Σαν σήμερα: 16 Μαΐου 1963 – Ο Σαρλ Ντε Γκωλ στην Ελλάδα

Σαν σήμερα: 16 Μαΐου 1963 – Ο Σαρλ Ντε Γκωλ στην Ελλάδα

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ήδη από τις αρχές του 1959, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε μια προσπάθειά του να διευρύνει τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας, είχε εκφράσει την επιθυμία του στον Γάλλο πρόεδρο Σαρλ Ντε Γκωλ να συμβάλει και ο ίδιος στην εμβάθυνση της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό που επιχειρούσε ουσιαστικά ο Κ. Καραμανλής ήταν να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Γαλλίας, της χώρας που συμβόλιζε την τάση χειραφέτησης της Ευρώπης από τον αμερικανικό παράγοντα, τόσο σε οικονομικό και τεχνικό επίπεδο όσο και γύρω από το ζήτημα της σύνδεσης της χώρας μας με την ΕΟΚ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη τέσσερις φορές στο Παρίσι την τετραετία 1961-63 για τη διεξαγωγή σχετικών συνομιλιών με τον στρατηγό Ντε Γκωλ, ο οποίος ανταπέδωσε το ενδιαφέρον με επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα τον Μάιο του 1963, μία από τις μόλις τέσσερις που πραγματοποίησε σε κράτη της δυτικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

«Με σπανίας εκδηλώσεις ενθουσιασμού και εγκαρδίων αισθημάτων υπεδέχθησαν χθες οι Αθηναίοι τον πρόεδρον της Γαλλίας Ντε Γκωλ», μας πληροφορεί το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» την επομένη της επίσκεψης, 17 Μαΐου. «Υπό λαμπρόν καιρόν –παρά τας αντιθέτους προβλέψεις– η επίσημος Ελλάς και ο αθηναϊκός λαός επεφύλαξαν εις τον πρόεδρον της Γαλλικής Δημοκρατίας στρατηγόν Ντε Γκωλ εγκάρδιον και ενθουσιώδη υποδοχήν. Εις το αεροδρόμιον του Ελληνικού εγένετο δεκτός υπό των Βασιλέων, της Βασιλικής Οικογενείας, του πρωθυπουργού και των μελών της Κυβερνήσεως, του προέδρου της Βουλής, των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, του πρυτάνεως του Διπλωματικού Σώματος, πρεσβευτού της Κίνας και άλλων επισήμων», συνεχίζει η εφημερίδα. Η υποδοχή ήταν πράγματι τόσο ενθουσιώδης, ώστε «καθ’ όλην την διαδρομήν από του Ελληνικού μέχρι του Ξενώνος της οδού Ηρώδου του Αττικού, ο Γάλλος πρόεδρος εγένετο αντικείμενον ζωηρών και θερμών εκδηλώσεων, αι οποίαι δύνανται να συγκριθούν μόνον με την υποδοχήν του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μετά την επιστροφήν του εκ της εξορίας εις τας Σεϋχέλλας νήσους».

Κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του, ο στρατηγός Ντε Γκωλ εκφωνεί ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων. «Γενική αδημονία στη Βουλή, περιμένοντας τον Ντε Γκωλ. Όλοι κατέχονται από το αίσθημα ότι θα ζήσουν σε λίγο μια ιστορική σκηνή και εν τω μεταξύ φλέγονται… από τους προβολείς των κινηματογραφιστών που είναι έτοιμοι να την απαθανατίσουν. Στα κυβερνητικά εδώλια οι υπουργοί κάθονται σαν καλοί μαθητές και στους αντίστοιχους θώκους οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας», γράφει στην «Καθημερινή» της 18ης Μαΐου ο Τέρπος Πηλείδης, ο οποίος παρίστατο στη συνεδρία της Βουλής.

Όταν εμφανίστηκε ο πρόεδρος Ντε Γκωλ, εκφώνησε τον λόγο του και μάλιστα «από μνήμης χωρίς να παραλείψη ούτε μια λέξη». «Είτε πρόκειται περί ασφαλείας είτε πρόκειται περί ευημερίας, τα δύο μας κράτη συμμετέχουν εν στενή συνεργασία εις οργανισμούς συσταθέντας διά δράσιν. Εάν ανήκομεν, αμφότεροι, εις την Ατλαντικήν Συμμαχίαν […] είναι εν τη πεποιθήσει ότι εις την επικίνδυνον κατάστασιν του κόσμου, μόνη εγγύησις ειρήνης, διά τους ελευθέρους λαούς και, ενδεχομένως πιθανότης νίκης, είναι η απόλυτος αμοιβαία δέσμευσις και η οργάνωσις προς άμεσον δράσιν όλων δι’ όλων των μέσων των. Ποια χώρα διακρίνει τούτο καλύτερον από την Ελλάδα, προφυλακήν της συμμαχίας;». Τη στιγμή αυτή, πολλοί βουλευτές ξεσπούν σε χειροκροτήματα. Λίγο αργότερα, ο στρατηγός τελειώνει τον λόγο του και ανακηρύσσει «Λύεται η συνεδρίασις» στα ελληνικά.

Στις ομιλίες του στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επανειλημμένως τη σημασία της ελληνογαλλικής συνεργασίας για την οικονομική –και όχι μόνο– ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη κατοχύρωσης της ασφάλειας της χώρας μας και της εδαφικής της ακεραιότητας στους κόλπους μιας ενοποιημένης Ευρώπης. «Η ιδική σας άμυνα είναι ιδική μας και αμοιβαίως», ανέφερε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα μπορούσε να «υπολογίζει πρωτίστως» στην εγγύηση της γαλλικής πυρηνικής δύναμης.

Έτσι, η επίσκεψη του στρατηγού Ντε Γκωλ κατέδειξε και επισήμως πως εγκαινιαζόταν μια μακρά περίοδος ελληνογαλλικής συνεργασίας, σε μια στιγμή που η Ελλάδα έκανε αποφασιστικές κινήσεις για την εισδοχή της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Θανάσης Συροπλάκης

Σαν σήμερα: 16 Μαΐου 1963 – Ο Σαρλ Ντε Γκωλ στην Ελλάδα-1

Σαν σήμερα: 16 Μαΐου 1963 – Ο Σαρλ Ντε Γκωλ στην Ελλάδα-2

Σαν σήμερα: 16 Μαΐου 1963 – Ο Σαρλ Ντε Γκωλ στην Ελλάδα-3

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT