Mπόνους 2.500 ευρώ για συγκατοίκηση

Ολο και περισσότεροι φοιτητές μοιράζονται τα αυξημένα έξοδα ενοικίασης και συντήρησης ενός σπιτιού και η πολιτεία τους πριμοδοτεί με το στεγαστικό επίδομα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Πριν από 20-25 χρόνια, η συγκατοίκηση μεταξύ φοιτητών αποτελούσε πάγια πρακτική, προκειμένου να μειώνονται τα έξοδα διαβίωσης. Στη συνέχεια, πολλοί γονείς από την επαρχία, χάρις και στην ευκολία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, προτίμησαν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα για τα παιδιά τους, ώστε να μην πληρώνουν ενοίκιο.

Με τον τρόπο αυτό, εξασφάλιζαν και μια σημαντική περιουσία, την οποία είτε θα αξιοποιούσαν τα παιδιά τους αν έμεναν κι εργάζονταν στην πόλη των σπουδών τους, είτε θα αξιοποιούσε η οικογένεια μέσω της εκμίσθωσής της σε τρίτους. Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η ζήτηση για φοιτητική στέγη μειώθηκε, καθώς οι περισσότεροι φοιτητές επέλεξαν σχολές είτε στην γενέτειρά τους, είτε σε πόλεις της περιφέρειας με χαμηλό κόστος ενοικίασης.

Σήμερα, μετά και την αύξηση των ενοικίων στο σύνολο της χώρας, προτιμάται και πάλι η λύση της συγκατοίκησης. Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή, καθώς εκτός του ότι το κόστος ενοικίασης είναι χαμηλότερο ανά φοιτητή (ακόμα κι αν το ενοίκιο είναι υψηλότερο), επιμερίζονται και οι υπόλοιπες δαπάνες στέγης, όπως τα κοινόχρηστα και οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας. Αν π.χ. νοικιαστεί ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. από δύο φοιτητές, αντί 650-750 ευρώ, το τελικό κόστος ανά άτομο είναι χαμηλότερο, σε σχέση με την ενοικίαση από έναν φοιτητή, ενός μικρότερου ακινήτου των 50 τ.μ. που θα στοιχίζει π.χ. 400-500 ευρώ. 

Ποιοι δικαιούνται από 2.000 έως 2.500 ευρώ

Εν τω μεταξύ, σημαντικό είναι και το όφελος από το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα που χορηγείται και φέτος. Δικαιούχοι είναι όσοι φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Προϋποθέσεις για την λήψη είναι να είναι κανείς Ελληνας, ή Ελληνίδα υπήκοος, ή πολίτης άλλης χώρας της Ε.Ε. (ανεξάρτητα από την υπηκοότητα των γονιών του). Σημαντικό είναι επίσης να διαθέτει ΑΦΜ σε ισχύ, όπως επίσης και Ακαδημαϊκή Ταυτότητα. Επίσης, πρέπει να έχει γίνει υποβολή της φορολογικής δήλωσης της προηγούμενης χρονιάς. Οσοι δηλαδή αιτήθηκαν φέτος επίδομα στέγης, όφειλαν να έχουν υποβάλλει και δήλωση για το 2023. Το φοιτητικό επίδομα έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Εως το 2022, το ποσό που καταβαλλόταν ετησίως ήταν 1.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξήθηκε πέρσι σε 1.500 ευρώ, ενώ αν ο φοιτητής συγκατοικήσει με άλλον σπουδαστή του ίδιου Πανεπιστημίου και στην ίδια πόλη, ο καθένας τους εισπράττει 2.000 ευρώ, δηλαδή 4.000 ευρώ συνολικά.

Αν προστεθεί και τρίτος και μισθωθεί π.χ. ένα μεγαλύτερο ακίνητο, επιφάνειας 85 – 120 τ.μ. που να έχει δηλαδή τουλάχιστον δύο υπνοδωμάτια, τότε αθροίζεται ένα ποσό 6.000 ευρώ, που κρίνεται επαρκές για να καλύψει και με το παραπάνω τις ανάγκες στέγασης, συμπεριλαμβανομένων ίσως και συναφών δαπανών, όπως ηλεκτρικό ρεύμα, πρόσβαση στο Διαδίκτυο και κοινόχρηστα. 

Από φέτος στο επίδομα στέγασης προστίθενται άλλα 500 ευρώ, εφόσον το αίτημα αφορά φοίτηση σε πόλεις εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης 

Ειδικά από φέτος όμως, στα παραπάνω προστίθενται άλλα 500 ευρώ, δηλαδή τουλάχιστον 2.000 ευρώ, ή 2.500 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης, εφόσον το αίτημα αφορά φοίτηση σε πόλεις εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής που πέρασε π.χ. στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων, ή στην Κρήτη, μπορεί να λάβει ακόμα 500 ευρώ, σε σχέση με τον φοιτητή που θα σπουδάσει στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Αυτό έγινε για να αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών που θα προτιμήσουν σχολές εκτός των δύο μεγάλων αστικών κέντρων, ώστε να αποσυμφορηθούν τα εκεί πανεπιστήμια και να μετριαστεί και η πίεση στην αγορά ακινήτων. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT