90 χρόνια πριν στην «Κ»… 10-12-1933

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Τηλεγραφούν εκ Μαδρίτης ότι ολόκληρος η Ισπανική Επικράτεια εκηρύχθη εις κατάστασιν κινδύνου (état d’alarme). Η απόφασις περί κηρύξεως της χώρας εν κινδύνω ελήφθη κατά την διάρκειαν εκτάκτου υπουργικού συμβουλίου, το οποίον συνήλθε προς εξέτασιν της καταστάσεως. […] Η εξουσία παραμένει εις χείρας των πολιτικών αρχών. Πάντως ως και με τον στρατιωτικόν νόμον, αι συνταγματικαί εγγυήσεις αίρονται, εγκαθίσταται δε προληπτική λογοκρισία επί του Τύπου. […] Η Ισπανία, κουρασμένη από μιαν μακράν περίοδον πολιτικών αγώνων, δεν θα υφίστατο άνευ ταραχών και σοβαρών περιπλοκών ένα νέον εκλογικόν αγώνα.

Εν τούτοις εις τον ορίζοντα της πολυπαθούς αυτής χώρας, συγκεντρούνται πάλιν νέφη. Προμηνύματα καταιγίδος την οποίαν προανήγγειλε το βαρόμετρον του κ. Μαρτίνεθ Μπαρίος. Η Κυβέρνησις, εις γνώσιν της οποίας περιήλθε το σχεδιαζόμενον κίνημα των αναρχικών, έχει ήδη λάβει δρακόντεια μέτρα. Ωρισμέναι ισπανικαί περιφέρειαι εκηρύχθησαν εις κατάστασιν πολιορκίας. Αι συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια απηγορεύθησαν. Εις τας οικίας των άκρων δεξιών και άκρων αριστερών ενεργούνται έρευναι. Πολλά όπλα κατεσχέθησαν. Εις τον δρόμον επίσης οι πολίται και τα οχήματα ερευνώνται. Συλλήψεις ενεργούνται. Αι φυλακαί της Βαρκελώνης επληρώθησαν και οι συλλαμβανόμενοι στιβάζονται πλέον εις το ατμόπλοιον «Παραγουάλ». Τα στρατοδικεία λειτουργούν και τιμωρούν παραδειγματικώς.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΣ: Εις την Ομόνοιαν ο πολιτισμός ελαύνει από ρυτήρος και ο αμερικανισμός κατακτά το παν. Ούτω οι διαβάται χθες ανέκοπτον το βήμα των από μιαν φωνήν προερχομένην μυστηριωδώς εκ των άνω και καλούσαν αυτούς να επισκεφθούν τα έγκατα της πλατείας. Eνα μεγάφωνον τοποθετημένον εις την κορυφήν του περιπτέρου διεβίβαζε την φωνήν του διαλαλητού ευρισκομένου εντός του παραπλεύρως υπογείου! Το οποίον είχε κηρυχθή εις «αναγκαστικήν διάλυσιν και επώλει παντοία είδη εις ευθηνάς τιμάς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT