Σαν σήμερα: 29 Ιουνίου 1950 – Βομβαρδισμός βορειοκορεατικών θέσεων από την αεροπορία των ΗΠΑ

Σαν σήμερα: 29 Ιουνίου 1950 – Βομβαρδισμός βορειοκορεατικών θέσεων από την αεροπορία των ΗΠΑ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 25 Ιουνίου 1950, οι δυνάμεις της Βόρειας Κορέας εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στη Νότια Κορέα, διαβαίνοντας τον 38ο παράλληλο και καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Σεούλ. Από το 1910 η Κορέα είχε περιέλθει στην κυριαρχία της Ιαπωνίας. Μετά το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η χώρα περιήλθε στους δύο μεγάλους νικητές του πολέμου: το βόρειο τμήμα της στους Σοβιετικούς και το νότιο τμήμα της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η χερσόνησος της Κορέας de facto διχοτομήθηκε και έκαστο τμήμα υιοθέτησε τον χαρακτήρα της προστάτιδας δύναμής του. Βορείως του 38ου παράλληλου επικράτησε ο κομμουνιστής Κιμ Ιλ Σουνγκ και στον Νότο ο εκλεκτός των Αμερικανών, ο Σήγκμαν Ρη. Αμφότεροι επιθυμούσαν την ένωση της χώρας με τους δικούς τους όρους.

Η Δύση απέδωσε την εισβολή των Βορειοκορεατών στη Νότια Κορέα σε σοβιετικό σχέδιο για επέκταση του κομμουνισμού σε ολόκληρη την υφήλιο. Αυτό, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία. Ο Στάλιν διατηρούσε επιφυλάξεις για αυτόν τον πόλεμο και φαίνεται ότι άλλαξε τη γνώμη του μετά από διαβεβαιώσεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη ότι επρόκειτο για μια αστραπιαία στρατιωτική επιχείρηση. Την επιθετικότητα της Βόρειας Κορέας μάλλον ενίσχυσε και μια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντιν Άτσεσον, στην οποία δεν περιλαμβανόταν η Κορέα στον κατάλογο των γεωγραφικών περιοχών για τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν διατεθειμένες να πολεμήσουν.

Η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε άμεση και δυναμική. Μετά την επέκταση της σοβιετικής επιρροής στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη, και την επικράτηση των κομμουνιστών του Μάο Τσετούνγκ στην Κίνα (1949), οι Αμερικανοί δεν ήταν διατεθειμένοι να επιτρέψουν να πέσει ολόκληρη η Κορέα σε χέρια κομμουνιστών. Στις 27 Ιουνίου, οι ΗΠΑ συγκάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο, απόντος του Σοβιετικού αντιπροσώπου, αποφάσισε την αποστολή δυνάμεων στην Κορέα για την επιστροφή του status quo ante της εισβολής, στον 38ο παράλληλο.

Επιδεικνύοντας ενδιαφέρον για τις διεθνείς εξελίξεις, η «Καθημερινή» παρέθεσε εκτενή δημοσιεύματα σχετικά με τον πόλεμο στην Κορέα. Στις 30 Ιουνίου 1950, ανέφερε ότι την προηγούμενη ημέρα οι Αμερικανοί έλαβαν την πρωτοβουλία να ανασυντάξουν τον στρατό της Νότιας Κορέας, προβαίνοντας συγχρόνως σε βομβαρδισμό θέσεων των βορειοκορεατικών δυνάμεων. «Η κατάρρευσις της αμύνης της Νοτίου Κορέας η οποία εφαίνετο επικειμένη μέχρι της νυκτός της χθες ανεστάλη, χάρις εις ολιγόωρον επέμβασιν της αμερικανικής αεροπορίας και του στόλου. Η γραμμή περί τον ποταμόν Χαμ εκρατήθη. Ανακατελήφθη κατόπιν καταιγιστικής επιθέσεως της αμερικανικής αεροπορίας το αεροδρόμιον του Κίμπο παρά την Σεούλ και η ανασυγκρότησις του στρατού ο οποίο εφαίνετο διαλελυμένος ήρχισε. Το ηθικόν των στρατιωτών ανεπτερώθη και διαταγαί εδόθησαν προς αντεπίθεσιν», έγραψε χαρακτηριστικά στο πρωτοσέλιδο της 30ής Ιουνίου.

Η «Καθημερινή» γνωστοποίησε στους αναγνώστες της ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν και την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας: «Την νύκτα ο ραδιοσταθμός της Μόσχας μετέδωσε πληροφορίας εκ Πιογκ Γιαγκ, πρωτευούσης της Βορείου Κορέας, ότι 27 αμερικανικά υπερφρούρια εβομβάρδισαν την πρωτεύουσαν της Βορείου Κορέας ρίψαντα 300 βόμβας διαφόρων διαμετρημάτων, καταστρέψαντα κτίρια και προκαλέσαντα απωλείας μεταξύ των αμάχων».

Οι Βορειοκορεάτες κατάφεραν να καταλάβουν σχεδόν το σύνολο της Κορέας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 1950. Εξαίρεση αποτελούσε ένας θύλακας στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας. Τον Σεπτέμβριο, όμως, μια ριψοκίνδυνη αλλά επιτυχημένη αμερικανική απόβαση στα μετόπισθεν των δυνάμεων της Βορείου Κορέας μετέβαλε ριζικά την κατάσταση. Σύντομα οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους υπό τις διαταγές του στρατηγού Μακ Άρθουρ απώθησαν τους Βορειοκορεάτες βορείως του 38ου παράλληλου.

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης

Σαν σήμερα: 29 Ιουνίου 1950 – Βομβαρδισμός βορειοκορεατικών θέσεων από την αεροπορία των ΗΠΑ-1

Σαν σήμερα: 29 Ιουνίου 1950 – Βομβαρδισμός βορειοκορεατικών θέσεων από την αεροπορία των ΗΠΑ-2

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT