίνητο στη χώρα καταγωγής τους.

Μάλιστα, από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για Eλληνες ομογενείς, είναι η Χαλκιδική, όπως επίσης και άλλα σημεία τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και στα νησιά (π.χ. Κρήτη). 
Με βάση τα στοιχεία από τις αναζητήσεις ακινήτων στην πλατφόρμα του Spitogatos.gr, στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Oπως και στην περίπτωση της Γερμανίας, έτσι και από την αγορά των ΗΠΑ είναι έντονο το στοιχείο των ομογενών. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς ακινήτων, Eλληνες μετανάστες, δεύτερης ή ακόμα και τρίτης γενιάς, έχουν ως «όνειρο» την απόκτηση εξοχικού στην Ελλάδα, ακόμα κι αν δεν έχουν καταφέρει να επισκεφτούν ποτέ τη γενέτειρα των προγόνων τους.

Eλληνες μετανάστες, δεύτερης ή ακόμα και τρίτης γενιάς, έχουν ως «όνειρο» την απόκτηση εξοχικού στην Ελλάδα, ακόμα και αν δεν έχουν καταφέρει να επισκεφτούν ποτέ τη γενέτειρα των προγόνων τους

Oσοι δε κατορθώνουν να έρθουν έστω για διακοπές, σχεδόν άμεσα κινούνται και για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας, είτε στο μέρος που παραθέρισαν είτε κάπου αλλού. Αρκετοί είναι και εκείνοι που συνδυάζουν την αγορά εξοχικού με την εξασφάλιση άδειας διαμονής, μέσω του σχετικού προγράμματος Χρυσή Βίζα.

Οι πρόσφατες αλλαγές στο πρόγραμμα δεν πρόκειται να έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο στους αγοραστές εξοχικών κατοικιών, εφόσον αυτοί κινηθούν σε κάποια περιοχή στην ηπειρωτική Ελλάδα ή σε μικρό νησί (κάτω των 3.000 κατοίκων). Αντιθέτως, όσοι επιθυμούν να αγοράσουν εξοχικό σε μεγάλο νησί και ταυτόχρονα να λάβουν και την άδεια διαμονής, θα πρέπει να δαπανήσουν τουλάχιστον 800.000 ευρώ, από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά. Αυτό ίσως κινητοποιήσει κάποιους προκειμένου να κινηθούν ταχύτερα στην αγορά, κάτι που ενδεχομένως να πυροδοτήσει «κύμα» αγοραπωλησιών τις επόμενες εβδομάδες. 

Οι Βρετανοί

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των αγοραστών από τη Μεγ. Βρετανία, οι οποίοι αποτελούν την τρίτη πιο κινητική «ομάδα» στην ελληνική αγορά εξοχικών κατοικιών. Μετά την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., πολλοί Βρετανοί υπήκοοι που είχαν ήδη αποκτήσει εξοχικό στην Ελλάδα, έσπευσαν να αιτηθούν άδεια διαμονής, ενώ το ίδιο έχουν πράξει και πολλοί νέοι αγοραστές έκτοτε, θέλοντας να διευκολυνθούν στην είσοδο και έξοδό τους από την Ευρώπη. Το γεγονός ότι μέχρι πρότινος το ελληνικό πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας ήταν το φθηνότερο πανευρωπαϊκά, είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης ακινήτων στην Ελλάδα από Βρετανούς αγοραστές.

Στην τέταρτη και πέμπτη θέση της κατάταξης με τις χώρες, απ’ όπου προέρχεται η μεγαλύτερη ζήτηση για αγορά εξοχικού στην Ελλάδα, βρίσκονται δύο βαλκανικές χώρες και συγκεκριμένα η Σερβία και η Βουλγαρία. Η εγγύτητα με την Ελλάδα και ιδίως με παραθεριστικούς προορισμούς στη βόρεια και δυτική Ελλάδα, λειτουργεί ως σημαντικό «δέλεαρ» για ευκατάστατους πολίτες από τις παραπάνω χώρες, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κι ένα εξοχικό ακίνητο στην ελληνική αγορά. Η Χαλκιδική αποτελεί ασφαλώς τον πιο δημοφιλή προορισμό των συγκεκριμένων αυτών αγοραστών.

Η μόνη διαφοροποίηση που παρατηρείται φέτος σε σχέση με πέρσι, είναι ότι το 2023 στην πέμπτη θέση είχε βρεθεί η Γαλλία, αντί της Βουλγαρίας.

Αυξημένη είναι η διεθνής ζήτηση από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία και Ελβετία για κατοικίες στις Κυκλάδες

Οσον αφορά τις περιοχές που προτιμούν οι ξένοι αγοραστές, αυξημένη είναι η διεθνής ζήτηση για κατοικίες προς πώληση στις Κυκλάδες, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελβετία να αποτελούν τις πέντε χώρες από τις οποίες προκύπτει ο μεγαλύτερος όγκος αναζητήσεων για κατοικίες προς πώληση σε κάποιο από τα νησιά των Κυκλάδων. Τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων για αγορά κατοικίας από δυνητικούς αγοραστές του εξωτερικού είναι η Πάρος, η Σύρος, η Νάξος και η Μύκονος. Πιο συγκεκριμένα, στην Πάρο η μεγαλύτερη ζήτηση για αγορά κατοικιών προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ισραήλ. Στη Σύρο αναζητούν κατοικίες προς πώληση υποψήφιοι αγοραστές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Οι χώρες προέλευσης των δυνητικών αγοραστών για κατοικίες στα Επτάνησα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Σερβία, η Ολλανδία, η Αυστραλία και το Ισραήλ

Αυξημένη ζήτηση παρατηρείται και προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού, είτε από την ελληνική αγορά είτε από εκείνη του εξωτερικού. Το πιο δημοφιλές νησί για αγορά κατοικίας είναι η Αίγινα, ενώ οι κορυφαίες 5 χώρες του εξωτερικού με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στον Αργοσαρωνικό είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ισραήλ. Αντίστοιχα και στα Επτάνησα καταγράφεται υψηλή ζήτηση, με την Κέρκυρα να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των Ελλήνων αλλά και των υποψήφιων αγοραστών από το εξωτερικό. Οι χώρες προέλευσης των δυνητικών αγοραστών για κατοικίες στα Επτάνησα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Σερβία, η Ολλανδία, η Αυστραλία και το Ισραήλ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT