Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: H επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα το 2017

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: H επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα το 2017

Σε τεταμένο κλίμα, μετά την εκδήλωση της προσφυγικής κρίσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεταμένο κλίμα, μετά την εκδήλωση της προσφυγικής κρίσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017. Ηταν η πρώτη φορά έπειτα από 65 χρόνια που η χώρα μας απηύθυνε πρόσκληση σε πρόεδρο της γείτονος.

«Χαρακτηριστικά ναυαγίου προσέλαβε η χθεσινή επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, καθώς δημοσίως και μεγαλοφώνως αποτυπώθηκαν οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο να εγείρει εκ νέου ζήτημα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης», ανέφερε στο πρωτοσέλιδό της η «Καθημερινή».

«Ο Τούρκος πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα της μειονότητας της Θράκης, με τον κ. Τσίπρα να απαντά ότι πρόκειται καθαρά για εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας. ∆ιαφορετικές προσεγγίσεις αποτυπώθηκαν στο θέμα του αιτήματος έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών αλλά και στο Κυπριακό. Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε, τέλος, θέμα διευθέτησης των ζητημάτων στο Αιγαίο».

Μάλιστα, η ασυμφωνία των δύο χωρών, ιδιαίτερα σχετικά με το ζήτημα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, ήταν τόσο εμφανής, ώστε η στιχομυθία μεταξύ του Προέδρου της ∆ημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Ταγίπ Ερντογάν σχολιάστηκε εκτενώς: «”∆εν γινόταν να μην απαντήσει ο Πρόεδρος της ∆ημοκρατίας στα περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Ταγίπ Ερντογάν”. Με αυτή τη φράση σχολίαζαν κύκλοι της Προεδρίας της ∆ημοκρατίας τον θόρυβο που προκλήθηκε από το γεγονός ότι μια ως είθισται τυπική διπλωματική στιχομυθία στο Προεδρικό ξέφυγε από το πρωτόκολλο, μετατράπηκε σε on camera διάλογο επί όλης της ατζέντας των ελληνοτουρκικών και βάρυνε το κλίμα της επίσκεψης Ερντογάν από τα πρώτα λεπτά […]. “Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν παρουσιάζει κανένα κενό και δεν χρειάζεται αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση”, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος».

Την ίδια ώρα, η «Κ» αποτιμούσε την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου παρατηρώντας: «Είναι πιθανό ότι για τον κ. Ερντογάν δεν μετράει τόσο το άμεσο αποτέλεσμα της επίσκεψής του –επειδή φαίνεται πως δεν θα είναι άλλο από την πρόκληση ταραχής στην Ελλάδα– όσο το ότι θα μπορέσει να δείξει στο εσωτερικό του ακροατήριο ότι αυτός μάχεται για τους ομοεθνείς και ομοθρήσκους του, όπου κι αν βρίσκονται».

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: H επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα το 2017-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT