Σαν σήμερα: 23 Φεβρουαρίου 1836 – Μάχη του Άλαμο κατά τη διάρκεια της επανάστασης του Τέξας

Σαν σήμερα: 23 Φεβρουαρίου 1836 – Μάχη του Άλαμο κατά τη διάρκεια της επανάστασης του Τέξας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1718 εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά Ισπανοί άποικοι στην περιοχή του Σαν Αντόνιο του Τέξας, στο πλαίσιο της ιεραποστολής Σαν Αντόνιο ντε Βαλέρο, του Αγίου Αντωνίου της Πάδοβας. Στη συνέχεια, οικοδομήθηκε στην περιοχή οχυρό για τους στρατιώτες που στάθμευαν εκεί, το οποίο ονομάστηκε Άλαμο διότι στην περιοχή αφθονούσε η καλλιέργεια βαμβακιού (άλαμο σημαίνει δέντρο του βαμβακιού στην ισπανική γλώσσα), καθώς και προς τιμήν του Άλαμο ντε Πάρας, της πατρίδας τους. Μετά τον πόλεμο του Μεξικού για την ανεξαρτησία από την Ισπανία, στις αρχές της δεκαετίας του 1820 το οχυρό θα περνούσε στα χέρια Μεξικανών στρατιωτών.

Από το καλοκαίρι του 1821, όμως, περίπου 300 οικογένειες από τις ΗΠΑ μετανάστευσαν στην ευρύτερη περιοχή, ύστερα από άδεια που τους είχε χορηγηθεί από την ισπανική κυβέρνηση και επέτρεπε την εγκατάσταση στο Τέξας. Η μετανάστευση πολιτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε μέσα στα επόμενα χρόνια, πυροδοτώντας ένα εξεγερτικό κίνημα, το οποίο θα εκδηλωνόταν με ένοπλες συγκρούσεις στα μέσα της δεκαετίας του 1830.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 1835, στις πρώτες φάσεις της επανάστασης του Τέξας, μια ομάδα Τεξανών εθελοντών με επικεφαλής τους Τζορτζ Κόλινσγουορθ και Μπέντζαμιν Μίλαμ εκδίωξε τη μεξικανική φρουρά του Άλαμο και απέκτησε τον έλεγχο του Σαν Αντόνιο. Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 1836, τη διοίκηση των Τεξανών δυνάμεων στο Σαν Αντόνιο -που παράλληλα είχαν αυξηθεί- είχαν αναλάβει ο συνταγματάρχης Τζέιμς Μπάουι και ο αντισυνταγματάρχης Γουίλιαμ Μπ. Τράβις. Παρ’ όλα αυτά, οι εν λόγω δυνάμεις παρέμεναν αριθμητικά περιορισμένες. Συνολικά οι υπερασπιστές του Άλαμο, μαζί με τις μεταγενέστερες ενισχύσεις, δεν ξεπερνούσαν τους 200. Σε αυτούς συμπεριλαμβανόταν και ο Ντέιβι Κρόκετ, πρώην βουλευτής από το Τενεσί, ο οποίος είχε φτάσει στο οχυρό στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Στις 23 Φεβρουαρίου, μια μεξικανική δύναμη 1.500-1.800 ανδρών, με διοικητή τον στρατηγό Αντόνιο Λόπεζ από τη Σάντα Άννα, ξεκίνησε την πολιορκία του φρουρίου. Οι Τεξανοί άντεξαν για 13 ημέρες, αλλά το πρωί της 6ης Μαρτίου οι μεξικανικές δυνάμεις κατάφεραν να εισέλθουν στο φρούριο από ένα ρήγμα στον εξωτερικό τοίχο και να το κυριεύσουν. Όσοι Τεξανοί επέζησαν στάλθηκαν στο στρατόπεδο του Χιούστον στο Γκονζάλες. Ταυτοχρόνως, προειδοποιήθηκαν και οι υπόλοιποι Τεξανοί ότι τους περίμενε παρόμοια μοίρα αν συνέχιζαν την εξέγερσή τους.

Για τους Τεξανούς, η μάχη του Άλαμο έγινε σύμβολο αντίστασης του αγώνα τους για ανεξαρτησία. Έναν χρόνο αργότερα, στις 21 Απριλίου 1836, ο Σαμ Χιούστον και περίπου 800 Τεξανοί θα νικούσαν τους 1.500 Μεξικανούς στρατιώτες της Σάντα Άννα στο Σαν Χασίντο (κοντά στην τοποθεσία του σημερινού Χιούστον), φωνάζοντας «Θυμηθείτε το Άλαμο!» καθώς επιτίθονταν. Η νίκη τους τελικά εξασφάλισε την ανεξαρτησία του Τέξας, καθώς η Σάντα Άνα συμβιβάστηκε και τερματίστηκε ο πόλεμος. Τον Μάιο, τα μεξικανικά στρατεύματα έλαβαν εντολή να αποσυρθούν και να κατεδαφίσουν τις οχυρώσεις στο Άλαμο.

Η μάχη του Άλαμο παρέμεινε σύμβολο αντίστασης και μετά το πέρας των μαχών, με τη φράση «Θυμηθείτε το Άλαμο!» να ακούγεται εκ νέου και κατά τη διάρκεια του Μεξικανο-αμερικανικού πολέμου του 1846-1848. Το 1960, μάλιστα, τα γεγονότα μεταφέρθηκαν και στη μεγάλη οθόνη, με τον Τζον Γουέιν στον ρόλο του Ντέιβι Κρόκετ.

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT