Σημαίνει πόλεμον
Η Κυβέρνησις του Βερολίνου προτίθεται να καταγγείλη τας στρατιωτικάς διατάξεις της συνθήκης των Βερσαλλιών ευθύς μετά το δημοψήφισμα του Σάαρ. Η Γερμανία θα επανήρχετο τότε εις την ΚΤΕ, θα ανελάμβανε την θέσιν της εις την Διάσκεψιν του Αφοπλισμού και θα συνήργει εις την συνομολόγησιν της πρώτης συμβάσεως ήτις θα περιώριζε τους κατά ξηράν, θάλασσαν και εναερίους εξοπλισμούς. Αγγέλλεται εκ Λονδίνου ότι το «Νταίηλυ Εξπρές» εις το σημερινόν αυτού κύριον άρθρον γράφει: «Η Γερμανία σημαίνει πόλεμον. Σπεύδει να διακανονίση την εμπορικήν της διαφοράν μετά της Μ. Βρεττανίας ίνα επιτύχη παρ’ αυτής οικονομικήν συνδρομήν, την οποίαν θα χρησιμοποιήση αποκλειστικώς ίνα εφοδιασθή με νέα όπλα είπέρ ποτε αποφασισμένη να εμπλακή εις πόλεμον. Θέλει ν’ ανατρέψη τας συνθήκας διά της βίας των όπλων. Σήμερον οιοσδήποτε τολμήση εν Γερμανία να ομιλήση κατά του πολέμου, κινδυνεύη να τυφεκισθή». [Φωτογραφία: Από διαμαρτυρία για τη Συνθήκη των Βερσαλλιών στη Γερμανία, το 1933.]
Εκεχειρία
Συνήλθε και σήμερον το υπουργικόν συμβούλιον και εξηκολούθησε την συζήτησιν επί του σχεδίου του κ. Ντουμέργκ περί μεταρρυθμίσεως του Συντάγματος. Η συνεδρίασις υπήρξε περισσότερον δραματική της χθεσινής, κατ’ αυτήν δε ο Γάλλος πρωθυπουργός απηύθυνε έκκλησιν προς τους ριζοσπάστας όπως μη διακόψουν την εκεχειρίαν των κομμάτων. Εν τέλει το υπουργικόν συμβούλιον απεδέχθη διά πλειοψηφίας τα σχέδια μεταρρυθμίσεως, τα οποία υπέβαλεν ο πρωθυπουργός κ. Ντουμέργκ.
Ελαττούται
Η εθνική ένωσις υπέρ της αυξήσεως του πληθυσμού της Γαλλίας εδημοσίευσε στατιστικήν εξ ης προκύπτει ότι εν τω συνόλω του ο αριθμός των γεννήσεων εν Ευρώπη ελαττούται συνεχώς και κατά ποσοστόν μεγαλύτερον του των θανάτων. Μόνον εις την Ιταλίαν παρατηρείται πλεόνασμα των γεννήσεων επί των θανάτων, το οποίον κατά το 1933 ανήλθεν εις 419 χιλιάδας.