Σαν σήμερα: 13 Αυγούστου 2004 – Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας

Σαν σήμερα: 13 Αυγούστου 2004 – Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ήταν όλα υπέροχα. Κερδίσαμε τις εντυπώσεις», έγραψε η «Καθημερινή» στο πρωτοσέλιδο της 14ης Αυγούστου 2004, σχολιάζοντας την τελετή έναρξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ήταν οι 28οι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής, οι οποίοι διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Ύστερα από 108 χρόνια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονταν ξανά στην Αθήνα, στην πόλη που αναβίωσαν έπειτα από μιάμιση σχεδόν χιλιετία, το 1896.

Η Ελλάδα ήταν μια εντελώς διαφορετική χώρα το 1896. Ήταν μια φτωχή και μικρή χώρα, με έκταση 63.606 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό ο οποίος δεν ξεπερνούσε τα 2.500.000 κατοίκους. Στα εδάφη της περιλαμβάνονταν μόνον η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, οι Κυκλάδες, τα Επτάνησα, η Θεσσαλία και ένα μικρό μέρος της Ηπείρου. Το 2004 η Ελλάδα, παρά τα διάφορα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, συγκαταλεγόταν στα 50 πλουσιότερα κράτη του πλανήτη, συμμετείχε ενεργά σε συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ και αποτελούσε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλών διεθνών οργανισμών. Η Αθήνα επελέγη ως η οικοδέσποινα πόλη της 28ης Ολυμπιάδας τον Σεπτέμβριο του 1997, κατά την 106η Σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στη Λωζάννη της Ελβετίας.

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων πραγματοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου 2004 στο ανακαινισμένο Ολυμπιακό Στάδιο στο Μαρούσι. «Μια τελετή μοναδική, πρωτοποριακή για τα ολυμπιακά δεδομένα, μια σύνθεση υψηλής τέχνης, ιστορικής αναδρομής και προσέγγισης της σύγχρονης ζωής, με τρόπο λιτό και εντυπωσιακό μαζί, μια γιορτή που ανέδειξε την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου και έστειλε μήνυμα μοντέρνο, για τη χώρα που μέχρι προσφάτως ακροβατούσε μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Με τον κόσμο να συμμετέχει, το καλατράβειο στάδιο γεμάτο, να δονείται από τους ήχους των τυμπάνων και τη λάμψη των λέιζερ, η τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας γοήτευσε τα δισεκατομμύρια των τηλεθεατών ανά την υφήλιο και κέρδισε τις εντυπώσεις, σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, που έκαναν λόγο για νίκη της Αθήνας και εκθείασαν την άρτια οργάνωση και τα μέτρα ασφαλείας», σημείωνε στο πρωτοσέλιδό της η «Καθημερινή» στις 14 Αυγούστου.

Ως «υπερθέαμα υψηλής αισθητικής» χαρακτήρισε η Μαρία Κατσουνάκη την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Συνεχίζοντας, έγραψε: «“Να μη φοβόμαστε να γιορτάζουμε, γιατί η γιορτή είναι πτήση”, είχε δηλώσει χθες το πρωί ως λαμπαδηδρόμος ο Διονύσης Σαββόπουλος. Και πράγματι. Από τις πρώτες εικόνες, οι αιώνες της ελληνικής ιστορίας, πλημμύρισαν τον κόσμο. “Το παραμύθι μας το λέμε με Εικόνες. Εικόνες που κατάγονται από την πλούσια ιστορία της ελληνικής τέχνης”, είχε πει ο Δ. Παπαϊωάννου, και έτσι και έπραξε. Αφηγήθηκε ένα παραμύθι που ξεκίνησε από τη γένεση του ανθρώπου, τη μυθολογία, διήνυσε την αρχαιότητα, πέρασε από τους ελληνιστικούς χρόνους, το Βυζάντιο, την ελληνική επανάσταση και κατέληξε σε μια εικόνα της μεταπολεμικής Αθήνας. Τον Πρίγκιπα με τα Κρίνα των θηραϊκών τοιχογραφιών, διαδέχτηκαν ο Κόντογλου, ο Θεόφιλος, ο Τσαρούχης. Τη μουσική του Χατζιδάκι, ο Θεοδωράκης και αντίστροφα. Η Ελλάδα των δημιουργών, η Ελλάδα της Δημοκρατίας, της Φιλοσοφίας, του Θεάτρου, του ίδιου του Αθλητισμού. […]

»“Η τελετή έναρξης είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη σύγχρονη Ελλάδα να μοιραστεί με όλο τον κόσμο τη χαρά και την υπερηφάνειά της για τους αιώνες της Ιστορίας που γέννησαν Ιδέες που ακόμη φωτίζουν όλους μας”. Η Φλόγα μεταφέρεται στο Στάδιο με μια σκυταλοδρομία μεγάλων αθλητών: Νίκος Γκάλης, Μίμης Δομάζος, Βούλα Πατουλίδου, Κάχι Καχιασβίλι, Ιωάννης Μελισανίδης, Νίκος Κακλαμανάκης. Ο τελευταίος ανάβει τον βωμό. Το Ολυμπιακό Στάδιο λούζεται από φως. Η συγκίνηση εκτοξεύεται μαζί με τη Φλόγα στην κορυφή. Η Ελλάδα δίνει ως παρακαταθήκη στη νέα χιλιετία το ανθρώπινο μέτρο. Μαζί με το όνειρο, τη νοσταλγία, την τρυφερότητα, την αθωότητα. Ο ελληνικός πολιτισμός του νέου αιώνα, απαλλαγμένος από εμμονές και καθηλώσεις, αναδύεται δημιουργικός, παιγνιώδης και αυτοσαρκαστικός».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας διήρκεσαν έως τις 29 Αυγούστου, οπότε και πραγματοποιήθηκε η εξίσου θαυμάσια τελετή λήξης. Περίπου 70.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο για να παρακολουθήσουν την τελετή, κεντρικό θέμα της οποίας ήταν η σύγχρονη ελληνική παράδοση και πολιτισμός.

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης

Σαν σήμερα: 13 Αυγούστου 2004 – Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας-1
Σαν σήμερα: 13 Αυγούστου 2004 – Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας-2
Σαν σήμερα: 13 Αυγούστου 2004 – Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας-3
Σαν σήμερα: 13 Αυγούστου 2004 – Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας-4
Σαν σήμερα: 13 Αυγούστου 2004 – Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας-5
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT