Σαν σήμερα: 14 Μαΐου 1643 – Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ γίνεται βασιλιάς της Γαλλίας

Σαν σήμερα: 14 Μαΐου 1643 – Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ γίνεται βασιλιάς της Γαλλίας

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λουδοβίκος ΙΔ’, γνωστός και ως Λουδοβίκος ο Μέγας ή Βασιλιάς Ήλιος, είναι ίσως η πιο εμβληματική μορφή της γαλλικής μοναρχίας και ένας από τους μακροβιότερους μονάρχες στην ευρωπαϊκή ιστορία. 

Γεννημένος στις 5 Σεπτεμβρίου 1638, ήταν το πρώτο παιδί του Λουδοβίκου ΙΓ΄ και της Άννας της Αυστρίας που επέζησε: στα 23 χρόνια του γάμου τους, η Άννα της Αυστρίας είχε τέσσερεις θνησιγένειες και έτσι ο μικρός Λουδοβίκος -που ονομάστηκε και Dieudonné, δηλαδή Θεόδοτος- θεωρήθηκε από όλους ως ένα θείο δώρο, η δε γέννησή του χαρακτηρίστηκε ως θαύμα. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Λουδοβίκος ανήλθε στον γαλλικό θρόνο στις 14 Μαΐου 1643 σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών, με τη μητέρα του να αναλαμβάνει την αντιβασιλεία έως ότου εκείνος ενηλικιωνόταν.

Τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του σημαδεύτηκαν από την Επανάσταση της Σφενδόνης (1648-1653), μια σειρά εξεγέρσεων και εμφυλίων πολέμων που αμφισβήτησαν τη βασιλική εξουσία και διαμόρφωσαν την αντίληψή του για την εξουσία. Αποφασισμένος να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του επί των ευγενών και να εδραιώσει τον βασιλικό έλεγχο, ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ ξεκίνησε μια εκστρατεία για τη συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια του μονάρχη. To 1655 λέγεται ότι δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώπιον του Κοινοβουλίου του Παρισιού: «L’état, c’est moi» («Εγώ είμαι το κράτος»), συμπυκνώνοντας το όραμά του για την απόλυτη μοναρχία.

Με την ανάληψη της διακυβέρνησης αποκλειστικά από τον ίδιο το 1661, ο Λουδοβίκος άρχισε να εφαρμόζει μια σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της εξουσίας της μοναρχίας, αλλά και την ενίσχυση του κύρους της Γαλλίας. Ανέλαβε φιλόδοξα οικοδομικά έργα, με κυριότερο την επέκταση και ανακαίνιση του παλατιού των Βερσαλλιών, το οποίο έγινε το σύμβολο της απόλυτης εξουσίας του και το επίκεντρο της αυλικής ζωής στη Γαλλία.

Η βασιλεία του Λουδοβίκου ΙΔ’ χαρακτηρίστηκε από την επιδίωξη της δόξας και του μεγαλείου τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή σκηνή. Διεξήγαγε πολυάριθμους πολέμους για να επεκτείνει τη γαλλική επικράτεια και επιρροή, εδραιώνοντας τη θέση της Γαλλίας ως κυρίαρχης δύναμης στην Ευρώπη. Οι στρατιωτικές εκστρατείες του, ωστόσο, επέβαλαν βαρύ φόρο στους Γάλλους υπηκόους (ευγενείς και μη) και επιβάρυναν σημαντικά τα ταμεία του βασιλείου.

Εκτός από τις στρατιωτικές του κατακτήσεις, ο Λουδοβίκος ήταν και προστάτης των τεχνών και της λογοτεχνίας, έχοντας καίριο ρόλο σε μια χρυσή εποχή του γαλλικού πολιτισμού, γνωστή ως Grand Siècle. Υποστήριξε καλλιτέχνες, συγγραφείς και διανοούμενους, όπως ο Μολιέρος, ο Ρακίνας και ο Ζαν-Μπατίστ Λιλί, τα έργα των οποίων τέθηκαν υπό την αιγίδα του.

Η διακυβέρνηση του Λουδοβίκου ΙΔ΄ είχε βαθύτατο αποτύπωμα στην πορεία της ευρωπαϊκής ιστορίας. Οι προσπάθειές του να συγκεντρώσει και να επιβάλει τη βασιλική εξουσία έθεσαν τα θεμέλια για το σύγχρονο έθνος-κράτος. H συγκέντρωση των αριστοκρατών στις Βερσαλλίες, ο περιορισμός τους σε μια εξαντλητική ρουτίνα και αυλική εθιμοτυπία, στην πραγματικότητα τους αποδυνάμωνε, ενώ ταυτόχρονα στελέχωνε ένα περίπλοκο γραφειοκρατικό σύστημα το οποίο μπορούσε να εγγυηθεί την ύπαρξή του ακόμη και μετά τον θάνατο του μονάρχη. Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι τότε, πολλές φορές όταν πέθαινε ο μονάρχης, χανόταν και η κρατική δομή που είχε οικοδομήσει και τη διαδεχόταν μια άλλη, στα μέτρα του επόμενου βασιλιά. Αυτή τη φορά, όμως, ο Λουδοβίκος είχε τυποποιήσει τους νόμους, τους κανονισμούς και τη φορολογία, κτίζοντας ένα ισχυρό κρατικό οικοδόμημα. Από την άλλη, ο γαλλικός πολιτισμός –οι τέχνες, η αρχιτεκτονική, ακόμη και η γαλλική γλώσσα– έγιναν σύμβολα ενός διακριτού γαλλικού έθνους. Οι πολιτικές και οι πρακτικές απολυταρχίας του Βασιλιά Ήλιου, του άστρου που έχει κεντρική θέση στο ηλιακό μας σύστημα, επηρέασαν τους ηγεμόνες σε ολόκληρη την Ευρώπη, διαμορφώνοντας το πολιτικό τοπίο για τους επόμενους αιώνες.

Ωστόσο, η βασιλεία του Λουδοβίκου ΙΔ΄ δεν ήταν χωρίς αντιπαραθέσεις. Οι διώξεις του κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων, ιδίως των Ουγενότων, και η καταστολή των διαφωνούντων προκάλεσαν επικρίσεις και δυσαρέσκεια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Επίσης, η οικονομική πίεση που προκλήθηκε από τους πολέμους και τις σπατάλες της αυλής του συνέβαλε στην κοινωνική αναταραχή και τη δυσαρέσκεια του γαλλικού πληθυσμού.

Πάντως, η διακυβέρνηση του Λουδοβίκου ΙΔ΄ αποτέλεσε αναμφισβήτητα μια καθοριστική καμπή στην Ιστορία. Η κληρονομιά του ως η επιτομή της απόλυτης μοναρχίας και ο αντίκτυπός του στην πολιτική, τον πολιτισμό και την κοινωνία συνεχίζουν να μελετώνται και να συζητούνται από τους ιστορικούς μέχρι σήμερα. Η βασιλεία του Λουδοβίκου ΙΔ’ αντιπροσωπεύει τόσο το αποκορύφωμα της βασιλικής εξουσίας όσο και τις προκλήσεις και τις αντιφάσεις που ενυπάρχουν στην απολυταρχική διακυβέρνηση. Το 1715, πριν αφήσει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 77 ετών, είπε: «Εγώ φεύγω, αλλά το Κράτος θα παραμείνει για πάντα· να είστε πιστά αφοσιωμένοι σε αυτό».

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT