Σαν Σήμερα: 5 Αυγούστου 1962 – Εντοπίζεται νεκρή η Μέριλιν Μονρόε

Σαν Σήμερα: 5 Αυγούστου 1962 – Εντοπίζεται νεκρή η Μέριλιν Μονρόε

Γνωστή για την ομορφιά, το ταλέντο και το χάρισμά της, η Μονρόε πάλευε με προβλήματα ψυχικής υγείας, την κατάχρηση ουσιών και την πίεση της δημοσιότητας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το πτώμα της Μαίριλυν Μονρόε ευρίσκεται σήμερον επί της μαρμαρίνης τραπέζης του νεκροτομείου, καθ’ ον χρόνον ο ψυχίατρος και ο ψυχολόγος, οι οποίοι κατά την διάρκειαν της ζωής της ηθοποιού είχον εμβαθύνει εις την προσωπικότητά της, προσπαθούν να ανακαλύψουν εάν το σύμβολον αυτό της γοητείας ηυτοκτόνησεν ή εάν ο θάνατος αυτού υπήρξε συμπτωματικός». Ετσι ξεκινούσε το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», στις 7 Αυγούστου 1962, σχετικά με ένα γεγονός που συγκλόνισε τον λαμπερό κόσμο του Χόλιγουντ και όχι μόνο: η Μέριλιν Μονρόε είχε βρεθεί νεκρή στο σπίτι της στο Λος Αντζελες. «Εσβησεν ένα από τα λαμπρότερα άστρα της οθόνης», παρατηρούσε η «Κ» στη σελίδα που ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στη νεκρή σταρ του κινηματογράφου.

Η Μονρόε, που γεννήθηκε ως Νόρμαν Τζιν Μόρτενσον το 1926, έγινε διάσημη τη δεκαετία του 1950 και ήταν μία από τις πιο αγαπημένες και γοητευτικές σταρ της μεγάλης οθόνης. Οι ταινίες της, όπως το Οι άνδρες προτιμούν τις ξανθιές και το Μερικοί το προτιμούν καυτό, εδραίωσαν τη θέση της ως πολιτιστικό είδωλο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Αυγούστου, η οικονόμος της Μονρόε, Γιούνις Μάρεϊ, παρατήρησε ότι το φως στο υπνοδωμάτιο της Μέριλιν ήταν ακόμα αναμμένο. Αφού δεν κατάφερε να πάρει απάντηση από την κυρία της, όταν χτύπησε την πόρτα, η Mάρεϊ κάλεσε τον ψυχίατρο της ηθοποιού, δρα Ραλφ Γκρίνσον, ο οποίος έφτασε και κατάφερε να μπει στο υπνοδωμάτιό της από ένα παράθυρο. Εκεί, βρήκε τη Μονρόε νεκρή, ξαπλωμένη μπρούμυτα στο κρεβάτι της, κρατώντας ακόμα το ακουστικό του τηλεφώνου που βρισκόταν στο κομοδίνο της, με ένα άδειο μπουκάλι υπνωτικά χάπια δίπλα της. Ηταν μόλις 36 ετών.

Το αστυνομικό τμήμα του Λος Αντζελες κλήθηκε επιτόπου στις 4:25 π.μ. Η έρευνα που ακολούθησε, με επικεφαλής το γραφείο του ιατροδικαστή της κομητείας του Λος Αντζελες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος της Μονρόε ήταν πιθανή αυτοκτονία λόγω υπερβολικής δόσης βαρβιτουρικών. Η τοξικολογική έκθεση αποκάλυψε θανατηφόρα επίπεδα Nembutal και ένυδρης χλωράλης στον οργανισμό της. Η επίσημη αιτία θανάτου αναφέρθηκε ως «οξεία δηλητηρίαση από βαρβιτουρικά».

Παρά την επίσημη απόφαση, ο θάνατος της Μονρόε αποτέλεσε αντικείμενο πολλών θεωριών συνωμοσίας και εικασιών. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο θάνατός της δεν ήταν αυτοκτονία, αλλά μάλλον συγκάλυψη στην οποία εμπλέκονται ισχυρά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας Κένεντι, λόγω των υποτιθέμενων σχέσεών της με τον πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι και τον αδελφό του, γενικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Φ. Κένεντι. Αλλοι υποστηρίζουν ότι δολοφονήθηκε από εκείνους που ήθελαν να τη φιμώσουν, ή να την εμποδίσουν να αποκαλύψει ευαίσθητες πληροφορίες.

Ο θάνατος της Μέριλιν Μονρόε σηματοδότησε το τέλος μιας εκθαμβωτικής αλλά ταραγμένης ζωής. Γνωστή για την ομορφιά, το ταλέντο και το χάρισμά της, η Μονρόε πάλευε επίσης με προβλήματα ψυχικής υγείας, την κατάχρηση ουσιών και την πίεση της δημοσιότητας. Η Μονρόε παραμένει ένα σύμβολο γοητείας και ευαλωτότητας, μια αναπαράσταση τόσο της γοητείας όσο και των τραγικών παγίδων της φήμης. Η επιρροή της στην ποπ κουλτούρα εξακολουθεί να είναι αισθητή, εμπνέοντας πολλούς καλλιτέχνες, συγγραφείς και κινηματογραφιστές.

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT