90 χρόνια πριν στην «Κ»… 24-12-1933

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: Κατά τας εκ Βερολίνου πληροφορίας ο Αδόλφος Χίτλερ θα περάση τας ημέρας των Χριστουγέννων εις τα όρη της Βαυαρίας, επί τινας δε ημέρας και οι περισσότεροι εκ των υπουργών της κυβερνήσεώς του θα απομακρυνθούν εκ της πρωτευούσης. Μολαταύτα αι διακοπαί πάσης πολιτικής κινήσεως, αι οποίαι παρετηρούντο άλλοτε κατά τας μέρας αυτάς των εορτών δεν θα είναι εφέτος πλήρεις. Η διπλωματική δράσις, η οποία συνεχίζεται εις τας άλλας ευρωπαϊκάς πρωτευούσας παρακολουθείται πάντοτε μετά ζωηροτάτου ενδιαφέροντος τόσον από τους επισήμους κύκλους, όσον και από την γερμανικήν δημοσίαν γνώμην.

ΔΙΑΖΥΓΙΟ: Ενας Γερμανός, ο οποίος προσεχώρησε προ μηνών εις τον χιτλερισμόν, ήγειρεν αγωγήν διαζυγίου κατά της συζύγου του διά τον λόγον ότι αυτή ήτο εβραϊκής καταγωγής. «Ηξευρα –αναφέρει εις την αίτησίν του– ότι η σύζυγός μου ήτο Εβραία, αλλά δεν είχα αντιληφθή έως τώρα πόσον σοβαρόν ήτο το γεγονός αυτό». Το γερμανικόν δικαστήριον, εις το οποίον παρεπέμφθη η υπόθεσις αυτή απεδέχθη την αίτησιν του συζύγου και παρεχώρησε το διαζύγιον, με την εξής δικαιολογίαν: «Ο σύζυγος εγνώριζεν ότι η γυναίκα του ήτο Εβραία, αλλ’ αυτό απετέλει δι’ αυτόν εξωτερικόν μόνον γεγονός. Αντελήφθη όμως την βασικήν σημασίαν του πράγματος αυτού, ενώ ακόμη πολύ ολίγοι πολίται είχον εννοήσει την κεφαλαιώδη έννοιαν της φυλής, του αίματος και της εθνικότητος. Διά ταύτα…».

ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ: Συχναί δηλητηριάσεις εσημειώθησαν τας τελευταίας αυτάς ημέρας από διάφορα τρόφιμα. Θα έπρεπε λοιπόν, επ’ ευκαιρία μάλιστα της κινήσεως των εορτών, να καταβληθή κάποια ιδιαιτέρα προσοχή εκ μέρους της αστυϊατρικής υπηρεσίας της Αγορανομίας. Και τούτο διότι δεν έπαυσαν να υπάρχουν οι ασυνείδητοι. Απόδειξις η προχθεσινή σύλληψις κρεοπωλών, οίτινες είχον τον ηρωισμόν να πωλήσουν κρέατα θνησιμαίων ζώων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT