Σαν σήμερα: 29 Ιουλίου 1981 – Ο γάμος του Καρόλου και της Νταϊάνα

Σαν σήμερα: 29 Ιουλίου 1981 – Ο γάμος του Καρόλου και της Νταϊάνα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ένα εκατομμύριο Βρεταννών στον γάμο του αιώνα», γράφει η «Καθημερινή» στο πρωτοσέλιδο της 30ής Ιουλίου 1981. Πράγματι, ο γάμος του Κάρολου και της Νταϊάνα έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, επηρέασε τις παγκόσμιες τάσεις της μόδας και παράλληλα έσπασε με πολλούς τρόπους την παράδοση, καθώς η λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ υπήρξε η πρώτη Βρετανίδα πολίτης που παντρεύτηκε διάδοχο του βρετανικού θρόνου σε περισσότερα από 300 χρόνια.

«Με πρωτοφανή πολυτέλεια, δυσανάλογη προς την οικονομική κατάσταση της Βρεταννίας, και παρουσία δεκάδων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο τελέσθηκαν χθες οι γάμοι του διαδόχου πρίγκιπα Καρόλου και της λαίδης Νταϊάνα Σπένσερ στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου». Ο γάμος αυτός υπήρξε ο πρώτος βασιλικός γάμος που τελέστηκε στον συγκεκριμένο ναό του Λονδίνου μετά τον γάμο του πρίγκιπα Αρθούρου, γιου του βασιλιά Ερρίκου Ζ’, το 1501, καθώς θεωρήθηκε πιο κατάλληλο για τη φιλοξενία των 3.500 καλεσμένων. Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι απουσίες. Αρκετοί αρνήθηκαν να παραστούν, ανάμεσα στους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας λόγω διαφωνιών σχετικά με το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επειδή ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε προσκληθεί με τον τίτλο του «βασιλιά», αλλά και ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος και η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, επειδή ο Κάρολος και η Νταϊάνα σχεδίαζαν να επιβιβαστούν στο Royal Yacht “Britannia” για τον μήνα του μέλιτος στο Γιβραλτάρ, το οποίο ήταν βρετανικό έδαφος από το 1704, αλλά το διεκδικούσε η Ισπανία.

Η «Καθημερινή» αναφέρει ότι «ένα εκατομμύριο Βρεταννοί και αλλοδαποί υπολογίζεται ότι εξασφάλισαν το προνόμιο να δουν εκ του φυσικού την πομπή των βασιλικών αμαξών που μετέφερε τους μελλόνυμφους και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και το ανάκτορο Σαιν Τζαίημς στο ναό του Αγίου Παύλου, μέσα από το κέντρο του Λονδίνου».

Ο γάμος μεταδόθηκε σε 74 χώρες και τον παρακολούθησαν 750 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ημερομηνία του γάμου –η 29η Ιουλίου 1981– κηρύχθηκε εθνική εορτή, ώστε περισσότεροι βασιλικοί υπήκοοι να μπορούν να παρακολουθήσουν. «Περισσότερο όμως από τις χρυσοποίκιλτες άμαξες, τα πολυτελέστατα φορέματα, τον λαμπρό στολισμό και την πορεία των διεθνών προσωπικοτήτων, το κοινό ενθουσιάστηκε με τη λαίδη Ντι, η οποία κατά γενική ομολογία, έκλεψε την παράσταση», αναφέρει το άρθρο. «Το μεγαλύτερο μυστήριο και καλά φυλαγμένο μυστικό στην ιστορία της μόδας, το νυφικό της λαίδης Νταϊάνα, σχεδιάσθηκε από τους νέους σχεδιαστές Νταίηβιντ Εμάνουελ και τη σύζυγό του Ελίζαμπεθ, και αναμένεται ότι πολλές επιχειρήσεις ενδυμάτων θα αρχίσουν να πουλάνε αντίγραφά του. Ήδη, φίρμα της Ουαλλίας, άρχισε να πουλά αντίγραφα του νυφικού προς 250 στερλίνες το κομμάτι». Πράγματι, ήταν η αρχή της «μανίας» που θα ξεσπούσε για το πρόσωπο της «πριγκίπισσας του λαού». Παράλληλα, βγήκαν αναμνηστικές πετσέτες τσαγιού, αφίσες, μπουκάλια Coca-Cola, αλλά και ένα αναμνηστικό νόμισμα από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο που απεικονίζει το ζεύγος.

Ο γάμος δεν επρόκειτο να διαρκέσει –ο Κάρολος και η Νταϊάνα χώρισαν το 1996–, αλλά η κληρονομιά του «γάμου του αιώνα», η οποία μπορούσε να γίνει αισθητή σε πολλές εκφάνσεις, θα ήταν μεγάλη.

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης

Σαν σήμερα: 29 Ιουλίου 1981 – Ο γάμος του Καρόλου και της Νταϊάνα-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT