Σαν σήμερα: 6 Οκτωβρίου 2004 – Ανακαλύπτεται το παλάτι του Τζένγκις Χαν

Σαν σήμερα: 6 Οκτωβρίου 2004 – Ανακαλύπτεται το παλάτι του Τζένγκις Χαν

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 6 Οκτωβρίου 2004, μια ιαπωνική και μογγολική ερευνητική ομάδα εντόπισε το παλάτι του Τζένγκις Χαν, ο οποίος είχε καταφέρει να ενώσει τις αντιμαχόμενες μογγολικές φυλές και ως αρχηγός των Μογγόλων, το 1206, να επεκτείνει την αυτοκρατορία του στην Ευρασία –από την Κίνα μέχρι και την Ουγγαρία– και να την αναδείξει σε μία από τις πιο ισχυρές του τότε κόσμου.

Διαβάζουμε στην «Καθημερινή» της 7ης Οκτωβρίου ότι τα ερείπια του παλατιού ανακαλύφθηκαν σε στέπα, 250 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, Ουλάν Μπατόρ. «Ο Τζένγκις Χαν έχτισε το παλάτι του γύρω στο 1200, ακολουθώντας το απλό σχέδιο του αντίσκηνου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πορσελάνινα σκεύη στο σημείο της ανασκαφής, τα οποία κατασκευάστηκαν την εποχή του Τζένγκις και βοήθησαν στην αναγνώριση των ερειπίων ως του παλατιού του Μογγόλου αυτοκράτορα. Περιγραφή του σκηνικού έξω από το παλάτι, από απεσταλμένο της κινεζικής αυτοκρατορίας των Τανγκ το 1232, συμπίπτει με τις ανακαλύψεις της αρχαιολογικής ομάδας».

Το στοιχείο που έκανε την ανακάλυψη αυτή ακόμα πιο σημαντική ήταν ότι οι επιστήμονες θεωρούσαν πως ο τάφος έπρεπε να βρίσκεται κοντά στα ευρήματα, «σύμφωνα με αρχαίους παπύρους, που αναφέρουν ότι οι ευγενείς της αυλής μετέβαιναν καθημερινά στο μαυσωλείο του Τζένγκις, χώρο νεκρικών τελετών». Ο τάφος του Τζένγκις Χαν παρέμενε ένα από τα διαρκή μυστήρια της αρχαιολογίας. Σύμφωνα με τον μύθο, για να το κρατήσει μυστικό, η τεράστια ομάδα ταφής του σκότωνε όποιον τους έβλεπε καθ’ οδόν προς αυτό, ενώ όσοι υπηρέτες και στρατιώτες παρευρέθηκαν στην κηδεία στη συνέχεια σφαγιάστηκαν. Κατά το δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο καθηγητής Αρχαιολογίας Σινπέι Κάτο, μέλος της ιαπωνικής ερευνητικής ομάδας, «εξηγεί ότι αρχαίο κινεζικό κείμενο μιλάει για νεαρή καμήλα που ετάφη μαζί με τον Τζένγκις, υπό τα βλέμματα της καμήλας μητέρας της, ώστε το πιστό ζώο να οδηγήσει τους συγγενείς του Τζένγκις στον τάφο του παιδιού της, αλλά και του πολεμάρχου». Ακόμα και ο Μάρκο Πόλο είχε γράψει ότι, στα τέλη του 13ου αιώνα, οι Μογγόλοι δεν γνώριζαν την τοποθεσία του τάφου.

Προσπάθειες ανεύρεσης του τάφου είχαν γίνει και στο παρελθόν. Το 1920, ο Γάλλος διπλωμάτης Σαν-Ζον Περς μαζί με τον Ανρί Πικάρ Ντεστελάν, τον δρα Ζαν-Ογκουστίν Μπουσιέρ και τον γενικό διευθυντή των Κινεζικών Ταχυδρομείων οργάνωσαν μια αποστολή στη Μογγολία στα χνάρια του Τζένγκις Χαν. Πολύ πιο πρόσφατα, στη δεκαετία του 1990, Ιάπωνες αρχαιολόγοι έκαναν έρευνες, ενώ το 2001 οργανώθηκε μια κοινή αμερικανικομογγολική αποστολή, η οποία βρήκε ένα περιφραγμένο ταφικό έδαφος σε μια πλαγιά λόφου κοντά στην πόλη Μπατσιρέτ. Ωστόσο, η συγκεκριμένη αποστολή «αναγκάστηκε το 2002 να εγκαταλείψει τις ανασκαφές, αφού κατηγορήθηκε από ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος της Μογγολίας για σύληση των τάφων ιστορικών ηγετών».

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι για τον Ιάπωνα αρχαιολόγο και την ομάδα του δεν ήταν αποκλειστική αποστολή τους η ανακάλυψη του τάφου του Μογγόλου πολεμάρχου, ο ίδιος επισήμανε ωστόσο «ότι ο εντοπισμός και μελέτη του θα βοηθούσε στη διαλεύκανση των μυστηρίων που καλύπτουν την αυτοκρατορία του. “Ο Τζένγκις Χαν κατέκτησε την Ευρασία, δημιουργώντας πανίσχυρη αυτοκρατορία. Πρέπει να υπήρχε διαρκής ανταλλαγή πολιτισμικών δεδομένων μεταξύ Ανατολής και Δύσης της εποχής, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή αγαθών. Εάν ανακαλύψουμε ταφικά κτερίσματα, ίσως μπορέσουμε να γράψουμε νέα σελίδα της ανθρώπινης ιστορίας”».

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης

Σαν σήμερα: 6 Οκτωβρίου 2004 – Ανακαλύπτεται το παλάτι του Τζένγκις Χαν-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT