90 Χρόνια πριν… 8-2-1934

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ: Εις την μέχρι προχθές ήρεμον δημοκρατικήν Γαλλίαν έπνευσεν αιφνιδίως ο άνεμος των οδοφραγμάτων της Επαναστάσεως. […] Περίεργος όμως των πραγμάτων αντιστροφή. Σήμερον δεν επρόκειτο περί ανατροπής θρόνων ή καθεστώτων ούτε παλλάδιον του «αγώνος» ετίθετο η κατάκτησις δικαιωμάτων τα οποία αυταρχικοί κυβερνήται ή απόλυτός τις δεσπότης κατεκράτει. Η ανταρσία εις τας οδούς είχε άλλην αφετηρίαν και άλλους στόχους. Αφετηρίαν το Σκάνδαλον, τον τρομακτικόν αυτόν εφιάλτην ο οποίος πιέζει την πολιτικήν ατμόσφαιραν της Γαλλίας από τόσων ήδη ημερών και στόχον μίαν κάθαρσιν. Κάθαρσιν πολιτικήν, διοικητικήν, ηθικήν. Θύμα του πρώτου έπεσεν η Κυβέρνησις Σωτάν. Θύμα της δευτέρας πίπτει η Κυβέρνησις Νταλαντιέ. […] Τα τηλεγραφήματα της νυκτός ανήγγειλαν ήδη την ανάθεσιν της εντολής προς σχηματισμόν Κυβερνήσεως εις τον τέως Πρόεδρον της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Γκαστόν Ντουμέργκ (φωτογραφία).

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ: Η τελετή της υπογραφής του (Βαλκανικού) Συμφώνου υπό των τεσσάρων υπουργών των Εξωτερικών ωρίσθη διά την μεσημβρίαν της αύριον εις την αίθουσαν των συνεδριάσεων της Ακαδημίας. Εις την τελετήν θα προσδοθή πανηγυρικός χαρακτήρ. Θ’ αργήσουν αύριον αι δημόσιαι υπηρεσίαι και όλα τα σχολεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT