Προετοιμασία: 20΄, Ψήσιμο: 35΄-40΄
- 1,5 λίτρο γάλα με 1,5% λιπαρά
- 1 κούπα ζάχαρη σκούρα, καστανή
- 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κουτ. σούπας απόσταγμα βανίλιας
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο + λίγο, για το σκεύος
- 4 αυγά, χτυπημένα
Διαδικασία
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ ή ταψί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Ρίχνουμε τα πρώτα τέσσερα υλικά σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει το μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και τα χτυπημένα αυγά.
Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα στο σκεύος. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά.
Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του γλυκού και εφόσον η λάμα του βγει καθαρή, η γαλατόπιτα είναι έτοιμη. Τρώγεται καλύτερα χλιαρή.
Η Νίκη τη διατηρεί στο ψυγείο και ζεσταίνει ελαφρώς κάθε κομμάτι στα μικροκύματα πριν το σερβίρει.
Μυστικό
Αν θέλουμε, στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr