90 Χρόνια πριν… 2-12-1933

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ: Εις το Οσλο ελήφθη η είδησις ότι ο πολικός εξερευνητής λοχαγός Βίστιγκ διέκρινεν εις απόστασιν 10 χιλιομέτρων από το Ουαίνραϊτ της Αλάσκας, όπου είχεν αποκλεισθεί από τους προώρους πάγους, το μικρόν βενζινόπλοιον «Μωδ», το οποίον είχε χρησιμοποιήσει η αποστολή του Αμούδσεν κατά το 1918-21. Η «Μωδ» είχεν εγκαταλειφθή από όλα τα μέλη της αποστολής του Αμούδσεν κατά το 1921, εις μικράν απόστασιν από την ακτήν της Αλάσκας, αφού από την βόρειον ακτήν της Νορβηγίας είχε φθάσει, διά μέσου των πάγων, μέχρι του Βεριγγείου Πορθμού. Το βενζινόπλοιον είχεν ανευρεθή κατά το 1925 υπό του πλοιάρχου Κόχραν και είχε χρησιμοποιηθή εις την αλιείαν των φωκών. Κατά το 1931 η «Μωδ» απεκλείσθη πάλιν από τους πάγους και εγκατελείφθη πάλιν εις την τύχην της.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ: Η εφετεινή απεργία παρουσιάζει την εξής πρωτοτυπίαν: Υπό διαφόρων φοιτητών εστιχουργήθη ειδικός ύμνος διά τον πρύτανιν, όστις και άδεται μετ’ ενθουσιασμού εις τον σκοπόν του… μπάρμπα Γιάννη Κανατά. Δεδομένου ότι όλαι αι μεγάλαι εξεγέρσεις ουδέποτε άφησαν ασυγκίνητον την λαϊκήν μούσαν, ήτο φυσικώτατον και η φοιτητική εξέγερσις να δημιουργήση τον σχετικόν ύμνον της – είδος Φοιτητικής Μασσαλιώτιδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT