το-πρόπλασμα-της-διακήρυξης-563199238

Το πρόπλασμα της διακήρυξης

Newsroom
Ακούστε το άρθρο

Το κείμενο «Στόχοι του αγώνα του ΠΑΚ –Σχέδιο για συζήτηση» συντάχθηκε μετά το πραξικόπημα του Ιωαννίδη κατά του Παπαδόπουλου, τον Νοέμβριο του 1973. Ο Παπανδρέου θεωρούσε τότε ότι ο αγώνας κατά της χούντας θα είναι πλέον μακροχρόνιος αλλά και εθνικοαπελευθερωτικού χαρακτήρα. Για να δικαιολογηθούν οι θυσίες που θα απαιτούσε ένας τέτοιος αγώνας, χρειαζόταν η εκπόνηση ενός φιλόδοξου και ριζοσπαστικού οράματος για τη μελλοντική Ελλάδα ως ανώτερος σκοπός του αγώνα. 

Το πρόπλασμα της διακήρυξης-1
Το πρόπλασμα της διακήρυξης-2

Με την πτώση της χούντας το 1974, ο Παπανδρέου έδωσε αυτό το κείμενο στον στενό του συνεργάτη και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΚ, Νίκο Σκουλά, με εντολή να πάει στη Δυτική Γερμανία να συναντήσει τον Άκη Τσοχατζόπουλο, τον Κώστα Σημίτη και άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΚ. Το κείμενο προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τη σύνταξη μιας διακήρυξης για έναν νέο πολιτικό φορέα που θα προσάρμοζε τις αρχές του ΠΑΚ σε συνθήκες κοινοβουλευτισμού. Η συνάντηση έγινε στις 6-7 Αυγούστου στο γραφείο του Τσοχατζόπουλου στο Μόναχο, περίπου δέκα μέρες πριν από την κάθοδο του Παπανδρέου στην Ελλάδα. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT