90 χρόνια πριν στην «Κ»… 21-1-1934

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΥ-ΓΙ: Αγγέλλεται εκ Τσαγκ-Τσουγκ ότι ο Που-Γι, ο πρώην Αυτοκράτωρ της Κίνας και ήδη Πρόεδρος της Μαντζουριανής Δημοκρατίας, ανεκηρύχθη Αυτοκράτωρ της Μαντζουρίας. Η τελετή της στέψεώς του πάντως θα γίνη την 1ην προσεχούς Μαρτίου. Συγχρόνως σήμερον υπεγράφη πρωτόκολλον δι’ ου χορηγούνται μεγαλύτερα προνόμια εις την Ιαπωνίαν. […] Μολονότι η στέψις του Που-Γι ως αυτοκράτορος καθορίζεται ως απλή «σταθεροποίησις του κράτους», οι ακραιφνείς μοναρχικοί, οι οποίοι ευρίσκονται επί κεφαλής της κινήσεως, επιμένουν τονίζοντες ότι θα εκφράση μάλλον την πλήρη ανεξαρτησίαν του Μαντζουκό. Πιστεύεται ότι, επ’ ευκαιρία της στέψεως, πολλοί οπαδοί του παλαιού καθεστώτος, οίτινες είχον καταφύγει εις το Πεκίνον, θα επιστρέψουν εις την Μαντζουρίαν, προσχωρούντες εις το νέον καθεστώς. Ο Που-Γι δεχθείς τους απεσταλμένους του ξένου Τύπου, και φορών την νέαν στραταρχικήν στολήν του, εδήλωσεν ότι θα ακολουθήση τας αρχάς του «Βαγκ-Τάο» – ήτοι της «ηπίας κυβερνήσεως», όπως είχε κάμει και εις το παρελθόν.

ΣΥΜΦΩΝΟ: Οι κ.κ. Μάξιμος, Τιτουλέσκο και Φότιτς επεξειργάσθησαν χθες και κατήρτισαν το κείμενον του Τετραμερούς Βαλκανικού Συμφώνου, το οποίον θα υποβληθή προς έγκρισιν και εις την κυβέρνησιν της Αγκύρας, η οποία τηρείται ενήμερος όλων των μέχρι τούδε σχετικών συνομιλιών και εξελίξεων. Υπήρχον πληροφορίαι ότι το Σύμφωνον θα υπογραφή εις τας Αθήνας κατά τα τέλη του Ιανουαρίου παρά των υπουργών των Εξωτερικών της Τουρκίας, της Ελλάδος, της Νοτιοσλαυΐας και της Ρουμανίας, ανακοινουμένου εις την Βουλγαρίαν ότι δύναται να υπογράψη και αυτή το Σύμφωνον οποτεδήποτε ήθελεν αποφασίσει τούτο.

ΤΑΒΛΙ: Εις την Φοιτητικήν Λέσχην από τινος εισήχθη και το τάβλι. Οι φοιτηταί συνωθούνται εις το Κυλικείον διά να παρακολουθήσουν το παιχνίδι των συναδέλφων των. Εν τω μεταξύ μεγάλη επιγραφή της διευθύνσεως της Λέσχης πληροφορεί τους φοιτητάς ότι απαγορεύονται παντός είδους επιστημονικαί συζητήσεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT