90 χρόνια πριν στην «Κ»… 26 – 5 – 1934

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΓΧΗ: Η ιδέα της ενώσεως της Αγγλίας με την Ευρωπαϊκήν Ηπειρον συνεζητήθη επανειλημμένως, αλλ’ εγκατελείφθη ως ανεφάρμοστος. Το ζήτημα ανεκινήθη τας τελευταίας ημέρας από τον Πολωνόν μηχανικόν Αδαλβέρτον Κραμτσούκ. Κατά τας Πολωνικάς εφημερίδας ο Κραμτσούκ έχει έτοιμον πλήρες σχέδιον κατασκευής μεγάλης γεφύρας μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας. Κατά τους υπολογισμούς του, η γέφυρα θα στοιχίση το ήμισυ του ποσού που υπελογίσθη ότι χρειάζεται διά την κατασκευήν σήραγγος υπό την Μάγχην. Τα απαραίτητα διά το τεράστιον τούτο έργον κεφάλαια θα τα προμηθεύση διεθνής ιδιωτική εταιρία εις την οποίαν, ως αντάλλαγμα, θα παραχωρηθούν αι εισπράξεις των σιδηροδρόμων και των αυτοκινήτων συγκοινωνίας που θα διέρχωνται διά της γεφύρας.

ΑΦΟΡΜΗ: Η Σάαρ είναι μία πολύ μικρή περιφέρεια μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Αλλά περιέχει εις τα έγκατά της 16 δισεκατομμύρια τόννους άνθρακα. Η λεπτομέρεια αυτή δεν είνε αναξία προσοχής. Οι κάτοικοί της, 623 χιλιάδες τον αριθμόν, θα κληθούν το προσεχές έτος να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του Χίτλερ. Από την ψήφον αυτήν θα εξαρτηθή κατά γενικήν ομολογίαν η ειρήνη της Ευρώπης, πέραν μιας ωρισμένης περιόδου. Εάν τα αποτελέσματα των εκλογών αποβούν υπέρ του Χίτλερ, δεν θα γίνη «πόλεμος της Σάαρ». Εάν όμως οι κάτοικοι ψηφίσουν κατά, τότε θα πρέπει η περιφέρεια αύτη να θεωρηθή ως μία εκ των κυριωτέρων αφορμών αι οποίαι θα προκαλέσουν πιθανώς τον μελλοντικόν πόλεμον.

ΕΙΣΒΟΛΗ: Αγγέλλεται εκ Μαντζουρίας ότι έφθασεν εις Ντάιρεν, προερχόμενος εξ Αμερικής, ο αρχηγός της Ρωσσικής φασιστικής οργανώσεως Αναστάσιος Βονσιάτσκυ προς τον σκοπόν να ιδρύση Ρωσσικόν εργατικό κόμμα και να ενισχύση τους διαμένοντας εν Ασία Λευκούς Ρώσους. Ο Βονσιάτσκυ εδήλωσεν ότι διαθέτει 50 εκατομμύρια δολλαρίων διά να οργανώση ρωσσικόν φασιστικόν κίνημα και να προετοιμάση εισβολήν εις το Ρωσσικόν έδαφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT