90 Χρόνια Πριν… 2-2-1934

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΞΥΠΝΩΤΑΤΗ: Ποίος είπε ότι η Ζοζεφίν Μπαίκερ είναι μαύρη; Ποιος την παρουσίασε σαν ένα αγρίμι το οποίον μετέφερε την ατμόσφαιραν της ζούγκλας εις το παρισινόν μιούζικ-χωλλ; Και –το κυριώτερον– ποιος φωτογράφος ή σκιτσογράφος την ενεφάνισεν όχι ωραίαν; Χθες το πρωί –εις τον Πειραιά– και χθες το βράδυ –εις την «Μεγάλη Βρεταννία»– είδαμε την Ζοζεφίν. Θέλετε εντυπώσεις; Μια χαριτωμένη γυναίκα, εξαιρετικά μελαγχροινή, τύπος μιγάδος που προσεγγίζει τον ευρωπαϊκόν, έκφρασις εξυπνωτάτη, χρώμα ανοιχτής σοκολάτας. Και κάτι άλλο: Εξυπνωτάτη, πολιτισμένη, μορφωμένη και πολύ ευχαριστημένη όταν ομιλή.

ΠΑΠΑΣ ΠΙΟΣ ΙΑ΄: «Εξ όλων των υπερβολών τας οποίας δύναταί τις να παρατηρήση σήμερον εις τον κόσμον, η μάλλον ανησυχαστική είνε εκείνη ήτις, υπό τα χρώματα του αληθούς πατριωτισμού, πράγμα αξιέπαινον, εγκωμιάζει το έθνος μέχρι του σημείου ώστε να θέτη τούτο υπεράνω πάντων. Ο εθνικισμός ούτος είνε εχθρός της αληθούς ειρήνης και της ευημερίας πάντων. Διότι είνε πλήρης υπερβολών και πλάνης. […] Η θεωρία καθ’ ην τα κράτη δέον να έχουν καθαρώς εθνικόν χαρακτήρα και την οποίαν θέλουν ν’ αναβιβάσουν ως το ύψιστον ιδεώδες όλων των λαών, είναι σφαλερά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT