15 Σεπτεμβρίου 1974

Επανεκδίδεται η Καθημερινή

Την Παρασκευή 21 Απριλίου 1967, στον μέσον της πρώτης σελίδας της Καθημερινής, αναγράφεται η εξής είδηση: «Την 2αν πρωινήν εξερράγη στρατιωτικόν κίνημα – Συνελήφθησαν πολιτικοί άνδρες». Η αντίδραση της Ελένης Βλάχου, εκδότριας της εφημερίδας, ήταν άμεση. Διέκοψε την κυκλοφορία της, αντιδρώντας στη στρατιωτική δικτατορία. Εν συνεχεία κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό, όπου ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση. Στην Ελλάδα επέστρεψε τον Αύγουστο του 1974 και τον επόμενο μήνα έλαβε την απόφαση για την επανακυκλοφορία της Καθημερινής.

«– Επιτυχία; Η νέα “Καθημερινή”; Μα αστειεύεσθε; Τι επιτυχία! Θρίαμβος! Θα τους σαρώσετε όλους! Αρκεί να μην... Στο γραφείο μου, στο πέμπτο πάτωμα της “Καθημερινής”, σχεδόν τίποτε δεν έχει αλλάξει. Μόνο που όλα τα χαρτιά, τα περιοδικά, τα ημερολόγια, οι κατάλογοι, τα Αλμανάκ και τα βιογραφικά λεξικά, ελληνικά και ξένα, είναι όλα σταματημένα στο 1967. [...]– Αρκεί να μην, συνεχίζει ο επισκέπτης, παλαιός φίλος της εφημερίδας, διώξετε μοναχοί σας τον κόσμο που σας περιμένει. Να μην ξεχνάμε ότι η “Καθημερινή” ήταν η αγαπημένη εφημερίδα του στρατού... Αν αρχίση τώρα να ερωτοτροπή με την Αριστερά, τους έχασε! [...] “Πούπσυ, λέω στην μαύρη γάτα που με κοιτάζει με τα μισόκλειστα χρυσά μάτια, πάμε χαμένοι. Από αύριο, δεν θα μας θέλη κανείς”.»

Φωτογραφίες
Η Αίθουσα Γεωργίου Βλάχου, στο κτίριο της εφημερίδας στη Σωκράτους 49, φωτογραφημένη από την Ελένη Βλάχου. Την αίθουσα κοσμούν πορτρέτα των Άγγελου Βλάχου (αριστερά), Γεωργίου Βλάχου (κέντρο) και Σπύρου Βλάχου (δεξιά).