90 χρόνια πριν στην «Κ»… 18-2-1934

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΓΙΚΩΤΕΡΑΙ: Ο καγκελλάριος Χίτλερ εις συνέντευξίν του προς το «Νταίηλυ Μαίηλ» του Λονδίνου τονίζει ότι οι Γερμανοί εθνικοσοσιαλισταί ουδεμίαν απολύτως σχέσιν έχουν με τον εμφύλιον πόλεμον της Αυστρίας. Ο Γερμανός καγκελλάριος ετόνισεν ότι οι εθνικοσοσιαλισταί δεν συμπαθούνται ούτε από τον Ντόλφους ούτε από τους αντιπάλους του σοσιαλιστάς. Και εσυνέχισε: «Τίποτε το διαρκές δεν δύναται να επιτευχθή διά της βίας. Ουδείς αντίπαλος δύναται να καταπεισθή διά πυροβολισμών. Τουναντίον, μια τοιαύτη μέθοδος μόνον το αντίθετον αποτέλεσμα δύναται να επιφέρη. Η μόνη πιθανότης όπως κερδηθή ο αντίπαλος είνε να πεισθή ότι αι ιδέαι του άλλου είνε λογικώτεραι και συμφερώτεραι».

ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ: (Εις το «Νταίηλυ Εξπρές» του Λονδίνου δημοσιεύεται η ακόλουθος ενδιαφέρουσα περιγραφή ενός ταξιδιού του δημοσιογράφου κ. Πέμπροκ Στέφενς εις την Ελλάδα, την οποίαν παραθέτομεν άνευ άλλων σχολίων:) Είναι, ακόμη και σήμερον, περιπέτεια το να επισκεφθή κανείς την Ελλάδα […]. Μόνον αι γυναίκες έχουν διατηρήσει τα κλασικά χαρακτηριστικά και τας επιβλητικάς μορφάς των αρχαίων Ελληνίδων. Μια εξαιρετικώς ωραία γυναίκα με μαύρα μαλλιά, με το χαρακτηριστικόν ελληνικόν προφίλ, με συνεκίνησε καθώς επερνούσεν. Είχα ιδή την μορφήν της σκαλισμένην εις το μάρμαρον, εις το Λούβρον των Παρισίων, εις την Ρώμην. Η καλλονή της ήτο τόσο παλαιά όσον η Ελλάς, και τόσον νέα όσον μια νύμφη του Φειδίου.

ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ: ∆εν υπάρχει καμμία υπόθεσις κατασκοπείας, εις την οποίαν, εάν αι ανακρίσεις γίνουν συντόνως και ενδελεχώς, να μη ανακαλυφθή μεταξύ των κυριωτέρων προσώπων της και μια γυναίκα, είτε ενεργούσα μόνη, είτε μένουσα εις την αφάνειαν και βοηθουμένη από τους συνενόχους της, των οποίων γνωρίζει να εξασφαλίζη την αφοσίωσιν. Εις γυναίκας, πράγματι, αι κατασκοπευτικαί υπηρεσίαι αναθέτουν ως επί το πλείστον την εξασφάλισιν διαφόρων εγγράφων ή πληροφοριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT