90 χρόνια πριν στην «Κ»… 3-1-1934

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΒΑΡΟ ΕΘΙΜΟ: Εις το Κις (εις απόστασιν 10 περίπου χιλιομέτρων από της Βαβυλώνος) ανεκάλυψε [ο Βατλαίν] και εξέθαψε τον μέγαν ναόν του Ναβουχοδονόσορος Β΄. Ο τεράστιος ναός είχε πρόσοψιν 60 μέτρων και περιελάμβανεν αναριθμήτους αιθούσας, διαδρόμους, πτερύγας, βωμούς, δωμάτια. Εις βάθος 6 μέτρων υπό το επίπεδον του ναού ανεκαλύφθησαν τάφοι χρονολογούμενοι από πέντε χιλιάδων ετών. Μέσα εις ένα εξ αυτών ευρίσκετο αμάξιον με 4 τροχούς ώς και σκελετοί 4 βοών. Εις ένα άλλον βασιλικόν τάφον ανθρώπινοι σκελετοί, μαρτυρούντες ότι οι Σουμέριοι είχον το βάρβαρον έθιμον να θυσιάζουν, κατά τον θάνατον ενός βασιλέως και τους υπηρέτας του διά να εξακολουθήσουν να τον υπηρετούν και εις τον άλλον κόσμον.

ΛΑΣΠΟΠΛΗΚΤΟΣ: Ηρκεσε μία βροχή διά να μεταβληθούν οι δρόμοι της πρωτευούσης εις τέλματα αδιάβατα και να δημιουργηθούν εις πλείστα σημεία εκτάσεις λιμνώδεις. Αι υπάρχουσαι υπόνομοι κατεδείχθησαν διά μίαν ακόμη φοράν άχρηστοι διότι δεν εξυπηρετούν διόλου τον σκοπόν των. Και οι ατυχείς κάτοικοι του λασπόπληκτου αυτού τόπου διερωτώνται τι απέγιναν άρα γε όλα εκείνα τα σχέδια των υπονόμων και της δημοτικής οδοποιίας, τα οποία διετυμπανίζοντο ίσως διότι ήχουν εις λίαν δύσπιστα ώτα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT