Σαν Σήμερα: 7 Αυγούστου 626 – Λήγει η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Αβάρους

Σαν Σήμερα: 7 Αυγούστου 626 – Λήγει η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Αβάρους

Οι στρατιώτες υπερασπιστές και οι κάτοικοι της πόλης απέδωσαν τη σωτηρία τους στη θεϊκή προστασία της Παναγίας, στην οποία ανέπεμψαν τον Ακάθιστο Υμνο

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την πρώτη στιγμή της αρχής του, ο αυτοκράτορας Ηράκλειος βρέθηκε αντιμέτωπος με μεγάλα και σοβαρά προβλήματα. Η διακυβέρνηση του προκατόχου του Φωκά υπήρξε μια περίοδος που οι μεταγενέστερες γενιές δεν ήθελαν να θυμούνται. Ο στρατός και οι πολιτικές υπηρεσίες της αυτοκρατορίας είχαν απορφανιστεί από τα καλύτερα στελέχη τους και τα οικονομικά του κράτους βρίσκονταν σε άσχημη κατάσταση όταν ανέλαβε την εξουσία ο Ηράκλειος, το 610.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετώπιζε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία βρισκόταν στα ανατολικά σύνορα. Ηδη από τα χρόνια της αρχής του Φωκά (602-610), οι Πέρσες είχαν παραβιάσει τα σύνορα και είχαν εισέλθει σε ρωμαϊκά εδάφη. Ο ρωμαϊκός στρατός ηττήθηκε στην Αντιόχεια το 612 και έναν χρόνο αργότερα οι Πέρσες κατέλαβαν τη Δαμασκό. Το 614 κατέλαβαν την Ιερουσαλήμ και μετέφεραν τον Τίμιο Σταυρό στην πρωτεύουσά τους, ενώ το 619 κατέλαβαν την Αίγυπτο, αποκόπτοντας την Κωνσταντινούπολη από την κύρια πηγή σιτηρών της.

Δραματική ήταν η κατάσταση και στη Βαλκανική. Από το 615 άρχισαν να εισέρχονται σε ρωμαϊκά εδάφη Σλάβοι εξωθούμενοι από τους Αβάρους. Προέλασαν έως και τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, την οποία μάλιστα επιχείρησαν να καταλάβουν, αλλά αποκρούστηκαν από τους υπερασπιστές της. Με το πέρασμα των χρόνων, αυτοί οι πληθυσμοί εγκαθίδρυσαν κοινότητες νοτίως του Δούναβη, σε περιοχές που ανήκουν σήμερα στην Κροατία, τη Σερβία και τη Βοσνία. Οι επιδρομές των Σλάβων βέβαια ενθάρρυναν τους Αβάρους να μιμηθούν το παράδειγμά τους.

Στην Κωνσταντινούπολη επικράτησε πανικός. Οταν ο Ηράκλειος σκέφτηκε προς στιγμήν να μεταφέρει την έδρα του στην Καρχηδόνα, προκειμένου να συντονίσει από εκεί τις επιθέσεις εναντίον των Περσών, ο πατριάρχης Σέργιος, συνεπικουρούμενος από τη Σύγκλητο και τον λαό, του υπενθύμισε το καθήκον του να παραμείνει στην πρωτεύουσα. Η αρπαγή του Τιμίου Σταυρού γέννησε αισθήματα ιερού πολέμου και η επιθυμία της επιστροφής του σε ρωμαϊκά χέρια κινητοποίησε τη ρωμαϊκή αντεπίθεση. Η Εκκλησία παρέδωσε τους θησαυρούς της στον αυτοκράτορα, ώστε εκείνος να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του στα ανατολικά σύνορα, αφού σύναψε ανακωχή με τους βόρειους γείτονες της αυτοκρατορίας. Την άνοιξη του 622 ο Ηράκλειος, μέσα σε ατμόσφαιρα θρησκευτικού ενθουσιασμού, ξεκίνησε με τον στρατό του την εκστρατεία για την ανακατάληψη των ανατολικών επαρχιών.

Το 627 κατάφερε το τελειωτικό χτύπημα στους Πέρσες στη μάχη κοντά στη Νινευί. Δύο χρόνια αργότερα, επέστρεψε στην πρωτεύουσά του θριαμβευτής φέρνοντας μαζί του τον Τίμιο Σταυρό, τον οποίο στις 14 Σεπτεμβρίου 630 έστησε πάλι στη θέση του στην Ιερουσαλήμ.

Κατά τη διάρκεια της απουσίας του αυτοκράτορα στην Ανατολία, οι Αβαροι, σε συνεννόηση με τους Πέρσες, επιχείρησαν να καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη. Στα τέλη Ιουνίου του 626 εμφανίστηκε μπροστά από τα Μακρά Τείχη, στη θρακική πεδιάδα, ο στρατός των Αβάρων, ενώ ο περσικός στρατός βρισκόταν στη Χαλκηδόνα, στην ασιατική ακτή. Οι Αβαροι, ωστόσο, στάθηκαν ανίκανοι να υπερνικήσουν τις οχυρώσεις της πρωτεύουσας. Στην τελική τους επίθεση, που διεξήχθη στις 7 Αυγούστου 626, οι Αβαροι απέτυχαν να καταλάβουν την πόλη από τη στεριά και από τη θάλασσα, χρησιμοποιώντας μονόξυλα στα οποία επέβαιναν οι Σλάβοι σύμμαχοί τους. Από την άλλη, οι Πέρσες απέτυχαν να διεκπεραιωθούν σε ευρωπαϊκά εδάφη, προκειμένου να συντονίσουν τις επιθέσεις τους με τους Αβάρους. Το πρωί της 8ης Αυγούστου δεν βρισκόταν ούτε ένας μαχητής των Αβάρων μπροστά από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης.

Οι στρατιώτες υπερασπιστές και οι κάτοικοι της πόλης απέδωσαν τη σωτηρία τους στη θεϊκή προστασία της Παναγίας, στην οποία ανέπεμψαν τον Ακάθιστο Υμνο. Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης διατήρησαν ζωντανή τη μνήμη της σωτηρίας τους το 626 γιορτάζοντας με μεγαλοπρέπεια κάθε χρόνο την 7η Αυγούστου, αποδίδοντας συγχρόνως τα ευχαριστήρια στην Παναγία.

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT