Σαν σήμερα: 23 Ιανουαρίου 2002 – Απαγωγή του δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ

Σαν σήμερα: 23 Ιανουαρίου 2002 – Απαγωγή του δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι ΗΠΑ είχαν εξαπολύσει έναν διεθνή πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας (War on Terror). Την ίδια ώρα, εκατοντάδες Αμερικανοί δημοσιογράφοι παρακολουθούσαν από κοντά τις επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στη Μέση Ανατολή, κάνοντας σχετικά ρεπορτάζ αλλά και έρευνες σχετικά με τη δραστηριότητα της Αλ-Κάιντα.

Ένας από αυτούς τους δημοσιογράφους ήταν και ο Ντάνιελ Περλ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος του Γραφείου Νοτιοανατολικής Ασίας της “Wall Street Journal”. Τον Ιανουάριο του 2002, αφήνοντας την έδρα του στη Βομβάη, ταξίδεψε στο Πακιστάν προκειμένου να ερευνήσει τις σχέσεις της Αλ-Κάιντα με τον τρομοκράτη Ρίτσαρντ Ριντ, ο οποίος επιχείρησε να πυροδοτήσει εκρηκτικά που είχε κρύψει στα παπούτσια του, σε μια υπερατλαντική πτήση το 2001. Όμως, πολύ γρήγορα το εγχείρημα αυτό αποδείχθηκε πολύ πιο επικίνδυνο απ’ ό,τι φανταζόταν ο δημοσιογράφος.

«Δημοσιογράφος της εφημερίδας Wall Street Journal κρατείται –κατά τα φαινόμενα– όμηρος πακιστανικής ισλαμιστικής οργάνωσης, η οποία ζητεί καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στη βάση του Γκουαντανάμο, επαναπατρισμό των Πακιστανών αιχμαλώτων και απελευθέρωση του πρώην πρεσβευτή των Ταλιμπάν στο Πακιστάν», έγραφε η «Καθημερινή» στις 29 Ιανουαρίου 2002.

«Με e–mail που απέστειλε σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η οργάνωση “Εθνικό Κίνημα για την Αποκατάσταση της Πακιστανικής Κυριαρχίας” υποστηρίζει ότι έχει απαγάγει τον ρεπόρτερ Ντάνιελ Περλ, τον οποίο κατηγορεί ότι είναι πράκτορας της CΙΑ, κάτι που ωστόσο διαψεύδουν τόσο η WSJ όσο και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Η τύχη του 38χρονου ρεπόρτερ αγνοείται από την περασμένη Τετάρτη, όταν μετέβη στο Καράτσι του Πακιστάν (από τη Βομβάη της Ινδίας, όπου είναι η βάση του) για να συναντήσει κάποιον, που θα του έδινε πληροφορίες σχετικά με τη δράση ισλαμιστικών οργανώσεων. Το μήνυμα που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συνοδευόταν και από τέσσερις φωτογραφίες του ρεπόρτερ, στις οποίες ο Περλ εμφανίζεται αλυσοδεμένος, μ’ ένα πιστόλι να τον σημαδεύει στο κεφάλι και με την επισήμανση ότι κρατείται υπό άσχημες συνθήκες όπως ακριβώς και οι κρατούμενοι του Γκουαντανάμο. Αρχικώς, η πακιστανική αστυνομία είχε δηλώσει ότι επρόκειτο για φάρσα. Αργότερα, ωστόσο, πηγές της πακιστανικής αστυνομίας ανέφεραν στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι δεν αποκλείεται ο Περλ να απήχθη από την οργάνωση Χαρκάτ ουλ–Μουτζαχεντίν, η οποία έχει στενούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα».

Πράγματι, ο Περλ απήχθη στις 23 Ιανουαρίου από μέλη της οργάνωσης «Εθνικό Κίνημα για την Αποκατάσταση της Πακιστανικής Κυριαρχίας», οι οποίοι απειλούσαν ότι θα τον σκοτώσουν αν οι ΗΠΑ δεν απελευθέρωναν τους Πακιστανούς κρατούμενους που βρίσκονταν στο Γκουαντάναμο και αν δεν επανεκκινούσαν τις διαδικασίες πώλησης F-16 στο Πακιστάν. Όμως, παρά τις εκκλήσεις των γονέων και της συζύγου του Περλ –η οποία βρισκόταν στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης– λίγες ημέρες μετά την απαγωγή του, ο Ντάνιελ Περλ βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από τους απαγωγείς του.

Οι τελευταίοι, δημοσίευσαν ένα βίντεο διάρκειας 3 λεπτών και 36 δευτερολέπτων, με τίτλο «Η σφαγή του κατασκόπου-δημοσιογράφου, του Εβραίου Ντάνιελ Περλ», στο οποίο ο Αμερικανός δημοσιογράφος εμφανιζόταν να λέει: «Το όνομά μου είναι Ντάνιελ Περλ. Είμαι Εβραιοαμερικανός από το Ενσίνο της Καλιφόρνιας, ΗΠΑ. Κατάγομαι από- από την πλευρά του πατέρα μου η οικογένεια είναι σιωνιστική. Ο πατέρας μου είναι Εβραίος, η μητέρα μου είναι Εβραία, εγώ είμαι Εβραίος. Η οικογένειά μου ακολουθεί τον Ιουδαϊσμό. Έχουμε κάνει πολλές οικογενειακές επισκέψεις στο Ισραήλ». Το βίντεο τελειώνει με τους απαγωγείς να αποκεφαλίζουν τον δημοσιογράφο.

Τέσσερις άνδρες καταδικάστηκαν για την υπόθεση. Ο Αχμέντ Ομάρ Σαΐντ Σέιχ, ένας βρετανικής καταγωγής ισλαμιστής, καταδικάστηκε σε θάνατο, ενώ στους άλλους τρεις επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη. Το 2016, ο πακιστανικός στρατός ματαίωσε ένα σχέδιο απελευθέρωσης του Αχμέντ Ομάρ Σαΐντ Σέιχ. Από την άλλη,  Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο φερόμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 που κρατείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Γκουαντάναμο, έχει δηλώσει ότι σκότωσε προσωπικά τον Περλ.

Πάντως, με την πάροδο των ετών, υπήρξαν εφέσεις, επαναληπτικές δίκες και νομικές αμφισβητήσεις. Το 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο της Σινδ στο Πακιστάν ακύρωσε την καταδίκη του Αχμέντ Ομάρ Σαΐντ Σέιχ για φόνο, επικαλούμενο έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για την κατηγορία αυτή. Η απόφαση προκάλεσε οργή και νέες εκκλήσεις για απονομή δικαιοσύνης. Ωστόσο, ο Σέιχ δεν αφέθηκε αμέσως ελεύθερος, καθώς η κυβέρνηση της Σινδ άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν, υπόθεση που δεν έχει διευθετηθεί ακόμη.

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT