11 Αυγούστου 1962 – Σοβιετικός κοσμοναύτης στέλνει εικόνες από το διάστημα που μεταδίδονται μέσω τηλεόρασης

11 Αυγούστου 1962 – Σοβιετικός κοσμοναύτης στέλνει εικόνες από το διάστημα που μεταδίδονται μέσω τηλεόρασης

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 11 Αυγούστου 1962, ο τρίτος κοσμοναύτης Νικολάγεφ που «εκτόξευσεν η Ρωσία ένα έτος από της πτήσεως του Τιτώφ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο πρωτοσέλιδό της η «Καθημερινή» της 12ης Αυγούστου, θα έφτανε στο διάστημα. Θα ήταν ο πρώτος που θα μετέδιδε εικόνες και του οποίου θα ακουγόταν η φωνή μέσω της τηλεόρασης.

Σκοπός της αποστολής του «Βοστόκ 3» ήταν, μεταξύ άλλων, να διερευνηθεί η ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να λειτουργεί σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και να δοκιμαστεί η ικανότητα ελέγχου και διαχείρισης δύο χωριστών, ταυτόχρονων διαστημικών πτήσεων. Διαβάζουμε σχετικά στην «Καθημερινή»: «Η Σοβιετική Ένωσις έστειλε σήμερον εις το Διάστημα τον τρίτον της κοσμοναύτην και το “Τ.Α.Σ.Σ.” κατά το τέλος της πρώτης περιφοράς του μετέδωσεν ότι ο κοσμοναύτης υγιαίνει. Δεν εδόθη πόσας περιφοράς θα κάμη ο νέος αστροναύτης. Το όνομά του είναι Αδριανός Γκριγκορίεβιτς Νικολάγεφ και το διαστημόπλοιόν του λέγεται “Βοστόκ 3”. Η εκτόξευσίς του έγινε την 11.30΄ π.μ. ώραν Μόσχας και η πρώτη περιφορά συνεπληρώθη εντός 88,5 λεπτών. Κατά το πρακτορείον “Τ.Α.Σ.Σ.”, τα επί του διαστημοπλοίου επιστημονικά όργανα λειτουργούν κανονικώς. Κατά την επίσημον ανακοίνωσιν, η πτήσις εγένετο διά να περισυλλεγούν πρόσθετα στοιχεία επί των αποτελεσμάτων, τα οποία έχει η εις το Διάστημα πτήσις επί του ανθρώπινου σώματος, να εξετασθή η ικανότης του ανθρώπου να ανεχθή την κατάστασιν ελλείψεως βαρύτητος και να γίνη προσπάθεια περαιτέρω βελτιώσεως της κατασκευής των διαστημοπλοίων από της πλευράς της επικοινωνίας, του ελέγχου και της προσγειώσεως».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ποκρόφσκι, «η εκτόξευσις του “Βοστόκ 3” αποτελεί την συνέχειαν των σοβιετικών προσπαθειών διά την κατοχύρωσιν της ασφαλείας του σοβιετικού ανθρώπου, ο οποίος αποστέλλεται εις το Διάστημα όπως το διερευνήση». Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, πάντως, «η εκτόξευσις του “Βοστόκ 3” […] ενέχει κατά την παρούσαν στιγμήν και αναμφισβήτητον πολιτικήν πλευράν», καθώς αποδεικνύει ότι οι Σοβιετικοί δεν έχουν εγκαταλείψει «το πνεύμα αμίλλης και ανταγωνισμού με τας Ην. Πολιτείας».

Ωστόσο, οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τον σοβιετικό σταθμό τηλεόρασης αποτελούσαν ένα σημαντικό γεγονος. Παρουσίαζαν τον Νικολάγεφ «με στολήν επισμηναγού καθώς και με σκάφανδρον του Διαστήματος». Η προβολή των εικόνων συνοδευόταν, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, από «στρατιωτικά θούρια». Παρακάτω διαβάζουμε: «Το πρώτον μήνυμα το οποίον μετέδωσεν ο κοσμοναύτης Νικολάγεφ την 8.45΄ ώραν Γκρήνουιτς και αναμετέδωσεν ο ραδιοσταθμός της Μόσχας έχει ως ακολούθως: “Αισθάνομαι καλά. Όλα λειτουργούν κανονικώς επί του διαστημοπλοίου. Διακρίνω καθαρά την Γην διά μέσου μικρού παραθύρου”». Ο Νικολάγεφ είχε συνομιλία και με τον Σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ, ο οποίος «απέστειλεν εγκάρδια συγχαρητήρια […] και προσέθεσεν: […] “Σε ήκουσα, σύντροφε Νικολάγεφ. Είμαι ευτυχής, διότι αισθάνεσθε καλώς και διότι το σύστημα λειτουργεί καλώς. Σε χαιρετώ και είμαι περήφανος, διότι επεδείξατε θάρρος και εκεπληρώσατε τόσον ιστορικήν πτήσην”».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», «πιστεύεται ότι ο αστροναύτης θα παραμείνη εις το Διάστημα από 3 έως 7 ημέρας. […] Λέγεται ότι έκαστην πρωίαν αναλόγως των εκθέσεων τας οποίας θα υποβάλλη ο κοσμοναύτης, θα είναι δυνατόν να αποφασισθή αν ούτος πρέπει να κατέλθη ή να συνεχίσει την πτήσιν του».

Τελικά, το σκάφος θα έκανε την περιφορά γύρω από τη Γη συνολικά 64 φορές, ενώ βρισκόταν για τέσσερις σχεδόν ημέρες στο διάστημα. Το κατόρθωμα αυτό θα το πετύχαινε η NASA μόνο με το πρόγραμμα Gemini το 1965-1966.

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης

11 Αυγούστου 1962 – Σοβιετικός κοσμοναύτης στέλνει εικόνες από το διάστημα που μεταδίδονται μέσω τηλεόρασης-1
11 Αυγούστου 1962 – Σοβιετικός κοσμοναύτης στέλνει εικόνες από το διάστημα που μεταδίδονται μέσω τηλεόρασης-2
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT