18 Σεπτεμβρίου 1980

Χούντα Εβρέν στην Τουρκία

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, το οποίο εκδηλώθηκε υπό τον επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Κενάν Εβρέν, τα ξημερώματα της 12ης Σεπτεμβρίου, συγκροτείται Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Σε αυτό συμμετέχουν ανώτατα μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας, ενώ ο Εβρέν ονομάζεται αρχηγός του κράτους. Η Εθνοσυνέλευση και τα πολιτικά κόμματα διαλύονται, το Σύνταγμα αναστέλλεται και εγκαθιδρύεται δικτατορικό καθεστώς.

«Η τελετή της ορκωμοσίας των πέντε στρατιωτικών διεξήχθη στην αίθουσα τελετών του Κοινοβουλίου, υπό τους ήχους της Πέμπτης Συμφωνίας του Μπετόβεν [...]. Ο στρατηγός Εβρέν, που είναι ήδη πρόεδρος της χούντας, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και πρόεδρος του κυβερνώντος Συμβουλίου, ορκίσθηκε ότι θα λύσει όλα τα προβλήματα της Τουρκίας. “Στο όνομα του τουρκικού λαού”, είπε ο στρατηγός Εβρέν, “προσφέρομαι να ακολουθήσω την οδό των αρχών Ατατούρκ, για την επίλυση των προβλημάτων της Τουρκικής Δημοκρατίας, θα εργασθώ επίσης για την εκπόνηση νέου Συντάγματος και την παράδοση της εξουσίας στο Κοινοβούλιο”.»

Φωτογραφίες
Οι ηγέτες του πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στην Τουρκία, στις 12 Σεπτεμβρίου 1980. Στο κέντρο, ο επικεφαλής του στρατηγός Κενάν Εβρέν (AP Photo).