90 χρόνια πριν στην «Κ»… 2-6-1934

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Αν και η πιθανότης μιας γαλλορωσσικής στρατιωτικής συμμαχίας κατηγορηματικώς διεψεύσθη υπό των επισήμων κύκλων, ήδη επιβεβαιούται το ενδεχόμενον νέας συνεργασίας εκ της πληροφορίας καθ’ ην ο Λιτβίνωφ έλαβεν επισήμως οδηγίαν να καλέση τον αρχηγόν του γαλλικού στρατιωτικού Επιτελείου, στρατηγόν Γκαμελαίν [φωτ.], εις Μόσχαν. Πιστεύεται ότι ο Γκαμελαίν δεν θα μεταβή εις Ρωσσίαν, αλλά θα αποστείλη στρατιωτικήν αντιπροσωπείαν της οποίας θα μετάσχη και ο γενικός επιθεωρητής της οπλοβιομηχανίας. Σοβιετική στρατιωτική αποστολή ευρίσκεται ήδη εις την Γαλλίαν, λέγεται δε ότι ηγόρασε τανκς και αεροπλάνα, τα οποία θα χρησιμεύσουν ως πρωτότυπα διά την ρωσσικήν βιομηχανίαν, εργαζομένην υπό την επίβλεψιν Γάλλων μηχανικών.

ΣΑΑΡ: Η συμβιβαστική συμφωνία η υποβληθείσα εις την επιτροπήν του Σάαρ διά το ζήτημα του δημοψηφίσματος διεβιβάσθη και υπό των δύο ενδιαφερομένων αντιπροσωπειών εις Βερολίνον και Παρισίους. Η συμφωνία αποτελείται εκ τεσσάρων κυρίων σημείων. 1) Το δημοψήφισμα θα διενεργηθή την 13ην Ιανουαρίου 1935. 2) Εκτακτα αστυνομικά μέτρα θα ληφθούν εν εκτάκτω ανάγκη και υπό την αίρεσιν της εγκρίσεως της ΚΤΕ. 3) Αι εγγυήσεις αι παρεχόμεναι υπό της Γαλλίας και της Γερμανίας θα αφορώσι μόνον τους νομίμους εκλογείς και τας οικογενείας των και ουχί τους μετανάστας τους ευρισκομένους ήδη εις το Σάαρ. 4) Το ειδικόν διεθνές δικαστήριον δημοψηφίσματος θα συνεχίση την λειτουργίαν του και τρεις μήνας μετά την διενέργειαν του δημοψηφίσματος.

ΕΞΑΠΛΟΥΤΑΙ: Η φυματίωσις, μία εκ των φοβερωτέρων νόσων από όσας μαστίζουν την φυλήν μας, έλαβεν εσχάτως τοιαύτην έκτασιν, ώστε το πέμπτον του ολικού των εν Ελλάδι θανάτων να οφείλωνται εις αυτήν. Το ζήτημα όθεν της οργανώσεως αγώνος κατά της φυματιώσεως επείγει διότι το φάσμα της υποσκαπτούσης την ζωτικότητα της φυλής νόσου εξαπλούται λίαν επικινδύνως, και δη εις τας λαϊκάς τάξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT