30 Ιανουαρίου 1996

Κρίση στα Ίμια

Τον Ιανουάριο του 1996 υπήρξε ένοπλη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα Ίμια από την Τουρκία, με αφορμή την προσάραξη τουρκικού φορτηγού πλοίου στις εν λόγω βραχονησίδες τα Χριστούγεννα του 1995. Κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης κρίσης (28-31 Ιανουαρίου), οι δύο χώρες μετέφεραν μεγάλες ναυτικές δυνάμεις γύρω από τα Ίμια και έφτασαν, κυριολεκτικά, ένα βήμα πριν από την ένοπλη σύρραξη. Κατά τις τελευταίες ώρες της κρίσης, τρεις Έλληνες αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού έχασαν τη ζωή τους όταν το ελικόπτερο όπου επέβαιναν κατέπεσε στη θάλασσα. Το ατύχημα αποδόθηκε στις κακές καιρικές συνθήκες και στην απώλεια προσανατολισμού του πιλότου. Η ένταση εκτονώθηκε και οι δύο χώρες απέσυραν τους στόλους τους, μετά την παρέμβαση του ΝΑΤΟ και κυρίως των ΗΠΑ. Η κρίση στη Ίμια αποτέλεσε, πάντως, την αφορμή για να θέσει η Τουρκία θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.

«Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η κρίση που προκάλεσε η τουρκική επεκτατική πολιτική με αφορμή τις βραχονησίδες Ίμια θα έχει και συνέχεια, που δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να πάρει διαστάσεις ανοιχτής πολεμικής σύγκρουσης, και γι’ αυτό το λόγο απαιτείται να διατηρηθεί η συνοχή της κυβέρνησης και η επίδειξη πνεύματος σύνεσης και ψυχραιμίας. […] Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γεράσιμος Αρσένης θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τη σύγκρουση με την Τουρκία, και φέρεται αποφασισμένος να πιέσει για την καλύτερη προετοιμασία της χώρας σε όλους τους τομείς. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γ. Αρσένης πιστεύει ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν έμμεσα, αλλά σαφώς τις επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας, καθώς στις παραμέτρους που καθορίζουν τη σημασία της περιοχής είναι ο έλεγχος των πηγών ενέργειας και της μεταφοράς τους.»

Φωτογραφίες
27 Iανουαρίου 1996. Δημοσιογράφοι της Χουριέτ ετοιμάζονται να κατεβάσουν τη σημαία της Ελλάδας για να υψώσουν την τουρκική. Η ελληνική σημαία είχε τοποθετηθεί δύο ημέρες νωρίτερα στα Ίμια από τον δήμαρχο Καλύμνου (AP Photo/Ηurriyet, Aykut Firat).