Σαν σήμερα: 9 Ιουλίου 1961 – Η υπογραφή της συμφωνίας για τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ

Σαν σήμερα: 9 Ιουλίου 1961 – Η υπογραφή της συμφωνίας για τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έπειτα από διαπραγματεύσεις διάρκειας δύο περίπου ετών, υπογράφτηκε στις 9 Ιουλίου 1961 στην Αθήνα, στην Αίθουσα Τροπαίων της Βουλής, η Συμφωνία Σύνδεσης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Ήδη από την περίοδο του Μεσοπολέμου, Έλληνες πολιτικοί εξέταζαν θετικά τη σύνδεση της Ελλάδας με τα ανεπτυγμένα κράτη της Ευρώπης, πολιτική επιλογή η οποία υπαγορευόταν από την επιθυμία για ένταξη σε ένα διακρατικό σχήμα, ικανό να συμβάλει στη διασφάλιση της ειρήνης και στην κατοχύρωση της νομιμότητας σε μία ευρεία περιφερειακή κλίμακα. Την επαύριο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μεγάλο μέρος του ελληνικού πολιτικού κόσμου τάχθηκε υπέρ της ένωσης της Ελλάδας με την Ευρώπη.

Η Ελλάδα δεν στράφηκε εξαρχής μονοδιάστατα προς την ΕΟΚ, παρά εξέτασε το ενδεχόμενο ένταξής της στη συσταθείσα τον Νοέμβριο του 1959 Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών, η οποία βρισκόταν υπό την άμεση επιρροή του Ηνωμένου Βασιλείου. Το επιτελείο που είχε επιφορτιστεί το έργο της μελέτης των επιπτώσεων της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ ή στον ΕΖΕΣ, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ευρωπαϊκή Κοινότητα αποτελούσε καλύτερη επιλογή για την ικανοποίηση των στόχων της χώρας. Η ΕΟΚ κάλυπτε μεγαλύτερο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων και απέβλεπε στην εξάλειψη, σε βάθος χρόνου, των περιφερειακών ανισοτήτων και στην εξύψωση του βιοτικού επιπέδου των λαών της Ευρώπης. Το γεγονός ότι η ΕΟΚ έδινε έμφαση στη γεωργία, έναν παραγωγικό τομέα με μεγάλη σημασία για την ελληνική οικονομία, οπωσδήποτε έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.

Πρώτο βήμα για τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ υπήρξε η Συμφωνία της 30ής Μαρτίου 1961 (Βλ. σχετικό Σαν Σήμερα της «Καθημερινής»). Το τελικό κείμενο της Συμφωνίας Σύνδεσης υπογράφτηκε λίγους μήνες αργότερα, στις 9 Ιουλίου, επικυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο στις 28 Φεβρουαρίου 1962 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 1962.

Η «Καθημερινή» κάλυψε εκτενώς το ιστορικό γεγονός της υπογραφής της συμφωνίας για τη Σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ. «Η ιστορικής διά την Ελλάδα σημασίας τελετή υπογραφής της συμφωνίας δια την σύνδεσιν της χώρας με την Ευρωπαϊκήν Οικονομικήν Κοινότητα, έγινε την 11.30 πρωινήν της Κυριακής εις την αίθουσαν των Τροπαίων των Παλαιών Ανακτόρων, παρουσία πολλών διεθνών προσωπικοτήτων», ανέφερε στις σελίδες της η «Καθημερινή» της 11ης Ιουλίου 1961. 

Συνεχίζοντας, έγραψε: «Εις την μεγάλην τράπεζαν, έλαβον θέσιν κατά σειράν και υπέγραψαν τα κείμενα της συμφωνίας: Ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Αβέρωφ, ο υπουργός Συντονισμού κ. Αρ. Πρωτοπαπαδάκης, ο αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Κανελλόπουλος, υπογράψας και πρώτος την συμφωνίαν, ο αντιπρόεδρος της βελγικής Κυβερνήσεως και υπουργός Εξωτερικών κ. Σπάακ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΟΚ και αντικαγκελλάριος, υπουργός κ. Έρχαρτ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Κουβ ντε Μυρβίλ, ο ενταύθα πρεσβευτής της Γερμανίας κ. Ζέελος, ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ιταλίας κ. Εμίλιο Κολόμπο, ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και υπουργός των Εξωτερικών του Λουξεμβούργου κ. Σάους και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας κ. Βαν Χούτεν».

Στο πρωτοσέλιδό της η «Καθημερινή» παρέθεσε την πλήρη την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, κατά τη διάρκεια του γεύματος που ακολούθησε της υπογραφής της συμφωνίας. Μεταξύ άλλων, ο Καραμανλής «υπεγράμμισεν ότι η επιδίωξις της Ελλάδος προς σύνδεσίν της με την Ευρωπαϊκήν Οικονομικήν Κοινότητα, εμπνέεται από την πίστιν, ότι η οικονομική ενοποίησις της Ευρώπης θα οδηγήση εις την ουσιαστικήν ευρωπαϊκήν ενότητα και δι’ αυτής εις την ενίσχυσιν της Δημοκρατίας και της ειρήνης εις ολόκληρον τον κόσμον. Περαιτέρω, ο πρόεδρος της ελληνικής Κυβερνήσεως, αφού ανεφέρθη εις τας αντιμετωπισθείσας εκατέρωθεν δυσχερείας προς επίτευξιν του ευτυχούς γεγονότος της συνδέσεως, ετόνισεν, ότι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι προς αξιοποίησιν της συμφωνίας θα απαιτηθούν εκ μέρους όλων πρόσθετοι προσπάθειαι, όπως επίσης γνωρίζουν ότι εις το τέρμα του δρόμου αυτού ευρίσκεται η οριστική έξοδος της Ελλάδος από το στάδιον της υπαναπτύξεως και μια καλυτέρα αύριον».

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε θετικά δεκτή από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου της χώρας καθώς και της κοινής γνώμης. Πολλοί εκτιμούσαν ότι με τη σύνδεση με την ΕΟΚ διανοίγονταν για τους Έλληνες πολίτες νέες προοπτικές για την ευημερία τους. Πολύ σύντομα, η ελληνική πλευρά συμμετείχε και στη συζήτηση για την πολιτική συνεργασία των μελών της ΕΟΚ.

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης

Σαν σήμερα: 9 Ιουλίου 1961 – Η υπογραφή της συμφωνίας για τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ-1

Σαν σήμερα: 9 Ιουλίου 1961 – Η υπογραφή της συμφωνίας για τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ-2

Σαν σήμερα: 9 Ιουλίου 1961 – Η υπογραφή της συμφωνίας για τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ-3

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT