Σαν σήμερα: 26 Νοεμβρίου 1983 – Ληστεία τριών τόνων ράβδων χρυσού στο Χίθροου

Σαν σήμερα: 26 Νοεμβρίου 1983 – Ληστεία τριών τόνων ράβδων χρυσού στο Χίθροου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου 1983 πραγματοποιήθηκε στο Χίθροου η μεγαλύτερη ληστεία ράβδων χρυσού στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Έξι ένοπλοι ληστές, ανάμεσά τους ο Μπράιαν Ρόμπινσον και ο Μίκι Μάκαβοϊ, εισέβαλαν στις 6.30 το πρωί στην αποθήκη «Brinks Mat» του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου έχοντας τη βοήθεια ενός από τους φύλακες, του Άντονι Μπλακ. Στόχος τους 3 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας σε μετρητά. Μόλις εισήλθαν στον χώρο, οι ληστές ακινητοποίησαν τους φύλακες και τους περιέλουσαν με βενζίνη, απειλώντας τους ότι θα τους κάψουν, αν δεν αποκαλύψουν τους συνδυασμούς του θησαυροφυλακίου.

Ανοίγοντας το θησαυροφυλάκιο, οι έξι ληστές αντίκρισαν ένα αναπάντεχο θέαμα. Ράβδοι χρυσού βάρους δέκα περίπου τόνων και αξίας άνω των 40 εκατομμυρίων δολαρίων, διαμάντια αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων και μερικά εκατομμύρια σε μετρητά. Η επιχείρηση κράτησε σχεδόν δύο ώρες αντί για μερικά λεπτά, όπως αρχικά είχαν υπολογίζει οι ληστές. Κανείς τους, όμως, δεν παραπονέθηκε για τον επιπλέον χρόνο που διέθεσε για τη φόρτωση της λείας στα μεταφορικά τους μέσα. Μέχρι τις 8.30 οι έξι ληστές είχαν ήδη απομακρυνθεί από την αποθήκη του αεροδρομίου.
«Η μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία της Βρεταννίας πραγματοποιήθηκε χθες κοντά στο αεροδρόμιο Χήθροου του Λονδίνου, όταν έξι μασκοφόροι ένοπλοι άντρες μπήκαν με κινηματογραφικό τρόπο μέσα σε αποθήκη χρυσού, εξουδετέρωσαν τους φρουρούς της και έφυγαν με τρεις τόνους χρυσού, συνολικής αξίας τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων λιρών (περισσότερα από 4,35 δισεκατομμύρια δραχμές)», έγραψε στις 27 Νοεμβρίου η «Καθημερινή» σχετικά με τη ληστεία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «Αρκετή ώρα μετά την αναχώρηση των ληστών ένας από τους έξι φρουρούς και υπαλλήλους κατόρθωσε να απελευθερωθεί από τις χειροπέδες και να δώσει το σήμα του συναγερμού. Όταν, όμως, οι αστυνομικοί, οι πυροσβεστικές αντλίες και τα ασθενοφόρα έφτασαν στο αεροδρόμιο, οι ληστές και οι ράβδοι χρυσού είχαν κάνει φτερά».

Όπως αποδείχτηκε αργότερα, εγκέφαλοι της επιχείρησης ήταν οι Ρόμπινσον και Μάκαβοϊ. Ο φύλακας Άντονι Μπλακ, γαμπρός του Ρόμπινσον, ήταν εκείνος ο οποίος ενημέρωσε τους ληστές σχετικά με όλα τα μέτρα προστασίας που υπήρχαν στην αποθήκη. Οι τρεις τους ήταν και οι μόνοι που πλήρωσαν το τίμημα των πράξεών τους. Όπως ανέφερε η «Καθημερινή» στις 18 Φεβρουαρίου 1984, «Δικαστήριο του Λονδίνου καταδίκασε σε κάθειρξη έξη ετών τον 31χρονο Τζων Μπλακ, φρουρό των αποθηκών υψίστης ασφαλείας του αεροδρομίου του Χήθροου, όπου τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε με τη δική του συνεργασία η μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία της Βρεταννίας, με λεία συνολικού ύψους 26 εκατομμυρίων λιρών στερλίνων.

»Ο Μπλακ μετά τη σύλληψή του συνεργάστηκε με την αστυνομία και κατέθεσε εναντίον τριών από τους ληστές, οι οποίοι καταζητούνται. Από τη λεία, πάντως, δεν έχει βρεθεί ούτε λίρα και οι αρχές πιστεύουν ότι τα κοσμήματα και οι ράβδοι χρυσού που εκλάπησαν τότε έχουν καταλήξει πλέον και απορροφηθεί από την παράνομη αγορά του είδους».
Το μεγαλύτερο μέρος της λείας της ληστείας της 26ης Νοεμβρίου 1983 δεν ανακτήθηκε ποτέ.

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης

Σαν σήμερα: 26 Νοεμβρίου 1983 – Ληστεία τριών τόνων ράβδων χρυσού στο Χίθροου-1
Σαν σήμερα: 26 Νοεμβρίου 1983 – Ληστεία τριών τόνων ράβδων χρυσού στο Χίθροου-2
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT