Σαν σήμερα: 4 Νοεμβρίου 2008 – Ο Ομπάμα πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ

Σαν σήμερα: 4 Νοεμβρίου 2008 – Ο Ομπάμα πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Γεννημένος στις 4 Αυγούστου 1961, στη Χονολουλού της Χαβάης, από Κενυάτη πατέρα και λευκή Αμερικανίδα μητέρα, ο Μπαράκ Ομπάμα, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του –το 1983 στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και στη συνέχεια, το 1991, στο Χάρβαντ, όπου σπούδασε Νομική–, μετακόμισε στο Σικάγο, και δραστηριοποιήθηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα. Το 1996 εξελέγη μέλος της Γερουσίας του Ιλινόι, όπου, μεταξύ άλλων, επέκτεινε την υγειονομική περίθαλψη σε φτωχές οικογένειες και συνέβαλε στη μεταρρύθμιση των νόμων περί ποινικής δικαιοσύνης και πρόνοιας. Το 2004 εξελέγη μέλος της Γερουσίας, νικώντας τον Ρεπουμπλικανό Άλαν Κις στην πρώτη κούρσα των εκλογών στην οποία οι δύο κύριοι υποψήφιοι ήταν Αφροαμερικανοί. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης προεκλογικής εκστρατείας, ο Ομπάμα θα κέρδιζε εθνική αναγνώριση ύστερα από την κεντρική ομιλία του στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών, τον Ιούλιο του 2004. Σύντομα, ο Ομπάμα θα εξελισσόταν σε σημαντική προσωπικότητα στο κόμμα του. 

 

Έχοντας μεγάλη απήχηση στον κόσμο, λίγα χρόνια αργότερα, θα επικρατούσε έναντι της Χίλαρι Κλίντον, και θα γινόταν ο πρώτος Αφροαμερικανός που θα λάμβανε το χρίσμα για την προεδρία σε οποιοδήποτε από τα δύο μεγάλα κόμματα. Τελικά, στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2008 ο Ομπάμα θα ήταν εκείνος που θα πετύχαινε να επικρατήσει και έναντι του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Τζον Μακέιν και να γίνει ο 44ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκτός από τη μεγάλη νίκη του, αξιοσημείωτος ήταν επίσης ο αριθμός των πολιτών που συμμετείχαν στις εκλογές και ψήφισαν. 
 

Χαρακτηριστικό είναι το σχετικό άρθρο στο πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» της 5ης Νοεμβρίου 2008. «Ύστερα από μια ιστορική αναμέτρηση, η Αμερική δείχνει να γυρίζει σελίδα», αναφέρεται στην αρχή, ενώ στη συνέχεια διαβάζουμε ότι «περίπου 150 εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν για την εκλογή του 44ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, του ηγέτη που θα κληρονομήσει από τον Τζορτζ Μπους το πιο βαρύ φορτίο εσωτερικών και διεθνών προκλήσεων από την εποχή του Φραγκλίνου Ρούσβελτ. Από τα χαράματα, εκατοντάδες πολίτες σχημάτιζαν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα, συχνά κάτω από δυνατή βροχή. Η προσέλευση στις κάλπες αναμενόταν να καταρρίψει κάθε μεταπολεμικό ρεκόρ και σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, βασικό κριτήριο της επιλογής των ψηφοφόρων (σε ποσοστό 63%) ήταν η οικονομία».
 
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η νίκη Ομπάμα αποτύπωνε εκτός από μεγάλο ενθουσιασμό και μεγάλες προσδοκίες για την επόμενη μέρα, καθώς ο «εκλογικός συνασπισμός του Ομπάμα περιέχει κοινωνικά στρώματα με πολύ αντιφατικές προσδοκίες. Ενδεικτική είναι η υποστήριξή του από μεγάλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους της Γουόλ Στριτ και μέσα ενημέρωσης. Εξίσου ενδεικτικό ήταν και το χθεσινό ράλι στα χρηματιστήρια όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και της ίδιας της Αμερικής, που προεξοφλούσαν τη νίκη του – γεγονός τουλάχιστον ασυνήθιστο για Δημοκρατικό υποψήφιο».
 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συγκέντρωσε σχεδόν το 53% των λαϊκών ψήφων και 365 εκλογικές ψήφους, επικρατώντας ακόμα και σε «δύσκολες» πολιτείες. Το βράδυ των εκλογών δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του συγκεντρώθηκαν στο Γκραντ Παρκ του Σικάγο, όπου βρισκόταν, ενώ λίγο μετά τη νίκη του στις εκλογές, ο Ομπάμα παραιτήθηκε από τη Γερουσία. Στις 20 Ιανουαρίου 2009, ορκίστηκε νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων, που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία από κοντά.
 
Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης
Σαν σήμερα: 4 Νοεμβρίου 2008 – Ο Ομπάμα πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ-1
Σαν σήμερα: 4 Νοεμβρίου 2008 – Ο Ομπάμα πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ-2
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT