Σαν σήμερα: 27 Αυγούστου 1952 – Η διπλή πτήση του βομβαρδιστικού “Canberra” πάνω από τον Ατλαντικό

Σαν σήμερα: 27 Αυγούστου 1952 – Η διπλή πτήση του βομβαρδιστικού “Canberra” πάνω από τον Ατλαντικό

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 20ός αιώνας, ο «σύντομος 20ός αιώνας» κατά τον Βρετανό ιστορικό Έρικ Χόμπσμπαουμ, χαρακτηρίζεται ως η εποχή των μεγάλων αλλαγών στον πλανήτη. Η τεχνολογική πρόοδος στον τομέα της αεροναυπηγικής υπήρξε εντυπωσιακή. Πολεμικά αεροσκάφη πρωταγωνίστησαν σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνταν οι πολεμικές επιχειρήσεις. Μόλις μετά το πέρας του πολέμου, αναπτύχθηκε ιδιαίτερα η εμπορική αεροπορία, χρησιμοποιώντας κυρίως αεροσκάφη τα οποία βρίσκονταν τα προηγούμενα χρόνια σε ενεργό στρατιωτική δράση. Η χρήση αεροπλάνων για τη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών μείωσε κατά πολύ τη διάρκεια των μετακινήσεων.

Η διπλή πτήση του βρετανικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους “Canberra»” πάνω από τον Ατλαντικό προκάλεσε τον θαυμασμό σύσσωμου του αεροναυτικού κόσμου. Όπως έγραψε ανταπόκριση της «Καθημερινής» από το Λονδίνο, στις 27 Αυγούστου 1952, «ο διεθνής αεροναυτικός κόσμος τελεί εισέτι υπό την θαυμαστήν εντύπωσιν του καταπληκτικού κατορθώματος του βρεταννικού πυραυλοκινήτου βομβαρδιστικού αεροπλάνου “Κανμπέρρα”, το οποίον επέτυχε την διπλήν διάπτησιν του Ατλαντικού από Ισλανδίας εις Νέαν Γην και τανάπαλιν εις 7 ώρας και 43 λεπτά». Συνεχίζοντας, η «Καθημερινή» ανέφερε ότι το βρετανικό αεροσκάφος «κατά την πτήσιν του εις Νέαν Γην, λόγω δυσμενών συνθηκών, ανέπτυξε μέσην ταχύτητα 715 χιλιομ. την ώραν, κατά δε την επιστροφήν, λόγω ευνοϊκού ανέμου, η μέση ταχύτης του έφθασε τα 970 χιλιόμ. την ώραν. Διά του καταπληκτικού τούτου κατορθώματος επετεύχθησαν δύο νέα ανεπίσημα ρεκόρ. Της ταχυτέρας διαπτήσεως του Ατλαντικού εκ δυσμών προς ανατολάς και της διπλής διαπτήσεως εντός της αυτής ημέρας».

Το βρετανικό αεροσκάφος ξεκίνησε το ταξίδι του από το Άλντεργκροβ της Βορείου Ιρλανδίας. Παρότι συνάντησε στη διαδρομή του κακές καιρικές συνθήκες, η πτήση του έως τη Βόρειο Αμερική διήρκεσε 4 ώρες και 34 λεπτά. Το “Canberra” παρέμεινε για σχεδόν δύο ώρες στο αεροδρόμιο του Γκάντερ. Αφού γευμάτισαν οι τρεις πιλότοι, ξεκίνησαν για το ταξίδι της επιστροφής. «Την φοράν αυτήν ο άνεμος ήτο ευνοϊκός. Η ταχύτης του αεροπλάνου μετ’ ολίγα λεπτά έφθασε τα 900 χιλιόμετρα την ώραν», έγραψε η «Καθημερινή» περιγράφοντας λεπτομερώς το κατόρθωμα του πληρώματος του “Canberra”. «Το αεροπλάνον διέβη τον Ατλαντικόν από δυσμών προς ανατολάς εντός τριών ωρών και 25 λεπτών με μέσην ταχύτητα 970 χιλιομέτρων την ώραν. Μέγα πλήθος είχε συγκεντρωθή εις το αεροδρόμιον διά να συγχαρή τους αεροπόρους, οι οποίοι, μετριόφρονες, περιωρίσθησαν να ειπούν: “Εκάμαμεν μίαν έξοχον πτήσιν”».

Τους τρεις Βρετανούς αεροπόρους συνεχάρησαν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εφοδιασμού της Βορείου Ιρλανδίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο κέρδισε τις διεθνείς εντυπώσεις ως προς την ποιότητα κατασκευής και την ισχύ των αεροσκαφών του. Λίγες ημέρες μετά τη πραγματοποίηση της διπλής πτήσης πάνω από τον Ατλαντικό έλαβε χώρα μια επίδειξη των νέων αεροσκαφών της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Φάρνμπερο της Κομιτείας Χάμσαϊρ.

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης

Σαν σήμερα: 27 Αυγούστου 1952 – Η διπλή πτήση του βομβαρδιστικού “Canberra” πάνω από τον Ατλαντικό-1
Σαν σήμερα: 27 Αυγούστου 1952 – Η διπλή πτήση του βομβαρδιστικού “Canberra” πάνω από τον Ατλαντικό-2
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT