90 χρόνια πριν στην «Κ»… 14-1-1934

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΝΟΜΟΣ: Ο υπουργός της Δικαιοσύνης κ. Βεϋνάλντυ κατήρτισεν οριστικώς τα νομοσχέδια τα συμπληρούντα την ποινικήν νομοθεσίαν εις τα ζητήματα της δυσφημήσεως διά του Τύπου και της εκμεταλλεύσεως των επιρροών. Το πρώτον νομοσχέδιον προβλέπει την παραπομπήν εις το Πλημμελειοδικείον των αδικημάτων του Τύπου των αφορώντων κυρίως ύβρεις ή δυσφημήσεις εναντίον των μελών του Κοινοβουλίου. Πάσα δημοσίευσις ψευδών ή κακοπίστων ειδήσεων ή παραποιημένων εγγράφων αποδιδομένων ψευδώς εις τρίτα πρόσωπα θα τιμωρήται με φυλάκισιν από ενός μηνός μέχρις ενός έτους και με πρόστιμον πεντήκοντα έως χιλίων φράγκων. Το δεύτερον νομοσχέδιον αποβλέπει εις το να επιβάλλη την ιδίαν τιμωρίαν εις τους δωροδοκούντας και τους δωροδοκουμένους και γενικώς εις τους κάμνοντας κατάχρησιν της θέσεώς των.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ: Αγγέλλεται εκ Μόσχας ότι, κατά πληροφορίας εξ Ελιγκφορς, παρατηρείται τόσον εις την Φινλανδίαν όσον και εις τας λοιπάς Βαλτικάς χώρας εξαιρετικόν ενδιαφέρον εκ μέρους των ιαπωνικών στρατιωτικών κύκλων. Το ενδιαφέρον τούτο εξηγείται λόγω της γειτνιάσεως των χωρών τούτων προς την σοβιετικήν Ρωσσίαν. Ούτως, Ιάπωνες αξιωματικοί περιτρέχουν τας Βαλτικάς και τας Σκανδιναϊκάς χώρας. Εις λοχαγός του γενικού ιαπωνικού επιτελείου αφίκετο εις Εσθονίαν, ενώ εις ταγματάρχης ευρίσκεται εις Ελιγκφορς.

ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΙΣ: Οι φίλοι των ηρωΐδων της οθόνης ανησύχησαν χθες σοβαρώς όταν είδον εις πρωϊνήν εφημερίδα ότι η γνωστοτάτη ηθοποιός του γαλλικού κινηματογράφου Μεγκ Λεμοννιέ συγκατελέγετο μεταξύ των θυμάτων ενός σωματεμπόρου εκ Πατρών. Διά την φωτογραφίαν τουλάχιστον της ηθοποιού ουδεμία ήτο δυνατόν να απομείνη αμφιβολία. Αμφιβολίαι μόνον και πολλαί, διετυπώθησαν διά την ευσυνειδησίαν μετά της οποίας ο αρμόδιος επί των τσιγκογραφιών της συναδέλφου εκλέγει εκ του σχετικού αρχείου τα θύματα των διαφόρων σωματεμπόρων από τους οποίους βρίθουν αι σελίδες της εφημερίδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT