Σαν σήμερα: 5 Νοεμβρίου 1961 – Η φονική πλημμύρα του 1961

Σαν σήμερα: 5 Νοεμβρίου 1961 – Η φονική πλημμύρα του 1961

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Νοεμβρίου, ξέσπασε μια πρωτοφανής νεροποντή στην Αθήνα. Μέσα σε λίγες ώρες οι δρόμοι της πόλης μετατράπηκαν σε χειμάρρους, οι οποίοι πλημμύρισαν σπίτια, μαγαζιά και δημόσιες υπηρεσίες. Στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκε διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ σε πολλές περιοχές διεκόπη η τηλεφωνική σύνδεση. Έντρομοι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας αναζητούσαν βοήθεια μέσα στη νύχτα.

Οι χείμαρροι σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους σε περιοχές στα δυτικά της Αθήνας. Σπίτια κατέρρευσαν και όσοι δεν είχαν προλάβει να βγουν από αυτά θάφτηκαν στη λάσπη. Η «Καθημερινή» της Τρίτης 7 Νοεμβρίου έκανε λόγο για 39 νεκρούς, 8 αγνοούμενους, 7 τραυματίες, σχεδόν 3.000 άστεγους πλημμυροπαθείς, 279 γκρεμισμένα σπίτια, ενώ ακόμη 588 είχαν υποστεί ζημιές.

«Ένας σπανιωτάτης εντάσεως και διαρκείας τυφών, με επίκεντρον τον Σαρωνικόν, έπληξεν από των πρώτων πρωινών ωρών της Κυριακής την περιοχήν της πρωτευούσης. Οι κάτοικοι των Αθηνών, του Πειραιώς και των περιχώρων, έζησαν μίαν εφιαλτικήν νύκτα, κατά την οποίαν εμαίνοντο, κυριολεκτικώς, όλα τα στοιχεία της φύσεως. Το στερέωμα κατηυγάζετο από τας αλλεπαλλήλους αστραπάς και τους κεραυνούς, ενώ ταυτοχρόνως, πρωτοφανούς μεγέθους χάλαζα και καταπληκτική συνεχής νεροποντή μετέβαλον τας λεωφόρους εις ποταμούς και τας οδούς εις ορμητικά ρεύματα, προ της μανίας των οποίων τίποτε δεν ήτο δυνατόν ν’ αντισταθή», έγραψε στο πρωτοσέλιδό της η «Καθημερινή».

Οι περιοχές, οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από τη θεομηνία ήταν οι Τζιτζιφιές, η Καλλιθέα, το Περιστέρι, το Μπουρνάζι, η Ανθούπολη, τα Νέα Λιόσια, τα Κάτω Πατήσια και το Μενίδι, «όπου το ύψος των υδάτων είχεν υπερβή το έν και ήμισυ μέτρον». Όπως σημείωσε η εφημερίδα, «τα στόμια των υπονόμων ήσαν εντελώς ανεπαρκή να δεχθούν τον πρωτοφανή όγκον των ομβρίων υδάρων και εξ άλλου εφράχθησαν από παρασυρθέντα χώματα, λίθους και ξύλα με αποτέλεσμα να σχηματισθούν εις όλους τους δρόμους ισχυρά ρεύματα τα οποία επλημμύριζαν υπόγεια και ισόγεια».

Κατά το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», «από της 3ης πρωινής είχε κινητοποιηθή ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός. Στις πληγείσες περιοχές προσέτρεξαν άμεσα οι αρμόδιοι υπουργοί προκειμένου να λάβουν ενημέρωση για το μέγεθος της καταστροφής και την πρόοδο των επιχειρήσεων διάσωσης. Στις πληγείσες περιοχές μετέβη και η βασίλισσα Φρειδερίκη. Για την ανακούφιση των πληγέντων και την αντιμετώπιση των καταστροφών οι αρχές διένειμαν κλινοσκεπάσματα και μερίδες φαγητού στους πληγέντες, οι οποίοι στεγάστηκαν προσωρινά σε σχολεία, ξεκίνησαν την απόφραξη της γέφυρας του Αγ. Ιωάννη Ρέντη, πραγματοποίηση εκκένωση των υδάτων στο Μοσχάτο πραγματοποιώντας αποτμήσεις της κοίλης του Ιλισού, οι οποίες στη συνέχεια αποκαταστάθηκαν, καθώς και διάφορα άλλα έργα για την εκκένωση των υδάτων που πλημμύριζαν τους δρόμους».

Ο τελικός απολογισμός της θεομηνίας ήταν 43 νεκροί και 3.790 άστεγοι.

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης
Σαν σήμερα: 5 Νοεμβρίου 1961 – Η φονική πλημμύρα του 1961-1

Σαν σήμερα: 5 Νοεμβρίου 1961 – Η φονική πλημμύρα του 1961-2

Σαν σήμερα: 5 Νοεμβρίου 1961 – Η φονική πλημμύρα του 1961-3

Σαν σήμερα: 5 Νοεμβρίου 1961 – Η φονική πλημμύρα του 1961-4

Σαν σήμερα: 5 Νοεμβρίου 1961 – Η φονική πλημμύρα του 1961-5

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT