90 Χρόνια πριν… 18-10-1934

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρομοκρατία

Αρχηγός της «Ουστάσσα» είναι ο Αντε Πάβελιτς, ο οποίος εγεννήθη τω 1869 και διετέλεσε, προ του πολέμου, βουλευτής εις την Κροατικήν Δίαιταν και εις εκ των ηγετών του κόμματος της δεξιάς. Το κόμμα τούτο είχεν ως πρόγραμμα την ένωσιν όλων των Κροατικών επαρχιών εις εν κράτος εν τω πλαισίω της Αυστροουγγρικής μοναρχίας. […] Η «Ουστάσσα» ήτο η κυριωτέρα και ισχυροτέρα οργάνωσις των Κροατών. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει αγώνα «δι’ όλων των μέσων» εναντίον της Σερβικής ηγεμονίας και αντιτίθεται εναντίον πάσης ιδέας συνομοσπονδιακής ενώσεως. Ζητεί τον πλήρη χωρισμόν της Κροατίας από την Σερβίαν και τον σκοπόν τούτον προσπαθεί να επιτύχη διά της τρομοκρατίας.

Συμφιλίωσις

Η Μάγδα Λουπέσκο, η Ισραηλίτις ερωμένη του βασιλέως Καρόλου, υπανδρεύθη εις την Βιέννην, και οι γάμοι ετελέσθησαν εν απολύτω μυστικότητι. Ο γαμβρός είνε αξιωματικός της βασιλικής φρουράς και προσωπικός φίλος του βασιλέως Καρόλου. Ωρισμένοι πολιτικοί κύκλοι του Βουκουρεστίου φρονούν ότι το συνοικέσιον τούτο θα καταστήση δυνατήν την συμφιλίωσιν του Καρόλου μετά της συζύγου του, πριγκηπίσσης Ελένης.

Επικύρωσις

Η τουρκική Βουλή θα συνέλθη εις έκτακτον σύνοδον την 1ην Νοεμβρίου, όπως επικυρώση το Βαλκανικόν Σύμφωνον και τας άλλας συμβάσεις, αι οποίαι υπεγράφησαν τελευταίως υπό της Τουρκίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT