Η είδηση της επιλογής του πρίγκιπα Γουλιέλμου ως νέου βασιλιά στην Ελλάδα δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία για την οικογένεια του διαδόχου του θρόνου της Δανίας, Χριστιανού. Στο δημοψήφισμα για την εκλογή νέου βασιλιά, το οποίο διεξήχθη τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 1862, πρώτος σε ψήφους αναδείχθηκε ο δευτερότοκος γιος της βασίλισσας Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας Αλφρέδος, με 230.016 Έλληνες να τάσσονται υπέρ της ανόδου του στον ελληνικό θρόνο. Ο δεκαεπτάχρονος Γουλιέλμος έλαβε μόλις έξι ψήφους. Ο ίδιος φαίνεται ότι δεν στεναχωρήθηκε ιδιαίτερα για τη μη εκλογή του στον θρόνο της Ελλάδας. Αστειευόμενος, μάλιστα, δήλωσε στους συμμαθητές του στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων της Δανίας, όπου φοιτούσε: «Είμαι υπερήφανος, διότι μ’ εψήφισαν εξ Έλληνες! Θα ήθελα πολύ να τους εγνώριζα, διά να τους ευχαριστήσω έναν έναν!».
Ο Αλφρέδος τελικά δεν κατέστη δυνατό να αναλάβει τα καθήκοντα του βασιλιά στην Ελλάδα, καθότι το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας της 22ας Ιανουαρίου/3 Φεβρουαρίου 1830 απαγόρευε να αναρρηθούν στον ελληνικό θρόνο μέλη των βασιλικών οίκων των τριών Προστάτιδων Δυνάμεων. Έχοντας πρώτα απορρίψει αρκετούς πρίγκιπες των δυναστικών οίκων της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου υποκόμης Πάλμερστον υπέδειξε ως νέο βασιλιά στην Ελλάδα τον δευτερότοκο γιο του μετέπειτα βασιλιά της Δανίας Χριστιανού Θ ́. Η είδηση της επιλογής του νεαρού Δανού πρίγκιπα έφτασε στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 1863. Στις 18/30 Μαρτίου η Εθνική Συνέλευση εξέδωσε το ΚΕ ́ Ψήφισμα με το οποίο αναγόρευσε «παμψηφεί τον Πρίγκιπα της Δανίας Χριστιανόν-Γουλιέλμον-Φερδινάνδον- Αδόλφον-Γεώργιον, δευτερότοκον υιόν του Πρίγκιπος Χριστιανού της Δανίας συνταγματικόν Βασιλέα των Ελλήνων υπό το όνομα: Γεώργιος Α ́, Βασιλεύς των Ελλήνων».
Ο νεαρός βασιλιάς των Ελλήνων γεννήθηκε στις 12/24 Δεκεμβρίου 1845 στο Κίτρινο Παλάτι επί της οδού Αμάλιεγκαντε, δίπλα από τα βασιλικά ανάκτορα Αμάλιενμποργκ στην Κοπεγχάγη. Μεγάλωσε σε μια αγαπημένη οικογένεια, η οποία πρόσφερε στα τέκνα της αξιόλογη ανατροφή και μόρφωση. Περιγράφεται στις πηγές ως ένας ευχάριστος, εγκρατής και ευγενικός έφηβος, ο οποίος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, διακατεχόταν από ισχυρό αίσθημα του καθήκοντος, έχοντας πλήρη συνείδηση των ευθυνών που αναλάμβανε ως βασιλιάς των Ελλήνων. Εμφανισιακά ο νεαρός βασιλιάς περιγράφεται ως ένας ωραίος έφηβος με λυγερή κορμοστασιά και όψη Βορειοευρωπαίου.
Η τελετή της προσφοράς του ελληνικού στέμματος στον νέο βασιλιά των Ελλήνων, Γεώργιο Α’ πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα Στις 25 Μαΐου/6 Ιουνίου 1863. Λίγους μήνες αργότερα, στις 5/17 Σεπτεμβρίου, ο Γεώργιος Α ́ αναχώρησε από την Κοπεγχάγη για το νέο του βασίλειο. Αφού πρώτα πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων στις πρωτεύουσες των Προστάτιδων Δυνάμεων και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, έφθασε στις 18/30 Οκτωβρίου στην Αθήνα, μια μικρή πόλη μερικών δεκάδων χιλιάδων κατοίκων, η καθημερινή ζωή των οποίων ήταν εντελώς διαφορετική από αυτήν που είχε συνηθίσει στη Δανία. Ο Γεώργιος Α ́ έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στον Πειραιά. Ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος οπωσδήποτε υπήρχαν και εκείνοι, οι οποίοι είχαν ζήσει και στο παρελθόν παρόμοιες σκηνές, πρώτα κατά την υποδοχή του Ιωάννη Καποδίστρια και στη συνέχεια κατά τα Αποβατήρια του νεαρού Όθωνα. Ο νέος «Μεσσίας» της Ελλάδας ήταν πια ο Γεώργιος Α ́.
Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης