90 χρόνια πριν στην «Κ»… 17-12-1933

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΥΦΡΑΖΕΤΙΣΜΟΣ: Υπήρξεν εποχή, σχετικώς πρόσφατος ακόμη, κατά την οποίαν η ιδέα της αποκτήσεως πολιτικών δικαιωμάτων από τας γυναίκας προεκάλει τα μειδιάματα όλων των ανδρών, και –το χαρακτηριστικώτερον– εγένετο δεκτή με πλήρη αδιαφορίαν από αυτάς ταύτας τας γυναίκας. Σήμερον, αι γυναίκες ψηφίζουν εις 28 χώρας. Λαμβάνουν μέρος εις την πολιτικήν ζωήν, εις την νομοθεσίαν, εις την κρατικήν διοίκησιν. Υπάρχουν γυναίκες υπουργοί, πρεσβευτίνες, διευθύντριαι της αστυνομίας, στρατηγίναι, δικασταί, βουλευτίναι κτλ. Ετσι η ιδέα του «σουφραζετισμού» η οποία προ εικοσαετίας προεκάλει τους γέλωτας και την θυμηδίαν πολύ συχνά δε και τας αστυνομικάς επεμβάσεις, επιβάλλεται ολίγον κατ’ ολίγον εις τον κόσμον με την δύναμιν μιας ακαταμαχήτου ανάγκης, συνεχίζουσα, παρ’ όλας τας προβαλλομένας δυσχερείας, την πορείαν της.
 
ΠΑΙΓΝΙΑ: Με την προσέγγισιν των εορτών, ηπειλήθημεν –όπως κατ’ έτος– με φοβερόν και τρομερόν κίνδυνον: Με τας υπαιθρίους ρουλέττας, αι οποίαι ηπείλουν και εφέτος να μεταβάλουν τα αθηναϊκά πεζοδρόμια εις Καζίνα, και τους ανυπόπτους διαβάτας εις παίκτας λυσσαλέους. Εννοείται όμως ότι ο κίνδυνος απεσοβήθη, με μιαν απαγορευτικήν διαταγήν του κ. υπουργού των Εσωτερικών, ο οποίος εδήλωσεν ότι όλα τα τυχηρά παίγνια θ’ απαγορευθούν, πλην των «τουφεκίων», τα οποία ως γνωστόν εξαπολύουν βέλη καρφώνοντα αριθμούς και… παίκτας…
 
ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ: Αι εορταί επλησίασαν και ενώ η Κυβέρνησις καταβάλλει όντως αξιέπαινον μέριμναν διά την ανακούφισιν των πενομένων και των ανεπαρκώς αμειβομένων τάξεων, δεν βλέπομεν εκ παραλλήλου την επίσπευσιν της λειτουργίας των κρατικών ενεχυροδανειστηρίων καίτοι το σχετικόν νομοσχέδιον έχει ήδη ψηφισθή από μηνών και έχει καταστή νόμος του κράτους. Το θλιβερόν δε είνε ότι η κρατούσα κοινωνική δυστυχία ωθεί πλήθος πολύ εις τους τοκογλύφους και τους ανευθύνους ενεχυροδανειστάς, ενώ εάν εφηρμόζετο εγκαίρως ο νόμος σημαντικόν μέρος της κοινωνίας θα ηδύνατο ν’ αποφύγη την οργιάζουσαν τοκογλυφίαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT