Σαν σήμερα: 14 Ιουνίου 1960 – Επίσκεψη του Ντ. Αϊζενχάουερ στις Φιλιππίνες

Σαν σήμερα: 14 Ιουνίου 1960 – Επίσκεψη του Ντ. Αϊζενχάουερ στις Φιλιππίνες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αργά το απόγευμα της 14ης Ιουνίου 1960, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, έφτασε στη Μανίλα, πραγματοποιώντας τριήμερη επίσκεψη στις Φιλιππίνες στο πλαίσιο του ταξιδιού του σε χώρες της Ανατολικής Ασίας και της Άπω Ανατολής. Ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στις Φιλιππίνες. Τον Αϊζενχάουερ υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο πρόεδρος της χώρας, Κάρλος Γκαρσία, καθώς και πολλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

Έχοντας ζήσει κατά το παρελθόν στις Φιλιππίνες, ο Αϊζενχάουερ δήλωσε πως ένιωθε ότι «επιστρέφει σπίτι του», εντύπωση την οποία του δημιούργησε και η θερμή υποδοχή που του επιφύλασσαν οι αρχές της χώρας. Είχε υπηρετήσει από το 1936 έως το 1939 ως στέλεχος του επιτελείου του Στρατιωτικού Συμβούλου, στρατηγού Ντάγκλας Μακ Άρθουρ. Μάλιστα, ήταν εκείνος που συνέταξε τον νόμο για τη δημιουργία του στρατού των Φιλιππίνων. Αποχωρώντας το 1939, ο τότε πρόεδρος των Φιλιππίνων, Μανουέλ Κέισον, του απένειμε μετάλλιο για τις υπηρεσίες εξαιρετικής αξίας προς τη χώρα.

«Υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριον Φιλιππίνων τον επευφήμησαν κατά μήκος της διαδρομής από του αεροδρομίου μέχρι του προεδρικού μεγάρου. Ο καύσων ήτο αποπνικτικός και ο πρόεδρος με το θερινόν του κοστούμι, κάθιδρως, εφαίνετο να υποφέρη, ενώ συνεχώς μειδιών απηυθύνετο προς τους ενθουσιώδεις Φιλιππίνους», έγραψε η «Καθημερινή» στο πρωτοσέλιδο της 15ης Ιουνίου 1960.

Ενώ ο Αϊζενχάουερ γινόταν δεκτός με ενθουσιασμό στις Φιλιππίνες, το κλίμα στην Ιαπωνία, την οποία επρόκειτο να επισκεφτεί στη συνέχεια ήταν το ίδιο θερμό. «Οι φοιτηταί ωργάνωσαν διαδηλώσεις κατά της επικυρώσεως της ιαπωνοαμερικανικής συνθήκης ασφαλείας προ του μεγάρου της Διαίτης και εις άλλα σημεία της ιαπωνικής πρωτευούσης, χωρίς εν τούτοις να σημειωθούν αιματηραί ταραχαί», ανέφερε η «Καθημερινή» στο ίδιο δημοσίευμα.

Συνεχίζοντας, έγραψε: «Δι’ αύριον ανηγγέλθη διακοπή εργασίας 5.800.000 εργατών εις ολόκληρον την Ιαπωνίαν. Αι στάσεις εργασίας θα διαρκούν κατά περιπτώσεις από 25 λεπτά μέχρι δύο ωρών και θα αφορούν τους σιδηροδρόμους, λεωφορεία, τροχιοδρόμους, ταχυδρομεία και σχολικά ιδρύματα. Επί 24ωρον θα διαρκέσουν αι απεργίαι εις τα ανθρακωρυχεία, χημικάς βιομηχανίας και τους λιμένας. Οι παρατηρηταί πιστεύουν πάντως ότι κατά την επίσκεψιν του κ. Αϊζενχάουερ εις την Ιαπωνίαν δεν θα σημειωθούν σοβαρά επεισόδια εφ’ όσον το σοσιαλιστικόν κόμμα και η σημαντική συνδικαλιστική Ομοσπονδία “Σόχυο” εξετάζουν την δυνατότητα ματαιώσεως του προγράμματός των δι’ εκδηλώσεις κατά την παραμονήν του Προέδρου».

Παρά τις έντονες αντιδράσεις μεγάλου μέρους της κοινωνίας για την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, οι ιαπωνικές αρχές ετοίμαζαν από την πλευρά τους μεγαλειώδη τελετή για την υποδοχή του Αϊζενχάουερ. «Ως ανεκοίνωσε σήμερον η επιτροπή επί της υποδοχής του κ. Αϊζενχάουερ, η συσταθείσα υπό του ιαπωνικού Φιλελευθέρου Δημοκρατικού κόμματος έν εκατομμύριον ατόμων θα συγκεντρωθούν κατά μήκος της διαδρομής από του αεροδρομίου μέχρι των Ανακτόρων, δια να υποδεχθούν τον πρόεδρον. Το προσεχές Σάββατον, κατά τους υπολογισμούς της επιτροπής, 700.000 έως 800.000 ατόμων θα προσέλθουν ιδία πρωτοβουλία, αι υπόλοιποι δε 200.000 θα φθάσουν καθ’ ομάδας», σημείωνε η «Καθημερινή».

Τελικά, η επίσκεψη του Αϊζενχάουερ στην Ιαπωνία δεν πραγματοποιήθηκε. Παρά ταύτα, η ιαπωνική πλευρά επικύρωσε τη διμερή Αμερικανο-ιαπωνική Συνθήκη Ασφαλείας. Όπως μετέδωσε η «Καθημερινή», στις 19 Ιουνίου, «Ο εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως κ. Σιίνα, εδήλωσεν ολίγον μετά το μεσονύκτιον ότι η νέα συνθήκη παραβαλλομένη με την παλαιάν, θα βοηθήση περισσότερον εις την σύσφιγξιν των σχέσεων μεταξύ Ιαπωνίας και Ην. Πολιτειών και θα συντελέση εις την παγίωσιν της ειρήνης και της ευημερίας».

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης

Σαν σήμερα: 14 Ιουνίου 1960 – Επίσκεψη του Ντ. Αϊζενχάουερ στις Φιλιππίνες-1

Σαν σήμερα: 14 Ιουνίου 1960 – Επίσκεψη του Ντ. Αϊζενχάουερ στις Φιλιππίνες-2

Σαν σήμερα: 14 Ιουνίου 1960 – Επίσκεψη του Ντ. Αϊζενχάουερ στις Φιλιππίνες-3

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT