Σαν σήμερα: 22 Φεβρουαρίου 1732 – Γεννιέται ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Σαν σήμερα: 22 Φεβρουαρίου 1732 – Γεννιέται ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ορκωμοσία του πρώτου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ορίστηκε για τις 30 Απριλίου 1789. Στις 23 Απριλίου ο Τζορτζ Ουάσιγκτον έγινε δεκτός μέσα σε πανηγυρικό κλίμα στην προσωρινή πρωτεύουσα του κράτους, τη Νέα Υόρκη, από τον κυβερνήτη της πολιτείας Τζορτζ Κλίντον, μέλη του Κογκρέσου καθώς και πλήθος κόσμου. Την ημέρα της ορκωμοσίας χιλιάδες Αμερικανών συγκεντρώθηκε μπροστά από το κτίριο της Federal Hall στο Μανχάταν, όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η τελετή. Ευρισκόμενος στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου, με θέα προς το συγκεντρωμένο πλήθος, ο Τζορτζ Ουάσιγκτον, ο πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ορκίστηκε ενώπιον του ανώτατου δικαστικού λειτουργού της πολιτείας της Νέας Υόρκης Ρόμπερτ Λίβινγκστον. Μια νέα εποχή ανέτειλε για το νεοσύστατο κράτος.

Ο Τζορτζ Ουάσιγκτον γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1732 στο Popes Creek της Βιρτζίνια. Ήταν το μεγαλύτερο από τα έξι παιδιά του ειρηνοδίκη Αυγουστίνου Ουάσιγκτον και της Μαίρη Μπολ. Είχε ακόμη τέσσερα μεγαλύτερα ετεροθαλή αδέρφια από προηγούμενο γάμο του πατέρα του. Παρότι δεν έλαβε υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, όπως τα μεγαλύτερα ετεροθαλή αδέρφια του τα οποία φοίτησαν σε καλό σχολείο της Αγγλίας, κατάφερε να αναπτύξει την κλίση του στα μαθηματικά, το σχέδιο και τη συγγραφή κειμένων στο σχολείο της περιοχής του. Μετά την ενηλικίωσή του, ασχολήθηκε με τη σύνταξη κειμένων και τον σχεδιασμό χαρτών και στη συνέχεια διορίστηκε επιθεωρητής τοπογράφος της κομητείας Culpeper.

Από το 1752 έως το 1758 ο Ουάσιγκτον υπηρέτησε ως ανώτερος αξιωματικός στον αποικιακό βρετανικό στρατό. Τον Ιανουάριο του 1759 παντρεύτηκε τη Μάρθα Ντάντριτζ Κάστις, χήρα του πλούσιου γαιοκτήμονα Ντάνιελ Κάστις. Μετά τον γάμο του, μετακόμισε στο κτήμα του στο Mount Vernon και δραστηριοποιήθηκε ως γαιοκτήμονας καλλιεργειών καπνού και σίτου. Τότε άρχισε να ασχολείται ενεργά με την πολιτική. Ήδη κατά τη διάρκεια της θητείας του στον βρετανικό στρατό άρχισε να χάνει την εμπιστοσύνη του στη μεγαλύτερη αποικιακή δύναμη της εποχής και στη συνέχεια αντιτάχθηκε στην επιβολή φόρων στις αποικίες, οι οποίες στην ουσία δεν αντιπροσωπεύονταν στις κυβερνήσεις του Λονδίνου. Με τις ενέργειές του τα επόμενα χρόνια, ο Ουάσιγκτον κατέστησε πασιφανή την αντίδρασή του στην αποικιακή πολιτική των βρετανικών κυβερνήσεων. 

Με το ξέσπασμα του Αμερικανικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία, διορίστηκε αρχιστράτηγος των Ηνωμένων Αποικιών το καλοκαίρι του 1775, διατηρώντας το αξίωμά του έως τον τερματισμό του πολέμου με τη Μεγάλη Βρετανία. Με τη Συνθήκη των Παρισίων (3 Σεπτεμβρίου 1783), οι Βρετανοί αναγνώρισαν την ανεξαρτησία των Αμερικανών. Ο Ουάσιγκτον έδωσε τον αποχαιρετιστήριο λόγο του στους στρατιώτες του στις 2 Νοεμβρίου και λίγες ημέρες αργότερα επέβλεψε την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από τη Νέα Υόρκη, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της πόλης από κοινού με τον κυβερνήτη Τζορτζ Κλίντον. 

Παρότι αποσύρθηκε για λίγα χρόνια στα κτήματά του στο Mount Vernon, ο Ουάσιγκτον επανήλθε στην πολιτική με αφορμή τις συζητήσεις για το Αμερικανικό Σύνταγμα, το 1787, αποτελώντας κομβικό πρόσωπο στην τελική διαμόρφωσή του. Δύο χρόνια αργότερα, εξελέγη ως ο πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, λαμβάνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών του νέου κράτους για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο μέλλον. Παρέμεινε στο προεδρικό αξίωμα για δύο τετραετείς θητείες, έως το 1797. Έπειτα αποσύρθηκε και πάλι στα κτήματά του στο Mount Vernon έως το τέλος της ζωής του. Έφυγε από τη ζωή στις 14 Δεκεμβρίου 1799.

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT