90 Χρόνια πριν… 15-10-1934

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τάσεις

Παρίσιοι, 14 Οκτωβρίου – Εκ των σήμερον διεξαχθεισών επαναληπτικών εκλογών νομαρχιακών και επαρχιακών συμβουλίων, εις 161 περιφερείας, τα κόμματα της δεξιάς και του κέντρου κερδίζουν οκτώ έδρας εις βάρος των ριζοσπαστών. Οι νεοσοσιαλισταί κερδίζουν δύο έδρας, οι σοσιαλισταί χάνουν μίαν και οι κομμουνισταί κερδίζουν τέσσαρας. Εις το Κολμάρ της Αλσατίας εξελέγη και ο Ρόσσε γνωστός διά τας αυτονομικάς του τάσεις.

Πιέσεις

Επείγοντα τηλεγραφήματα εκ Βορείου Ηπείρου αναφέρουν ότι η πίεσις των αλβανικών αρχών κατά του ελληνικού στοιχείου ενετάθη. Ηδη άπαντα τα ελληνικά σχολεία εκλείσθησαν, ελάχιστα δε λειτουργούν εις Κορυτσάν, Αργυρόκαστρον και Δέλβινον με Τουρκαλβανούς δημοδιδασκάλους. Ισχυραί αστυνομικαί δυνάμεις έχουν διασπαρή κατά μήκος της Β. Ηπείρου, καθ’ όσον φοβούνται εξέγερσιν των κατοίκων ωρισμένων περιφερειών. […] Αι αλβανικαί αρχαί συνέλαβον τους Ελληνας διδασκάλους, τους οποίους και έρριψαν εις τας φυλακάς.

Μεταβολή

Μεγάλη περιπέτεια επεφυλάσσετο εις τον νεκρόν του Βασιλέως Αλεξάνδρου, ο οποίος μετεφέρθη σήμερον (χθες) εκ Σπαλάτου εις Ζάγκρεμπ εκτεθείς εις κοινόν προσκύνημα. Διεπιστώθη δηλαδή ότι η ταρίχευσις του αειμνήστου Βασιλέως η οποία εξετελέσθη εις Μασσαλίαν απέτυχεν, ήρχισε δε η σήψις του πτώματος. Κατόπιν τούτου διετάχθη νέα ταρίχευσις η οποία θα εκτελεσθή αύριον (σήμερον). Τούτο επέφερε μεταβολήν εις το πρόγραμμα της κηδείας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT