90 Χρόνια πριν… 14-7-1934

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΙΤΛΕΡ: «Αι προσπάθειαί μας βεβαίως θ’ αποβούν μάταιαι αν ο γερμανικός λαός δεν μας παράσχη πλήρη την εμπιστοσύνην του καθώς και την νομιμόφρονα συνεργασίαν του. Οι λόγοι του εθνικοσοσιαλισμού εύρον βαθείαν απήχησιν μεταξύ του λαού μας. Εκατομμύρια πολιτών λατρεύουν το νέον τούτο κράτος, θυσιάζονται, εργάζονται και εγκωμιάζουν αυτό. Εις την γενικήν και ομόφωνον αυτήν θέλησιν του γερμανικού λαού, εις αυτήν την συσπείρωσιν των ηθικών αξιών παραμένει αντιμέτωπος μια ολιγάριθμος ομάς αποτελούσα άρνησιν και μη δυναμένη να μετάσχη εις το έργον της γερμανικής ανορθώσεως και αναγεννήσεως. Πρόκειται περί της ομάδος των διεθνών δηλητηριαστών της κοινής γνώμης, οίτινες ως απόστολοι του πολιτικού και οικονομικού κομμουνισμού εργάζονται συστηματικώς διά την συντριβήν του έθνους και του λαού».

ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ: «Η αναλογική είνε το σύστημα εις το οποίον οφείλεται η χρεωκοπία του κοινοβουλευτισμού, διότι ασθενεί η εκτελεστική εξουσία και ανατίθεται η λύσις μεγάλων προβλημάτων εις ανευθύνους ομάδας ανικάνους να αντιταχθούν προς σωματειακά συμφέροντα αντίθετα προς το γενικόν συμφέρον. Διά του αναλογικού μεγάλος επίσης εμφανίζεται ο εκ του κομμουνισμού κίνδυνος και είνε λίαν λυπηρόν ότι η Κυβέρνησις δεν τον αντεμετώπισεν εις ην έκτασιν θα ώφειλε να τον είχεν αντιμετωπίσει. Περαιτέρω παρατηρεί ότι τα μεγάλα κόμματα εν Ελλάδι δεν έχουν ουσιαστικώς καμμίαν προγραμματικήν διαφοράν» (Κ. Ζαβιτσιάνος στη Γερουσία).

ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ: Χθες την εσπέραν συνεκροτήθη εις το Δημοτικόν Θέατρον Πειραιώς συγκέντρωσις των εργαζομένων τάξεων, πρωτοβουλία της Γενικής Συνομοσπονδίας των Εργατών. Μετά τας αγορεύσεις των ρητόρων ενεκρίθη ψήφισμα διά του οποίου ζητείται όπως εξυγιανθούν οικονομικώς τα υφιστάμενα ταμεία και ενοποιηθούν αι ασφαλίσεις όλων των μισθωτών, διατηρουμένων ανεξαρτήτων μόνον των ταμείων εκείνων τα οποία θα απεδεικνύοντο ικανά προς επιτέλεσιν του προορισμού των και οικονομικώς βιώσιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT