Τελικά, τι δουλειά κάνει ο Ντόναλντ;

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

…και άλλα trivia από τη μυθολογία της Ντίσνεϊ

Ο Μόρτιμερ που έγινε Μίκυ

Θα μπορούσε να είναι λογικό για οποιονδήποτε άνθρωπο εκτός από τον Ουόλτ Ντίσνεϊ: ο δημιουργός του Μίκυ Μάους φοβόταν τα ποντίκια! Στα νεανικά του χρόνια, πάντως, είχε προσπαθήσει να εξημερώσει ένα ποντίκι ταΐζοντάς το καθημερινά, μια εμπειρία που τον ενέπνευσε για τη δημιουργία του αρχικά ονομαζόμενου Μόρτιμερ Μάους. Το όνομα άλλαξε έπειτα από παρέμβαση της συζύγου του, Λίλιαν, η άποψη της οποίας υπερίσχυσε και έτσι ο ποντικός που σχεδίασε ο συνεργάτης του Ντίσνεϊ, Ουμπ Αϊγουερκς, βαφτίστηκε τελικά Μίκυ. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, την οποία υποστήριζε ο ηθοποιός Μίκυ Ρούνεϊ, το όνομα του διάσημου ποντικού ο Ντίσνεϊ το εμπνεύστηκε από τον ίδιο, έπειτα από γνωριμία τους σε στούντιο της Warner Brothers γύρω στο 1925. Η ιστορία αυτή πάντως δεν επιβεβαιώνεται. 

Ντόναλντ ο πολυτεχνίτης 



Εχοντας στο παρελθόν περάσει από το Ναυτικό, όπως μαρτυρεί και η κλασική του αμφίεση, ο Ντόναλντ Ντακ εμφανίζεται συνήθως σε μια επαγγελματική αβεβαιότητα. Από ιστορία σε ιστορία, τον παρακολουθούμε να βρίσκεται ανάμεσα σε διάφορες δουλειές, αλλά να μη στεριώνει πουθενά. Δεν είναι τυχαίο. Ο Καρλ Μπαρκς, ο άνθρωπος που εξέλιξε το χαρακτήρα του Ντόναλντ, παραδέχτηκε κάποτε ότι επηρεάστηκε από τη δική του πολυετή αναζήτηση επαγγελματικής ταυτότητας. Ο μεγάλος σχεδιαστής, πριν ακόμα αξιοποιήσει το ταλέντο που αργότερα τον έκανε διάσημο, εργάστηκε για χρόνια στη φάρμα των γονιών του και αργότερα ως ξυλοκόπος, ξυλουργός, γελαδάρης. Κάποια στιγμή άρχισε να πουλάει σκίτσα σε περιοδικά μέχρι που το 1935, σε ηλικία 35 ετών, έμαθε ότι η Disney ψάχνει σχεδιαστές και αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του. Ο πρώτος του μισθός ήταν 20 δολάρια την εβδομάδα.

Το παράδοξο του Γκούφυ και του Πλούτο

«Ο Μίκυ είναι ποντίκι, ο Ντόναλντ είναι πάπια, ο Πλούτο είναι σκύλος. Αλλά τι είναι ο Γκούφυ;» Αυτή η ατάκα αναφέρεται στην ταινία «Stand by Me» του Ρομπ Ράινερ και το ερώτημα έχει δεκάδες ακόμη αναφορές στην ποπ κουλτούρα. Είναι μια απόπειρα διακωμώδησης του παράδοξου που προκύπτει από τη συνύπαρξη του Πλούτο με τον Γκούφυ. Οι δύο χαρακτήρες, αν και αμφότεροι σκύλοι, έχουν διαφορετική συμπεριφορά.

Ο Γκούφυ είναι ανθρωπόμορφος σκύλος, με την ίδια λογική που ο Μίκυ είναι ανθρωπόμορφο ποντίκι, μια μετεξέλιξη ενός χαρακτήρα ονόματι Dippy Dawg, που πρωτοεμφανίστηκε το 1932. Ο Πλούτο είναι δύο χρόνια νεότερος και είχε εξαρχής μη ανθρωπόμορφη συμπεριφορά (ο μοναδικός από τους βασικούς χαρακτήρες της Ντίσνεϊ), αν και υπάρχει ένα και μοναδικό επεισόδιο του 1931 όπου ο Πλούτο μιλάει!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT