Σαν σήμερα: 4 Μαΐου 1979 – Η Μάργκαρετ Θάτσερ ορκίζεται πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

Σαν σήμερα: 4 Μαΐου 1979 – Η Μάργκαρετ Θάτσερ ορκίζεται πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κ. Μάργκαρετ Θάτσερ έλαβε χθες το απόγευμα επίσημα το χρίσμα της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού στην ιστορία της Βρεταννίας και της Ευρώπης, με την ανάθεση σχηματισμού κυβερνήσεως από την Βασίλισσα Ελισάβετ, ύστερα από τον θρίαμβο που σημείωσε το κόμμα των Συντηρητικών στις προχθεσινές βουλευτικές εκλογές», έγραφε η «Καθημερινή» στο πρωτοσέλιδο της 5ης Μαΐου 1979. Η Μάργκαρετ Θάτσερ υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και μία από τους πιο ασυμβίβαστους ηγέτες του, αντιπροσωπεύοντας το αρχέτυπο πολιτικού ο οποίος είναι απόλυτα προσηλωμένος στο πολιτικό του πρόγραμμα. Η ίδια απεχθανόταν την ελευθερία των ηθών της δεκαετίας του 1960, επιδιώκοντας την επιστροφή στις αξίες της βικτωριανής εποχής. Όσον αφορά τον τομέα της οικονομίας, η Θάτσερ θεωρούσε ότι ο δρόμος που θα οδηγούσε στην αναγέννηση της βρετανικής οικονομίας από τις στάχτες της ήταν εκείνος της ελεύθερης αγοράς και του περιορισμού της κρατικής παρέμβασης.

Η Θάτσερ και το Συντηρητικό Κόμμα κατάφεραν να κερδίσουν πανηγυρικά τις εκλογές τις 3ης Μαΐου 1979. Όπως ανέφερε η «Καθημερινή» της 5ης Μαΐου, «η κυβέρνηση των Συντηρητικών δεν είναι απλώς αυτοδύναμη, αλλά πανίσχυρη, δεδομένου ότι συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνη της τη Βρεταννία για μια τετραετία, χωρίς να έχει την ανάγκη της υποστηρίξεως των φιλελευθέρων βουλευτών, όπως η προηγούμενη εργατική κυβέρνηση του απερχομένου πρωθυπουργού κ. Τζαίημς Κάλλαχαν.

»Τα τελικά αποτελέσματα που μεταδόθηκαν αργά χθες το απόγευμα δίνουν την ακόλουθη εικόνα: Επί συνόλου 635 εδρών που αριθμεί η Βουλή των Κοινοτήτων οι Συντηρητικοί λαμβάνουν 339 έδρες, οι Εργατικοί 268, οι Φιλελεύθεροι 11, οι Σκωτσέζοι εθνικιστές 2, ανεξάρτητοι 1, το Εθνικιστικό Κόμμα Πλαιντ Σάμρυ 2 και οι Ενωτικοί του Ούλστερ 10».

Η εκλογή της Θάτσερ στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου υπήρξε ένα μεγάλης σημασίας γεγονός όχι μόνο για τους Βρετανούς, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας της ισχυρής θέσης της χώρας στο διεθνές στερέωμα – αλλά και των χαρακτηριστικών που είχε η πολιτική την οποία άσκησε. Όπως ανέφερε η «Καθημερινή», «τα συντηρητικά κόμματα σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν πανηγυρικά την νίκη της 53χρονης Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία υπεσχέθη να σώσει τη Βρεταννία “από τον κρατικό σοσιαλισμό”. Ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ενώσεως της Βαυαρίας, κ. Φρανς Γιόζεφ Στράους, με τηλεγράφημά του προς την κ. Θάτσερ τη συγχαίρει για την “εξαιρετική εκλογική της επιτυχία” και υπογραμμίζει ότι η νίκη της αυτή αποτελεί το πρώτο “αποφασιστικό βήμα για τον αγώνα εναντίον του απολυταρχικού σοσιαλισμού”.

»Στη Στοκχόλμη, ο ηγέτης των συντηρητικών, Γκόστα Μπόμαν, σε δηλώσεις του ισχυρίσθηκε ότι η άνοδος του βρεταννικού συντηρητικού κόμματος στην εξουσία θα δώσει στη χώρα περισσότερες δυνατότητες για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων».

Η εκλογή της Θάτσερ προσείλκυσε, όπως ήταν αναμενόμενο, το ενδιαφέρον και των Σοβιετικών. «Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Μόσχας, σε χθεσινή του εκπομπή αναφέρει ότι η εκλογή της κ. Θάτσερ ως πρωθυπουργού “αντανακλά την άκρα απογοήτευση των Βρεταννών εκλογέων λόγω της οικονομικής καταστάσεως που χαρακτηρίζει τη Βρεταννία”. Το πρακτορείο “Τας”, εξάλλου, σε χθεσινά του σχόλια, υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με “την φιλοσοφία του βρεταννικού Τύπου δεν κερδίζει η αντιπολίτευση τις εκλογές, αλλά το κόμμα που κυβερνά είναι εκείνο που τις χάνει”. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σοβιετικοί αποκαλούν την κ. Θάτσερ “σιδερένια κυρία”, λόγω της σκληρής στάσεως που τηρεί απέναντι στη συμφωνία περιορισμού των στρατηγικών όπλων (ΣΑΛΤ ΙΙ)».

Κατά τη διάρκεια της θητείας της η Θάτσερ ακολούθησε πολιτική περιορισμού των κρατικών δαπανών, εγκαινίασε την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων και στήριξε τους νόμους της ελεύθερης αγοράς και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Θανάσης Συροπλάκης

Σαν σήμερα: 4 Μαΐου 1979 – Η Μάργκαρετ Θάτσερ ορκίζεται πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT