22 Οκτωβρίου 1962

Κρίση των πυραύλων στην Κούβα

Επί 13 ημέρες ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθούσε με αγωνία την αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Αφορμή της η εγκατάσταση σοβιετικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές στο έδαφος της Κούβας, ενέργεια που αποτελούσε απάντηση στην εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων στα εδάφη της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας και κυρίως της Τουρκίας. Έπειτα από σειρά διπλωματικών ελιγμών και τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, η κρίση τερματίστηκε με την αποχώρηση των σοβιετικών πυραύλων από την Κούβα και τη δέσμευση του Κένεντι ότι οι ΗΠΑ δεν θα εισέβαλαν στη χώρα και, παράλληλα, θα απομάκρυναν τους αμερικανικούς πυραύλους από την Τουρκία (πράγμα που έγινε λίγους μήνες αργότερα).

«Ουάσιγκτων, 22. (Ιδ. υπηρ.).-  Ο Πρόεδρος Κέννεντυ ωμίλησεν απόψε προς τον αμερικανικόν λαόν διά την επιθετικήν στρατιωτικήν προετοιμασίαν εκ μέρους της Ρωσίας εις την Κούβαν, και εις δραματικόν τόνον, ο οποίος ήτο το αποκορύφωμα σειράς μυστικών συσκέψεων και αποφάσεων, εδήλωσεν ότι αι Ηνωμ. Πολιτείαι επιβάλλουν ναυτικόν αποκλεισμόν της Κούβας. Ο κ. Κέννεντυ εξήγγειλε πρόγραμμα πολιτικοστρατιωτικόν εξ επτά σημείων διά να εξουδετερώση τον κίνδυνον δημιουργίας επιθετικών βάσεων εις την Κούβαν, εκ των οποίων θα δύναται να εξαπολυθή η πυρηνική καταστροφή επί ολοκλήρου της Αμερικής. Εζήτησεν άμεσον έκτακτον σύγκλησιν του Συμβουλίου Ασφαλείας προς ανάληψιν ενεργείας “άνευ καθυστερήσεως εναντίον της σοβιετικής αυτής απειλής κατά της διεθνούς ειρήνης”.»

Διαβάστε: Η «κρίση των πυραύλων» στην Κούβα, του Μανώλη Κούμα (Η Καθημερινή, 31 Ιανουαρίου 2016).

Videos
Κρίση των πυραύλων στην Κούβα
Φωτογραφίες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι (δεξιά) συμβουλεύεται τον αδερφό του και υπουργό Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Κένεντι για την κατάσταση στην Κούβα (AP Photo).