Σαν σήμερα: 21 Δεκεμβρίου 1958 – Ο Ντε Γκωλ εκλέγεται πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας

Σαν σήμερα: 21 Δεκεμβρίου 1958 – Ο Ντε Γκωλ εκλέγεται πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία βγήκε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σοβαρά εξασθενημένη ως έθνος. Η ήττα από τα γερμανικά στρατεύματα και η συνθηκολόγηση του Ιουνίου 1940 έπληξαν το κύρος της ως μεγάλης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας δύναμης. Ως έναν βαθμό, το κύρος της Γαλλίας αποκαταστάθηκε χάρη στην ύπαρξη της αντίστασης. Εκτός Γαλλίας, ο στρατηγός Σαρλ Ντε Γκωλ συγκρότησε το κίνημα των Ελευθέρων Γάλλων, έχοντας ως έδρα αρχικά το Λονδίνο και στη συνέχεια το Αλγέρι. Ο Ντε Γκωλ παρουσίαζε εαυτόν ως τον αληθινό αντιπρόσωπο του έθνους, κάνοντας πολλούς να τον χαρακτηρίσουν ως ματαιόδοξο. Στην πραγματικότητα τούτη η στάση του Γάλλου στρατηγού ήταν εμπνευσμένη από τη βαθύτατη πίστη του στο μεγαλείο της Γαλλίας, το οποίο έπρεπε κάποιος να αναβιώσει. 

Το 1944 ο Ντε Γκωλ ήταν ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης για να αναλάβει τα ηνία της χώρας του. Η κυβέρνησή του, ωστόσο, παρέμεινε στην εξουσία για αρκετό χρονικό διάστημα και μετά το τέλος του πολέμου. Τον Ιανουάριο του 1946 ο Ντε Γκωλ παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία ευρισκόμενος αντιμέτωπος με πληθώρα προβλημάτων. Συν τοις άλλοις, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση δεν συμμεριζόταν τις απόψεις του για την αύξηση των αρμοδιοτήτων του προέδρου, θέση την οποία εποφθαλμιούσε φυσικά ο ίδιος. Ήλπιζε πως υπό τον κίνδυνο της ακυβερνησίας θα επέστρεφε στην εξουσία έπειτα από λαϊκή απαίτηση. Οι ελπίδες του διαψεύστηκαν.

Η Τέταρτη Γαλλική Δημοκρατία κατέρρευσε μέσα στο 1958 αδυνατώντας να προσφέρει λύσεις στα μείζονα προβλήματα που ταλάνιζαν τη Γαλλία μεταπολεμικά – μεταξύ αυτών και η αποαποικιοποίηση. Τον Ιούνιο ανατέθηκε στον Ντε Γκωλ η πρωθυπουργία και η ευθύνη για την κατάρτιση ενός νέου συντάγματος. Ο Ντε Γκωλ ενίσχυσε σημαντικά τις αρμοδιότητες του προέδρου περιορίζοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα του Κοινοβουλίου. Μετέτρεψε έτσι το πολίτευμα της Γαλλίας σε ημιπροεδρικό. Βάσει του νέου συντάγματος, ο πρόεδρος εκλεγόταν με θητεία επτά ετών, είχε τη δυνατότητα επανεκλογής, επέλεγε τον πρωθυπουργό δίχως την έγκριση του Κοινοβουλίου, είχε το δικαίωμα να αναλαμβάνει έκτακτες εξουσίες και να προκηρύξει εθνικές εκλογές.

Ο Σαρλ Ντε Γκωλ εξελέγη πρώτος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου 1958. «Αφ’ ής το 1852 ο Ναπολέων Γ΄ εξελέγη διά δημοψηφίσματος Αυτοκράτωρ των Γάλλων, ουδέποτε η Γαλλία περιέβαλε με τόσην εξουσίαν άλλην προσωπικότητα, πλην της του στρατηγού Ντε Γκωλλ, μετά την χθεσινήν θριαμβευτικήν ψηφοφορίαν των 80.000 περίπου εκλεκτόρων, οι οποίοι με πλειοψηφίαν 78,49% (62.310) ψήφων ανέδειξαν αυτόν πρόεδρον της Δημοκρατίας, βάσει του Συντάγματος, το οποίον ο ίδιος κατήρτισε και διά του οποίου ενεκαινιάσθη η 5η γαλλική Δημοκρατία», έγραψε η «Καθημερινή» στο πρωτοσέλιδό της στις 23 Δεκεμβρίου 1958. 

Ο Σαρλ Ντε Γκωλ ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντα του προέδρου στις 8 Ιανουαρίου 1959. Παρέμεινε στην προεδρία έως τον Απρίλιο του 1969 και έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 1970.

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης

Σαν σήμερα: 21 Δεκεμβρίου 1958 – Ο Ντε Γκωλ εκλέγεται πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας-1

Σαν σήμερα: 21 Δεκεμβρίου 1958 – Ο Ντε Γκωλ εκλέγεται πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας-2

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT